Ananasul proaspăt este un deliciu, fiind foarte versatil pentru o mulţime de preparate, de la prăjituri până la pizza sau tocăniţe care merg de minune cu dulceaţa lui. Să nu mai vorbim despre smoothie-urile verzi care devin extrem de gustoase atunci când adaugi o felie de ananas proaspăt, alături de frunzele de spanac, spirulina, seminţe de cânepă crude şi banană.
Ananasul este un fruct foarte bogat în vitamina C, iar în plus mai aduce o mulţime de alţi nutrienţi cum ar fi vitaminele A, B6, B1, fibre, mangan, acid folic şi cupru. O cană cu bucăţi de ananas (165 de grame) conţine 83 de calorii.
Dulceaţa şi aroma ananasului crud este greu de egalat, însă poate ai constatat că uneori acesta arde limba sau înţeapă limba, senzaţie care este cel puţin ciudată. Dacă te-ai întrebat vreodată din ce motiv se întâmplă acest lucru află că bromelina, o substanţă importantă din ananas este motivul pentru care te arde limba când mănânci ananas crud.
De ce te arde limba când mănânci ananas?
Bromelina, substanţa principală din ananas este o enzimă deosebit de utilă pentru digestie, ananasul fiind printre puţinele fructe recomandate de nutriţionişti spre a fi consumate imediat după o masă copioasă. Efectul va fi unul spectaculos, deoarece bromelina favorizează digestia proteinelor, accelerează metabolismul şi favorizează arderea grăsimilor.
Însă, tot aceeaşi enzimă este vinovată de faptul că te arde limba sau te înţeapă limba când consumi ananas crud, potrivit iflscience.comDe ce te arde limba când mănânci ananas? Explicaţia oferită de specialişti ar fi aceea că la fel cum odată ingerată bromelina descompune proteinele, tot acelaşi efect în are şi în gură, în special în cazul în care ai o sensibilitate sau răni la gingii. Ea cauzează acea senzaţie pe limbă şi are un efect inflamator în unele situaţii. Gura şi pereţii interiori ai obrajilor se pot chiar inflama dacă mănânci prea mult ananas crud sau bei prea mult suc de ananas proaspăt stors.
Important! Un lucru esenţial atunci când cureţi ananasul este acela că trebuie să îndepărtezi absolut toate petele maronii, deoarece şi acestea sunt responsabile cu acest efect neplăcut. Chiar dacă ai senzaţia că arunci foarte mult din fruct, acest lucru este esenţial.
Ananasul din conservă nu are acelaşi efect
Deoarece acesta este conservat şi pasteurizat, ananasul din conservă nu mai conţine bromelină, astfel că efectul constatat în urma consumului de ananas crud nu mai apare.
Cum să cureţi un ananas?
Mai jos ai un filmuleţ care te va ajuta să uşurezi munca de a curăţa un ananas, deoarece ştim că poate să fie o adevărată problemă. Învaţă trucurile care te ajută să cureţi uşor un ananas!