Cuprul

Cuprul nu serveste doar la ingreunarea buzunarelor si portofelelor noastre cu monede, ci este chiar un metal indispensabil organismului avand si o cu totul alta folosinta.
Doza zilnica recomandata: 1,5-3 mg.


Surse
Crustacee, ficat, legume verzi, ciuperci, fasole verde, nuci, seminte, cereale complete si cacao pudra.


Roluri si caracteristici ale cuprului
  • Are rol important in producerea enzimelor care protejeaza organismul impotriva anumitor substante toxice (radicali liberi, cadmiu);
  • Intervine in formarea tesutului conjunctiv de baza care serveste la elaborarea unei multitudini de alte tesuturi;
  • Participa la producerea de energie;
  • Contribuie la absorbtia fierului, prevenind anemia;
  • Este implicat in producerea de substante neurochimice indispensabile bunei functionari a creierului;
  • Influenteaza functionarea muschilor, a nervilor si a sistemului imunitar;
  • Diminueaza producerea histaminei, ceea ce reduce manifestarile alergice;


Note utile
  • Subiectii care sufera de maladia Wilson (boala ereditara careacterizata printr-o acumulare de cupru in ficat), de hepatita sau de ciroza nu trebuie sa ia nici un supliment de cupru;
  • O alimentatie care include ratii regulate de legume verzi face inutila administrarea unui supliment.


Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro