Multe dintre alimentele care stau pe rafturile magazinelor nu aduc niciun beneficiu pentru sănătate, ba mai mult o pun în pericol. Află de la Dr. Oz ce nu ar trebui să cumperi niciodată de la magazin!
1. Evită dulciurile procesate şi grăsimile nesănătoase
Evită alimentele care au o cantitate exagerată de zahăr şi grăsimi nesănătoase. Dr. Oz spune că în această categorie intră toate varietăţile dulci de cereale pentru micul dejun, gogoşile, produsele de patiserie, fursecurile, napolitanele, îngheţata, prăjiturile şi toate sucurile. Aceste produse conţin zaharuri simple care se absorb rapid în sânge, determină o creştere bruscă a glicemiei, iar pancreasul este nevoit să elibereze cât mai multă insulină pentru a contracara acest efect. Tot acest proces va epuiza organismul, iar tu te vei simţi foarte obosită, cu o senzaţie intensă de foame şi vei tânji după o cantitate şi mai mare de zahăr, avertizează Dr. Oz.
În plus, toate aceste calorii absorbite rapid se vor transforma în depozite adipoase, favorizând depunerea grăsimilor şi mărind riscul de obezitate.
Un alt motiv pentru care trebuie să eviţi toate aceste dulciuri procesate este şi din cauza conţinutul ridicat în grăsimi saturate (rele) şi trans care înfundă arterele şi împiedică circulaţia sângelui. În locul acestor grăsimi nesănătoase, Dr. Oz recomandă consumul acelor grăsimi care conţin acizi graşi esenţiali, benefici pentru inimă şi creier. Aceste grăsimi bune le găseşti în avocado, nuci, seminţe de in şi peşte gras.
2. Evită mezelurile care sunt pline de nitraţi şi grăsimi saturate
Mezelurile din comerţ sunt un adevărat pericol pentru sănătate, din cauza conţinutului ridicat în aditivi toxici necesari pentru a le păstra prospeţimea şi a le face mai apetisante. Nitraţii care se regăsesc în aceste produse favorizează apariţia cancerului la stomac şi măresc riscul de boli ale creierului, avertizează Dr. Oz. Mai mult, mezelurile conţin grăsimi nesănătoase care cresc colesterolul rău, favorizând apariţia bolilor de inimă.
Renunţă la toate mezelurile care au nitraţi sau citeşte cu atenţie ingredientele folosite pentru a le căuta pe cele care nu conţin aceşti compuşi periculoşi. De asemenea, este de preferat să le consumi pe cele făcute în casă sau să alegi doar variantele de mezeluri cu un conţinut redus de grăsimi. Dr. Oz îţi recomandă să alegi mai degrabă mezelurile care conţin carne de pasăre, curcan sau peşte, consumând doar ocazional produsele din carne roşie.
3. Nu cumpăra produse cu ingrediente pe care nu le înţelegi
Dacă ţi se pare că nu înţelegi nimic din ingredientele specificate pe eticheta unui produs, atunci ar fi mai bine să stai departe de el. Ca să stabileşti o regulă pe care să o respecţi de fiecare dată când vine vorba despre cumpărăturile din supermarket ar fi bine să ţii minte că nu trebuie să cumperi niciun produs dacă nu-i înţelegi ingredientele.
Este de preferat să alegi acele produse care nu au o listă internimabilă de ingrediente şi pe care să le poţi descifra cu uşurinţă. Dr. Oz îţi recomandă să înlocuieşti chipsurile cu felii de morcov sau beţe de ţelină, iar dacă vrei poţi să faci acasă gustări sărate şi crocante punând la cuptor rondele de cartofi, sfeclă sau cartofi dulci stropite cu ulei de măsline.
4. Evită alimentele degresate
Deşi ai crede că sunt mai sănătoase, multe dintre alimentele etichetate ca sărace în grăsimi au un conţinut ridicat de alte zahăr şi sare pentru a le intensifica gustul. Dr. Oz spune că multe dintre fursecurile, sosurile pentru salate sau iaurturile care ar fi cu un conţinut scăzut de grăsimi, compensează acest lucru printr-o cantitate ridicată de zahăr şi sare.
De asemenea, mare atenţie şi la produsele care sunt considerate sănătoase. Este mai bine să citeşti ingredientele ca să te convingi singură de acest lucru.
5. Evită produsele conservate
Acestea conţin multă sare, în unele cazuri chiar mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată, avertizează Dr. Oz. Încearcă să le consumi doar ocazional, deoarece acestea pot să determine creşterea tensiunii arteriale şi să dăuneze inimii. Pentru a micşora cantitatea de sare consumată zilnic, încearcă să eviţi produsele procesate din comerţ şi să înlocuieşti sarea cu diverse verdeţuri şi mirodenii.