Ultimele cercetari arata ca fisticul are un rol important in lupta impotriva cancerului, potrivit unul studiu prezentat in publicatia Science Daily. Descopera ce alte beneficii iti poate aduce consumul de fistic!
Ne protejeaza de cancer
Ingredientul cheie este vitamina E care se gaseste din abundenta in fistic, sub forma de gama-tocoferol despre care numeroase cercetari au confirmat ca are un rol protector impotriva cancerului. "Este recunoscut faptul ca vitamina E asigura un anumit grad de protectie impotriva unor tipuri de cancer. Astfel, un nivel ridicat de gama-tocoferol ar putea reduce riscul de cancer, in special cel pulmonar", sustine dr. Ladia M. Hernandez, dietetician in cadrul Departamentului de Epidemiologie de la Universitatea Texas si coordonatorul studiului care a fost prezentat la inceputul lunii cu ocazia Congresului anual al Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului.
Echipa de cercetatori de la Universitatea Texas a monitorizat doua grupuri de voluntari o perioada de sase saptamani.
Pastreaza inima sanatoasa
Cercetarile anterioare au confirmat faptul ca fisticul este benefic pentru inima, prin scaderea nivelului de colesterol "rau" si asigurarea unui aport optim de antioxidanti, elemente nutritive esentiale care ne protejeaza sanatatea. Consumat in combinatie cu un regim alimentar echilibrat, fisticul reduce riscul de boala cardiovasculara.
Alunga stresul
Datorita substantelor continute, fisticul alunga efectele nefaste ale stresului. Consuma in fiecare zi un pumn de fistic in stare cruda si vei reduce efectele stresului asupra tensiunii arteriale.
De asemenea, nu trebuie sa uitam ca fisticul este o sursa importanta de magneziu (8% din necesarul zilnic recomandat in 30 g de fistic), cel mai bun mineral anti-stres recunoscut de medici.
Imbunatateste tranzitul intestinal
Nu este foarte greu sa il introduci in planul tau zilnic de meniu, el fiind o alegere excelenta pentru o gustare dimineata devreme sau seara inainte de culcare. Specialistii sustin ca are un rol important in controlarea apetitului alimentar, datorita continutului ridicat in fibre.
Protejeaza vederea
Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, fisticul contine doua substante extrem de importante pentru sanatatea ochilor: luteina si zeaxantina. Oftalmologii sustin ca acesti doi antioxidanti protejeaza vederea si reduc riscul de a dezvolta degenerescenta maculara, principala cauza care conduce la slabirea vederii si la orbire.