De ce îți curge nasul de la alimentele picante

În momentul în care mănânci ceva picant, observi că îți amorțește puțin gura, apoi simți o senzație de arsură. Dacă senzația de arsură este suficient de puternică, nasul tău va începe să genereze mucus. Însă de ce îți curge nasul de la alimentele picante?

Care este motivul pentru care îți curge nasul de la alimentele picante?


Este posibil să nu simți acest lucru, dar stomacul și părți ale intestinului vor începe de asemenea să secrete un exces de lichid. De ce se întâmplă toate aceste lururi? La fel cum ai pulveriza apă pe o mașină murdară, corpul uman crește producția de fluide pentru a spăla condimentele. Când gura sau gâtul întâlnește orice obiect străin care este nociv, organismul crede că lichidul ajută la eliminarea acelui obiect. Unii oameni chiar pot avea diaree sau probleme cu stomacul, ca rezultat al mucusului eliberat în mod suplimentar în tractul gastrointestinal în cazul alimentelor picante.

Un compus vegetal numit capsaicină merită să fie menționat pentru gustul picant al ardeilor iuți.
Un studiu privind efectele fiziologice și terapeutice ale capsaicinei a constatat că acest compus creează propria sa excitare a simțurilor, prin activarea unui tip specific de receptor de durere. Această excitare duce la senzația de căldură sau durere arzătoare, dilatarea vaselor de sânge, înroșirea pielii și creșterea temperaturii corpului. Capsaicina poate declanșa aceste efecte indiferent dacă este aplicată pe piele sub forma unei creme topice sau dacă este consumată. Acesta este motivul pentru care anumite creme pentru artrită și durerile musculare conțin capsaicină. Odată ce această excitare inițială este diminuată, receptorii de durere afectați au tendința să fie desensibilizați, proces care poate reduce durerea la nivel local. 

Pe lângă abilitatea sa de a combate durerea, capsaicina are și alte beneficii pentru sănătate.
Cercetările din China au corelat consumul de alimente picante ce conțin capsaicină cu un nivel scăzut al ratelor de mortalitate. În timp ce explicațiile pentru această legătură sunt neclare, unii cercetători sunt de părere că capsaicina susține inima și funcția metabolică. Alți experți au găsit dovezi că poate declanșa o formă sănătoasă de moarte celulară care poate încetini sau preveni tipurile de mutații care provoacă apariția cancerului.

Există dovezi conform cărora capsaicina îți poate proteja inima și talia. Consumul de capsaicină are efecte anti-obezitate, potrivit unui studiu din 2017. Un studiu din 2015 a constatat că aportul de capsaicină poate contracara acumularea de grăsime viscerală, care se acumulează în intestine și în jurul organelor.
Un alt studiu restrâns, de 36 de adulți, a constatat că includerea capsaicinei în regimul acestora, pentru 4 săptămâni, le-a îmbunătățit într-o anumită măsură funcția cardiacă și arterială, prin dilatarea sănătoasă a vaselor sanguine.

Nu este clar dacă suplimentele care conțin capsaicină pot oferi aceleași beneficii ca includerea ardeiului iute în dieta ta. Unii cercetători au descoperit că utilizarea cremelor care conțin capsaicină pe termen lung ar putea crește riscul unei persoane de a face cancer de piele, mai ales înainte de a sta la soare.

În afara acestor avertismente, cea mai mare parte a cercetărilor sugerează că alimentele picante sunt asociate cu o serie de avantaje. Multor oameni pare să le placă durerea și arsura asociate cu mâncărurile picante.
Atunci când vine vorba de ardeii iuți, oamenii de știință au descoperit că nivelul preferat este chiar sub nivelul pe care îl pot suporta oamenii. Cu alte cuvinte, le place să împingă limitele. Unii experți au emis ipoteza că acest tip de comportament ne poate ajuta să ne pregătim pentru provocările din lumea reală. 

Abilitatea de a tolera și chiar de a savura puțin durerea indusă de capsaicină le permite oamenilor să includă surse sănătoase de nutrienți în alimentația lor.
iulia-mirica