Daca performantele sportive sunt importante pentru tine, este vital sa te alimentezi corect. Fie ca te antrenezi pentru un maraton, ca faci exercitii in mod regulat sau ca mergi la sala de fitness, organismul tau are nevoie sa fie alimentat cu produse potrivite pentru ca acesta sa functioneze la cote optime.
Jongland cu timpii de exercitii si de masa este unul din cele mai bune trucuri pentru a face fata si unui program foarte incarcat. Daca vei face exercitii cu stomacul gol, s-ar putea sa te simti rau sau slabit(a), iar lucrul cu stomacul plin iti va da crampe la stomac si indigestie. Ideal este sa-ti sustii organismul in timpul antrenamentului cu o gustare usoara servita anterior, compusa din fructe uscate sau o banana si un borcan mic cu iaurt sau orice alte fructe proaspete si alune, care te vor feri de senzatia de slabiciune fara sa te simti plin(a).
O data ce ti-ai terminat antrenamentul, va fi momentul sa-ti realimentezi organismul prin refacerea resurselor pe care tocmai le-ai ars. Dupa o jumatate de ora de exercitii sau chiar mai mult, vei avea nevoie sa te gandesti la alimente care contin carbohidrati cu ajutorul carora vei reface stocul de glicogen al organismului (un carbohidrat - combustibilul de baza stocat in muschi si ficat). Asa ca incearca sa prinzi obiceiul de a manca substantial dupa programul de exercitii, probabil cateva fructe proaspete sau uscate, care contin fructoza (un carbohidrat) si un pahar cu lapte. Trebuie sa consumi cate 1 gram de carbohidrati pentru fiecare kilogram al organismului tau. Ca regula de baza, 10 grame de carbohidrati se gasesc in 25 de grame de caise uscate, 20 de grame de faina integrala, biscuiti digestivi.
Cand este vorba de mesele tale principale, produsele care contin amidon, cum ar fi cartofii, pastele, orezul si painea, iti vor alimenta, de asemenea, organismul cu carbohidrati. Orice nutritionist te va sfatui intotdeauna sa optezi pentru varietatile de produse pe baza de faina integrala, iar daca te afli in timpul unui antrenament foarte serios, probabil pentru o competitie importanta, continutul lor ridicat de fibre s-ar putea dovedi greu de digerat, facandu-te sa te simti inconfortabil - in acest caz fiind de preferat produsele din faina alba care ti s-ar potrivi mai mult.
Este bine cunoscut faptul ca persoanele care desfasoara activitati fizice au nevoie sa-si alimenteze organismul cu proteine. Este adevarat faptul ca adevaratii atleti au nevoie de mai multe proteine (sub forma de carne, pui si oua, de exemplu) decat persoanele care duc o viata sedentara, tinand seama de faptul ca un piept de pui poate oferi organismului tau intre 1,5 si 1,8 grame de proteine pentru fiecare kilogram al organismului tau. Nu fii tentat(a) sa cumperi suplimente de proteine - este mult mai bine sa le iei direct din produsele nutritive.
Consumul mare de apa este unul din cele mai importante aspecte ale unui antrenament eficient deoarece exercitiile determina organismul tau sa piarda foarte multa apa, iar deshidratarea este o piedica in calea performantei. Atat timp cat vei bea cate o gura de apa in timp ce te antrenezi, acest lucru va fi esential pentru rehidratarea de dupa a organismului. Ca sa-ti dai seama de cata apa are nevoie organismul tau, cantareste-te inainte si dupa antrenament pentru a vedea cat ai pierdut si apoi bea intre 1 si 1,5 litri de apa pentru un kilogram pierdut (aceasta adaugandu-se celor 2,5 litri de apa pe care trebuie sa-i bei zilnic). Probabil ca pare prea mult, dar sigur vei vedea o diferenta foarte mare in felul in care te vei simti, atat inainte cat si dupa antrenament.
Problema asa numitelor "bauturi pentru sport" a creat mari confuzii. Nu trebuie sa le folosesti daca te antrenezi regulat si te alimentezi corect. Dar daca esti un sportiv adevarat, bauturile comerciale cu un continut de 6 grame de carbohidrati la 100 ml de lichid pot fi o alternativa utila a apei deoarece continutul acestora de zahar si sare determina organismul sa isi reajusteze echilibrul hidric mult mai eficient si te vor ajuta sa-ti refaci rezervele de glicogen. Oricum, nu cumpara bauturi cu un continut mai mare de 10 grame de carbohidrati la 100 ml, deoarece acestea iti vor deshidrata organismul si mai mult, asa cum fac bauturile cu zahar, cum ar fi cola care contine cofeina.
In final, un antrenament intens de exercitii va duce la o crestere a productiei de radicali liberi a organismului, care maresc riscul cedarii in fata frigului si a virusilor si te pot face sa te simti daramat(a) (si asta cand cel mai important lucru pentru antrenamentul tau este sa-ti mentii organismul sanatos). Nu vei avea nevoie sa iei nici un fel de suplimente pentru a contracara aparitia radicalilor liberi, dar va trebui sa te asiguri ca organismul tau primeste un supliment satisfacator de alimente bogate in vitamina C, cum ar fi portocalele, fructele de kiwi si de padure si toate acelea care au un continut bogat de vitamina E, cum ar fi alunele, semintele si uleiurile vegetale. Cauta produse care contin beta caroten - majoritatea fructelor si legumelor, in special cele rosii sau portocalii - si seleniu, continut de alune si seminte. Daca vei manca alune, seminte si fructe inainte si dupa antrenament, aceasta va fi de departe cea mai buna rutina pentru a face fata - una care te va ajuta sa te simti si sa te mentii in forma.
© Copyright:
Comentarii (1)
Fac fitness de aproape 3 luni seara cite jumate de ora pentru fund,abdomen,picioare...dar totusi am adaugat vreo 3 kg (tin sa mentionez ca maninc la fel ca inainte) Unde gresesc?
Posteaza comentariu