Murele de o culoare intensă, zmeura sau afinele zemoase sunt ideale pentru zilele călduroase de vară, dar și toamna datorită conținutului ridicat de vitamine. Fructele de pădure sunt o sursă importantă de antioxidanți și neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi. Au puține calorii, iar gustul senzațional te ajută să le incluzi în meniul zilnic fără să faci un efort de voință. Datorită conținutului de fibre stimulează digestia, prevenind crampele, constipația sau durerile abdominale. În plus, îmbunătățesc aspectul pielii, fiind un remediu eficient pentru acnee, rozacee sau tenul afectat de eczeme.
Iată care sunt fructele de pădure pe care ar trebui să le consumi mai des:
1. Căpșunile
Sunt ușor de găsit atât la supermarket, cât și la piață, fiind o gustare ideală pentru remodelarea siluetei și fortificarea organismului. 200g de căpșuni conțin 100mg de vitamina C, aproape aceeași cantitate ca și un pahar de suc de portocale.
De asemenea, căpșunile conțin calciu, magneziu, acid folic și potasiu, având numai 53 de calorii la 100g. Atunci când le consumi este important să nu le periclitezi beneficiile combinându-le cu siropuri sau zahăr. Servește-le simple sau alături de ciocolată neagră rasă.
2. Zmeura
Delicată și aromată, zmeura trebuie consumată rapid după cumpărare deoarece nu-și păstrează calitățile mult timp. În plus, fructele delicioase vor dispărea rapid dacă fiecare membru al familiei gustă, fiind pe placul tuturor. În zilele toride sau la începutul toamnei zmeura îți furnizează o doză suplimentară de calciu, magneziu și vitamina C. Este utilă și în cadrul unei diete cu un număr redus de calorii deoarece 100g de zmeură nu au decât 52 de calorii. O poți consuma simplă sau presărată cu ghimbir sau scorțișoară. De asemenea se potrivește de minune la micul dejun sau la salatele de fructe.
3. Afinele
Situate în topul recomandărilor pentru o piele frumoasă și un corp remodelat, afinele sunt o sursă excelentă de antioxidanți. Le poți găsi tot timpul anului, fie în varianta proaspătă, fie congelate, dar au un gust special mai ales în lunile de vară.
150g de afine îți furnizează potasiu, 4g de fibre și numai 83 de calorii. Nu le rata la următoarea gustare.
4. Coacăzele
Nu este foarte ușor să găsești coacăze proaspete, dar poți încerca în piețele locale pentru a savura gustul deosebit. De asemenea, poți cumpăra coacăze confiate tot timpul anului. Aceste fructe au un conținut ridicat de potasiu, calciu, vitamina C și foarte multe fibre. 150g de coacăze au aproximativ 60 de calorii, astfel încât nu trebuie să calculezi cu grijă numărul de calorii când le savurezi. Specialiștii îți recomandă să cumperi o cantitate mai mare de coacăze și să le congelezi pentru a te putea bucura de gustul bun în orice moment al anului.
5. Murele
Cu o nuanță intensă și o aromă inconfundabilă, murele zemoase pot concura cu prăjiturile sau bomboanele. Sunt benefice mai ales toamna pentru că previn răcelile de sezon și dau un aspect luminos tenului.
Conțin o doză esențială de vitamina C, calciu și potasiu. 150g de mure au 60 de calorii și 7g de fibre, fiind foarte utile pentru a ține apetitul sub control și a reduce numărul de gustări de-a lungul zilei. Conțin antioxidanți și previn apariția ridurilor sau a liniilor de expresie. De asemenea, combat acneea și accelerează vindecarea leziunilor fără cicatrici. Poți consuma murele simple sau în cadrul unor smoothie-uri delicioase, care te mențin în formă.
6. Merișoarele
Originare din America de Nord, merișoarele devin tot mai populare datorită gustului plăcut și al conținutului ridicat de vitamine. Poți găsi merișoare confiate sau congelate și, mai rar, proaspete, la magazin, iar odată ce le-ai gustat vei dori să le savurezi cât mai des. Sunt o sursă excelentă de vitamina C și antioxidanți, luptând eficient împotriva atacului virușilor care cauzează răcelile de sezon.
De asemenea, mențin elasticitatea pielii și combat aspectul tern și ridurile cauzate de expunerea la soare sau orele suplimentare petrecute la birou. Sunt destul de acrișoare, astfel că vei avea nevoie de o perioadă de adaptare pentru a le savura simple. Le poți consuma cu puțin zahăr brun sau miere până reușești să alegi și variantă simplă.