De ce să mănânci alge marine? 6 beneficii

Sunt foarte multe specii de alge marine, însă cele brune, verzi şi roşii au un conţinut foarte ridicat de nutrienţi care aduc o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Nutriţioniştii consideră că algele marine sunt cel mai nutritiv aliment din lume, datorită numărului mare de vitamine, minerale și antioxidanți pe care le conțin. Printre nutrienţii care le transformă într-un superaliment se numără betacarotenul, care acţionează ca un antioxidant, precum şi proteine, polizaharide, fibre care ajută la accelerarea tranzitului intestinal, dar și clorofilă, o substanță cu efect regenerant şi care curăţă sângele de toxine.

Iată şase dintre beneficiile algelor marine pentru sănătate:


1. Algele marine au efect detoxifiant

Algele marine accelerează arderea grăsimilor și facilitează eliminarea toxinelor iar, pe de altă parte, stimulează activitatea glandelor endocrine, în special a hipofizei, pancreasului și tiroidei.


2. Algele marine curăţă sângele

Datorită conţinutului bogat în clorofilă, consumul de alge marine are un efect benefic asupra sângelui, curăţându-l de toxine şi îmbunătăţind circulaţia sanguină către inimă.


3. Algele marine stimulează metabolismul şi ajută la slăbit

Prin consumul de alge marine, metabolismul devine mai alert și organismul elimină surplusul de grăsime, datorită conţinutului bogat în vitamină K. Ele au proprietăți cicatrizante și bactericide, iar datorită enzimelor conținute, ajută la digestie.



4. Algele marine roşii întăresc sistemul imunitar

Algele roșii ajută sistemul imunitar să răspundă la atacurile virusurilor, iar un consum regulat de alge poate reduce atât numărul de atacuri virale, cât și severitatea lor. Caragenanul, o substanţă din conţinutul lor, contribuie la întărirea sistemului imunitar, deoarece acţionează ca o barieră şi nu permite viruşilor noi să intre în organism.


5. Algele marine combat oboseala şi previn îmbătrănirea celulelor

Datorită unui hormon vegetal din conţinutul lor, algele marine au capacitatea de a te revigora atunci când te simţi obosită. Mai mult, acelaşi hormon vegetal previne îmbătrânirea celulelor.


6. Algele marine sunt utile pentru persoanele diabetice

Datorită conţinutului mare de fibre, algele marine sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet, deoarece reglează nivelul glicemiei.


Ce alge marine să consumi?


Cel mai ușor de gătit sunt algele nori, wakame și kombu.

Nori este una dintre cele mai răspândite tipuri de alge, folosită în bucătăria asiatică, în special în Japonia fiind unul din ingredientele principale la prepararea sushi-ului.
Conține proteine, fibre, minerale (fier, calciu), este bogată în vitamina B1, betacaroten, acid folic, iod și acizi grași omega-3. Poate fi un remediu pentru arsurile la stomac, are proprietăți anticancerigene și diminuează riscul apariției ulcerului. Pentru un sushi cât mai bun, se recomandă folosirea orezului brun, a unor fâșii de morcov, felii de avocado, țelină și pastă de susan.

Wakame, o algă recomandată în special femeilor, ajută la buna funcționare a organelor reproducătoare și previne balonarea. Bogată în vitamina B, calciu și magneziu, ea are și un efect diuretic. Se recomandă pastrarea algelor Wakame în apă pentru o jumătate de oră, abia apoi este indicată fierberea acestora și pregătirea unei salate delicioase, eventual în combinație cu castraveți.

Dacă dorești să slăbești, algele Kombu sunt perfecte pentru tine, deoarece stimulează arderea grăsimilor și mențin senzația de sațietate, accelerând în același timp metabolismul.
De asemenea, fiind foarte bogate în iod, ele ajută la reglarea funcției glandei tiroide. Ele pot fi consumate uscate, în supele de zarzavaturi, sau sub formă de pastile.