Stii de multa vreme ca este important sa consumi fructe si legume proaspete, indiferent de anotimp. Dar stiai ca unele probleme de sanatate pot fi nu numai prevenite, ci si tratate, consumand ceapa si usturoi? Nu de putine ori, cand suntem la maa, avem tendinta de a refuza salata, in cazul in care contine ceapa, sau maioneza, daca are usturoi. Insa aceste legume au un rol mai important decat ai crede. Spre exemplu - cand te doare gatul, nu te mai poti opri din sughitat sau racesti des... Si, pe de alta parte, daca te gandesti la mirosul neplacut al respiratiei, nu te ingrijora - exista cateva remedii sigure pentru a scapa de aceasta problema.
Te doare gatul?
Amesteca, in proportii egale, suc de lamaie si ceai de ceapa si, daca simti nevoia, adauga o jumatate de lingurita de miere de albine. Bea cat de fierbinte suporti (ceaiul de ceapa nu este amar, daca te gandesti la acest lucru; dimpotriva, are un gust dulceag si, daca renunti la prejudecata, il poti gasi chiar gustos). Efectul nu se va lasa mult asteptat: senzatia de durere si disconfort de la nivelul gatului se va atenua imediat si, in curand, va disparea.
Ah, iarasi sughit!
Unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru aceasta sacaitoare problema (care survine, nu se stie de ce, exact in momentele cele mai nepotrivite), consta in a-ti tine respiratia pentru, sa zicem, treizeci de secunde. Daca nu reusesti si sughiti in continuare, incearca sa rontai cateva foite de ceapa, mestecandu-le bine si inghitind apasat. Nu s-a stabilit inca explicatia, dar este o solutie eficienta.
Mananca zilnic ceapa
Probabil ca suna cam... inedit. Si totusi, o serie de cercetari efectuate recent in Statele Unite ale Americii au aratat ca aceasta leguma este benefica nu numai pentru sistemul imunitar, ajutandu-te sa previi racelile si gripa, ci si pentru aparatul digestiv - contine oligozaharide si, deci, contribuie la pastrarea echilibrului florei intestinale.
Alte doua neplaceri de care poti scapa cu ajutorul compreselor cu ceapa
Combate durerile de cap specifice sinuzitei; taie o ceapa in doua si pune-ti comprese la nivelul sinusurilor. In scurt timp, te vei simti mult mai bine. In alta ordine de idei, daca te inteapa o albina sau o viespe, poti combate senzatia de arsura punand o felie de ceapa proaspata pe locul intepat.
Sa nu uitam usturoiul
Asemenea cepei, usturoiul reprezinta o sursa excelenta de oligozaharide, insa nu mancam atat de mult usturoi cat ar fi necesar. Consumul frecvent de usturoi (de preferinta, proaspat; maioneza cu usturoi nu va avea nici pe departe aceleasi efecte) ajuta la neutralizarea unor bacterii si previne absorbtia unor compusi nocivi care slabesc sistemul imunitar.
Dar gustul neplacut?
Ideal ar fi sa te poti spala pe dinti, clatindu-te apoi cu apa de gura. Dar nu intotdeauna poti face acest lucru. Iata doua solutii la fel de eficiente, dar mai usor de pus in practica in timpul zilei: mesteca bine cateva boabe de cafea sau cateva frunze de patrunjel.
Comentarii (3)
În foile de ceapă există o enzimă, Alliinase şi un aminocid cu sulf - Aminoacid (Iso-Alliin) şi Propanthial-S-Oxid care provoacă lăcrimarea la tăierea cepei.
Care sunt compusii chimici care confera gust si miros neplacut la ceapa?
este foarte utila la tratarea colesterolului din singe, impreuna cu ceai de anghinare!
Posteaza comentariu