Auzi foarte des de semințele de chia dar ți se pare plictisitor să le adaugi mereu la cerealele cu lapte de la micul dejun? Cu siguranță contribuie la obținerea unui mic dejun mai consistent, dar nu este nevoie să te limitezi doar la această utilizare pentru semințele de chia. Pot face parte dintr-o varietate de rețete și, pe măsură ce încerci mai multe variante, vei deveni creativă și vei obține delicii culinare cu mai puține calorii, apreciate de toți membrii familiei.
Iată cum poți folosi semințele de chia în bucătărie:
1. La budinci
Budinca de semințe de chia se prepară foarte rapid pentru că absorb lichidele complet și formează consistența de gel extrem de utilă dacă faci budincă. Nu îți va lua decât câteva minute să prepari budinca și își va menține textura fără să folosești gelatină.
Acest tip de budincă are o textură cremoasă, fiind ideală atât pentru persoanele intolerante la lactoză, cât și pentru cele care vor să guste ceva dulce fără să-și pună silueta în pericol. Vei economisi multe calorii comparativ cu varianta tradițională de budincă, dar nu vei pierde deloc la capitolul gust.Amestecă o jumătate de cană de semințe de chia cu 2 căni de lapte de cocos, o linguriță de extract de vanilie și sirop de arțar. Folosește blenderul pentru a obține un amestec omogen, apoi lasă 10-15 minute, până când budinca se întărește și poate fi savurată.
Dacă îți dorești o aromă intensă de ciocolată, poți încerca și budinca din semințe de chia la frigider. Amestecă o jumătate de cană de semințe cu 2 căni de lapte de migdale, 5 linguri de cacao, 1 linguriță de scorțișoară, sare și o lingură de sirop de agave.
Mixează 1-2 minute cu un blender, iar după ce ai obținut un amestec uniform lasă la frigider până a doua zi. Gustul de ciocolată va fi foarte intens, iar tu vei putea să savurezi un desert cu puține calorii care poate concura cu orice prăjitură sau bomboană. Poți adăuga nuci mărunțite, zmeură, mure, afine, granola sau chips-uri de ciocolată drept topping pentru budincă.
2. În aluaturi
Nu trebuie să te îngrijorezi dacă folosești semințele de chia pentru aluaturi. Vor absorbi lichidul din celelalte ingrediente folosite, prevenind astfel problemele digestive. Au un gust neutru, așa că nu vor influența gustul celorlalte ingrediente, dar îți furnizează o doză suplimentară de fibre, vitamine și minerale. Le poți folosi la plăcinte, fursecuri sau brioșe. De asemenea, poți fortifica amestecul pe care îl prepari pentru crusta de la paste sau pentru conopida la cuptor.
Dacă îți place să faci pâine acasă nu uita de semințele de chia data viitoare când pregătești aluatul. Vei obține o coajă crocantă și o pâine mult mai sățioasă.
3. Pentru gem
Precis ai aflat că semințele de chia absorb foarte repede lichidele așa că de ce să nu experimentezi și cu gemurile? Îți va lua mult mai puțin timp să obții textura potrivită deoarece semințele vor îngroșa gemul fără să fie nevoie să petreci multe ore lângă aragaz amestecând tot timpul. Combină 2kg de fructe (cireșe fără sâmburi, caise, prune, mere sau mango) cu 100ml de sirop de arțar și 2 linguri de semințe de chia. Vestea bună este că poți inclusiv să renunți la zahăr sau sirop dacă preferi un gem mai puțin dulce. Nu vei avea nevoie decât de 20-30 de minute pentru a obține un gem aromat și sănătos.
De asemenea, poți amesteca și ananas cu esență de vanilie, nucșoară și semințe de chia pentru a obține un gem cu gust exotic și proprietăți antiinflamatorii.
Datorită semințelor de chia vei adăuga o doză benefică de fier, fibre, magneziu, proteine, calciu și acizi grași de tip Omega-3. În general gemurile au o cantitate ridicată de zahăr, iar această nouă variantă este ideală atât pentru a avea mai mult timp pentru tine, cât și pentru a consuma un preparat mai sănătos, care nu afectează glicemia.
Posteaza comentariu