"O valoare calorica etichetata pentru un adult cu o anumita activitate medie este de 2000 calorii din care glucidele trebuie sa reprezinte 5%, lipidele 25% si restul sa fie acoperit de proteine de calitate. In ultimul secol, felul in care ne hranim s-a schimbat radical prin consumul de produse cu multe calorii si valoare nutritiva scazuta, uneori chiar carentate. Aceasta conduita alimentara a dus la cresterea incidentei unor boli determinate sau favorizate de stilul de viata. Vorbim despre obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si chiar cancere digestive", explica dr. Julieta Cristescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti.
Iaurtul contine mai mult calciu decat laptele
Iaurtul este un produs universal acceptat, cu o compozitie completa care reuseste sa ne satisfaca placerea de a consuma ceva bun.
1. Contine macronutrienti: glucide, lipide si proteine "care aduc necesarul de aminoacizi esentiali. Prin adaosul de fermenti creste posibilitatea de metabolizare a proteinelor", ne spune dr. Julieta Cristescu;
2. Contine o cantitate importanta de calciu. Dr. Cristescu a subliniat faptul ca nu conteaza cantitatea de calciu dintr-un produs, ci procentul care este asimilat, iar in aceasta privinta iaurtul are un avantaj net: calciu mai usor absorbabil decat cel din lapte. Alaturi de o alimentatie echilibrata, exercitiul fizic integrat in viata noastra are rolul de a favoriza absorbtia calciului, iar iaurtul este un factor esential care ajuta la fixarea lui;
3. Contine fermenti lactici prin procesul tehnologic, cu rol in activitatea biotica a florei microbiene intestinale.
De ce este termenul de valabilitate atat de mare?
Daca iaurtul are ca materie prima lapte european de calitate superioara (care contine sub 100.000 de germeni/ml spre deosebire de laptele romanesc care are peste 1 milion de germeni/ml) este un standard in toata lumea ca produsele sa aiba o valabilitate de 28 pana la 30 de zile. De asemenea, exista un regulament al Ministerului Sanatatii care interzice folosirea conservantilor in produsele lactate acide si albe. Prin urmare, daca este pastrat la temperaturi de 4 - 6 grade Celsius si fiind un produs acid, iaurtul constituie un mediu neprielnic pentru dezvoltarea bacteriilor.
Ce faci daca ai intoleranta la lactoza?
Lactoza are nevoie de o enzima - lactaza - la nivel intestinal care sa o dizolve. In functie de gradul deficitului de enzima, consumarea produselor care contin lapte pot provoca: greata, crampe, balonare, gaze intestinale sau diaree, dupa numai 30 minute de la consumare. "Lactaza se dezvolta odata cu alimentatia. Iaurtul poate sa amelioreze acest inconvenient, deoarece are capacitatea de a actiona lactaza intestinala, fiind un produs predigerabil mult mai bine tolerat decat laptele proaspat", adauga dr. Cristescu.
Sfatul specialistului
Dr. Julieta Cristescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti