Surse
Crustacee, ficat, legume verzi, ciuperci, fasole verde, nuci, seminte, cereale complete si cacao pudra.
Roluri si caracteristici ale cuprului
- Are rol important in producerea enzimelor care protejeaza organismul impotriva anumitor substante toxice (radicali liberi, cadmiu);
- Intervine in formarea tesutului conjunctiv de baza care serveste la elaborarea unei multitudini de alte tesuturi;
- Participa la producerea de energie;
- Contribuie la absorbtia fierului, prevenind anemia;
- Este implicat in producerea de substante neurochimice indispensabile bunei functionari a creierului;
- Influenteaza functionarea muschilor, a nervilor si a sistemului imunitar;
- Diminueaza producerea histaminei, ceea ce reduce manifestarile alergice;
Note utile
- Subiectii care sufera de maladia Wilson (boala ereditara careacterizata printr-o acumulare de cupru in ficat), de hepatita sau de ciroza nu trebuie sa ia nici un supliment de cupru;
- O alimentatie care include ratii regulate de legume verzi face inutila administrarea unui supliment.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro