Este o proteină foarte greu digerabilă şi care cauzează multe probleme, în special persoanelor care au o intoleranţă şi suferă de boala celiacă (celiachie). Această afecţiune este una dintre cele mai comune boli din lume, astfel că în Europa şi Statele Unite ale Americii aproximativ 1 din 100 de indivizi este afectat de ea. Ea se poate declanşa oricând, la orice vârstă, fără să fi avut neapărat simptome înainte.
Pentru că nu avem enzimele necesare pentru a digera în totalitate glutenul, acesta ajunge în intestinul subţire incomplet digerat, explică dr.
Sensibilitate la gluten? Semnalele transmise de corp
În afară de simptomele legate de digestie (diaree, tulburări digestive, balonare, anemie, vomă), intoleranţa la gluten poate să se manifeste şi prin alte semnale pe care nu le-ai asocia cu această problemă.
1. Migrenele
Un studiu recent realizat arată că peste 56% dintre persoanele care au fost diagnosticate cu migrene ascund şi o sensibilitate la gluten. După ce au adoptat o dietă fără gluten, migrenele lor au dispărut.
2. Senzaţia de "ceaţă pe creier"
Anumite substanţe acţionează precum morfina, cauzând o senzaţie de ceaţă pe creier persoanelor care manifestă o sensibilitate la gluten. De asemenea, glutenul poate să cauzeze inflamaţii la nivelul creierului, diminuând capacitatea de concentrare.
3. Depresie
Glutenul perturbă procesul de digestie şi interferează cu absorbţia anumitor substanţe vitale cum ar fi vitaminele din complexul B, fierul, vitamina D, acizii graşi omega-3 şi zincul. Aceşti nutrienţi sunt esenţiali pentru sănătatea creierului şi îmbunătăţirea stării de spirit.
4. Dureri articulare
Glutenul poate să genereze durere şi apariţia inflamaţiilor la nivelul articulaţiilor.
5. Erupţii cutanate
Pot să apară reacţii cutanate atunci când manifeşti o sensibilitate la gluten.