Cum trebuie sa ne alimentam iarna?

Este foarte important sa stim cum sa ne hranim pe timpul iernii si cum ne poate afecta alimentatia greutatea corporala si sanatatea.
Cresterea in greutate

Ai constatat ca in fiecare iarna mai adaugi cateva kilograme in plus? Cele mai multe raspunsuri la aceasta intrebare, vor fi afirmative. Se stie ca in timpul iernii, predispozitia spre ingrasat este mai accentuata, urmand apoi a ne petrece intreaga primavara si vara sa scapam de surplusul de grasime acumulat iarna.


Care sunt cauzele acestui fenomen?

Nu exista o explicatie logica care sa lamureasca din ce motive castigam in greutate pe perioada iernii, insa sunt cateva potentiale cauze care determina acest lucru.

Predispozitia genetica - se poate ca genele noastre sa fie "programate" sa  consume mai multe alimente bogate in grasimi si mai mult alcool in cazuri de temperatura scazuta. O explicatie plauzibila ar fi aceea ca stramosii nostri aveau nevoie de o cantitate semnificativa de grasime in organism care actiona ca si un "combustibil" pentru a-i ajuta sa supravietuiasca frigului.
Cercetatorii sustin ca noi am fi mostenit aceste gene, si odata cu ele si nevoia de a consuma alimente bogate in grasimi (in cantitati mari) pe perioada iernii.

Nivelul de serotonina - interactiunea diverselor chimicale in creier poate influenta apetitul si consumul alimentar. Serotonina este un neurotransmitator, adica o substanta care are rolul de a transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta. Un nivel scazut de serotonina (fenomen frecvent intalnit in cazul persoanelor supraponderale) poate crea o pofta de mancare permanenta si are o mare influenta asupra starilor noastre psihice (accentuand depresia, problemele cu somnul). Unele persoane adesea se simt deprimate iarna, o reactie la putinele ore de lumina de care ne putem bucura pe parcursul unei zile mai scurte. Corpul nostru reactioneaza la depresie, producand o cantitate mai mare de serotonina; una dintre modalitatile eficiente de a mentine un nivel ridicat de serotonina este consumul ridicat de carbohidrati.

Din pacate, multe alimente bogate in carbohidrati (chips, prajituri, placinte, ciocolata) au si un continut ridicat de grasimi, asadar un consum excesiv pe o perioada lunga de timp va conduce inevitabil la o crestere in grautate.
Solutia: asigura-te ca vei consuma acei carbohidrati cu un continut ridicat de fibre pentru a creste nivelul de serotonina si a combate depresia, fara a te confrunta cu surplusul de grasime.

Sedentarismul - este clar ca activitatea fizica nu mai pare la fel de placuta iarna, fata de libertatea in miscare pe care ne-o ofera anotimpul calduros. Insa, nu trebuie nicidecum sa abandonezi sportul, din cauza frigului sau a ploilor. Acesta pare a fi principalul motiv de care fiecare se plange iarna - cresterea in greutate.


Solutii practice

Ce putem face in aceasta situatie? In primul rand trebuie sa constientizam faptul ca nu suntem la fel de activi ca si vara si sa gasim o fitnes solutie. Daca nu suporti plimbarile lungi tocmai din cazua frigului de afara, inscrie-te la o sala de fitness, cursuri de dans, exercitii Pilates, yoga sau orice alta activitate fizica pe care ai vrea sa o urmezi.

De asemenea, iarna este anotimpul perfect pentru efectuarea exercitiilor in casa, folosind aparatura speciala de care dispui.
Poti opta si pentru vizionarea casetelor video cu exercitii fizice pentru diversificarea exercitiilor, acest lucru putand sa te motiveze mai mult.

Nu uita de plimbare cand ti se pare ca vremea este mai putin potrivnica; dupa 10 minute de mers pe jos te vei incalzi si te vei simti excelent.  


Ce alimente trebuie sa consumam iarna?

Iarna nu mai constituie o piedica in consumul fructelor si legumelor proaspete. Doar gandeste-te la delicioasele fructe importate (portocale, grepfrut, capsune, kiwi, guava) care sunt bogate in vitamina C si bioflavonoide cu rol de a impiedica raceala si a gripa. Incearca sa consumi la fiecare masa oricare dintre aceste fructe pentru a-ti intari sistemul imunitar.

Consuma cat mai multe supe, care sunt nutritive si nu te vor ingrasa. Una dintre cele mai simple variante de supe este cea de legume cu carne de pui sau vita, dupa preferinta. Sau poti sa folosesti cuburile cu gust de vita sau pui, ca adaos la supa de legume.
Foloseste smantana cu un continut scazut de grasime pentru asortarea supei si crochetele. Incearca sa integrezi in alimentatia ta macar o data pe zi supa si nu vei castiga in greutate.

Asadar, daca simti cum castigi in greutate pe zi ce trece, fa un efort minim, alege o activitate fizica pe care sa o faci cu placere, consuma alimente satioase, dar care nu ingrasa (fructe, supe) si poti sa-ti iei gandul de la cele 5-7 kilograme cu care te "pricopseai" in fiecare primavara.

 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anca pe 1 Ian 2009, 13:10
    va tot plangeti...

    Ei,acuma nici fructele alea importate nu sunt ''sanatate curata''....pacat ca le 'injecteaza'...in loc sa se gandeasca la sanatatea oamenilor,mai degraba se gandesc la profit. Fetelor, daca vreti si traiti SANATOS, nu va mai plangeti atata (toti traim ca si voi-nesanatos), ci alegeti cea mai buna varianta: mutati-va la tara. Acolo se gaseste lapte proaspat si branza de capra, de vaca, de bivolita, merele rezista in beci toata iarna,prunele se pot manca uscate (sau inmuiate in lapte),painea se face in casa,puii sunt crescuti cu mancare naturala(ecologica) etc...Dar putini de la oras pot schimba mediul...

    0
    0

  • Sabina Condrea pe 21 Dec 2008, 12:39
    cuburi :(

    Da, intr-adevar cuburile cu gust de carne si etc. sint otrava curata... am ramas dezamagita in privinta acestui sfat...:(

    0
    0

  • angi pe 17 Dec 2007, 11:50
    Supe

    Da, supele sunt bune, dar fara a adauga cuburi cu gust de pui sau altceva, care sunt ortrava curata. Ce sfat mai e si asta de mancare mai sanatoasa, daca suntem indrumati sa adaugam asemenea mizerii in mancare?

    0
    0

  • Ami pe 26 Nov 2007, 10:51
    Multumesc

    Ma bucur foarte tare cand gasesc sfaturi in legatura cu alimentatia sanatoasa. Astept cu nerabdare si altele...

    0
    0

  • tannya_62 pe 21 Nov 2007, 09:27
    pertinente sfaturi

    Iata in sfarsit,sfaturi foarte practice si pertinente.Daca mai ai si putina vointa sa le urmezi poti sa scapi de o acumulare serioasa de kilograme pe care le pui usor si de care nu mai scapi de la un anotimp la altul,rezultatul pe termen lung fiind de-a dreptul dezastruos pentru sanatate si infatisare.

    0
    0

  • lavinia ioana pe 20 Nov 2007, 17:58

    este o problema de greutate faptul k am 161m inaltime si numai 46-48kg?am nevoie de un raspuns pentru ca nu ma simt bine in corpul meu...

    0
    1

  • adina pe 10 Dec 2006, 11:42
    adina

    da.... e ok, cred k o sa-mi fie de folos aceste sfaturi.

    0
    0

  • claudia pe 28 Ian 2006, 17:57
    pareri

    am gasit aici aproape tot ce imi trebuie.lipsesc exercitiile de aerobic care ajuta foarte mult.as vrea sa le gasesc si pe acest site

    0
    0

  • barbara montero pe 24 Ian 2006, 23:33
    my openon

    regi alimentario es banal para los gordas o gordos par aser fracon como son muchas personas y se siente my bien asi flacas. los aconseho che tiene un regimo alimentario y bana veres ca se sientas muy bien .les deseo suerte y muca voluntar

    0
    0

  • petya pe 22 Ian 2006, 17:48
    nutritia in functie de grupa sanguina

    imi place site-ul e unul din cele m-ai bune ,felicitari,eu personal as dorii sa aflu in detaliu despre nutritia in functie de grupa sanguina,pa ,succes.

    0
    0

  • lidia_09_03 pe 22 Ian 2006, 01:40
    interesant...

    foarte interesant...

    0
    0

  • Silvia pe 19 Ian 2006, 17:49
    important pentru viata insasi

    Un sfat pentru sanatatea ta, este cel mai de pret beneficiu al fiecaruia dintre noi. De la sfat la aplicarea lui, este o cale pe care fiecare ar trebui sa o apuce, in cel mai serios mod cu putinta.

    0
    0

  • traienutz pe 19 Ian 2006, 17:49
    Va multzumesc

    Am citit si am avut impresia ca stau de vorba cu un bun prieten.Inca o data va multzumesc pt. ca puneti suflet in sfaturile pe care ni le dati.

    0
    0

  • claudiu pe 19 Ian 2006, 17:49
    nutritia

    de ce nu spune nimeni concret ce fel de alimente sa consumam ca sa putem slabi.Nu inteleg aproape nimic din abureala care ati scris-o despre alimentatie.Oare voi sunteti prosti sau faceti pe prostii , chiar nu se gaseste cineve cu o mica ramasita de creier care sa ne spuna pe romaneste ce alimente se pot manca in cadrul ciclului de regimsau care sant recomandate ptr a slabi un anumit nr de kg. CE DRACU TOTI IS ASA BATUTI IN CAP DE NU SE PRINDCA NOI AVEM NEVOIE DE O LISTA CU FIECARE ALIMENT,FRUCT.ETC UNDE IN DREPTUL FICARUI ARTICOL MENTIONAT MAI SUS(FRUCT, LEG, ETC )SA SCRIE VALOAREA CALORICA BAI DESTEPTILOR NU AVEM NEVOIE DE ABURELI DIN CARE DEFAPT NIMIC NU ESTE CONCRET

    0
    0

  • soryna49 pe 19 Ian 2006, 17:49
    mai concret

    Mai concret!Chestiile astea le gasim in toate revistele,dar nimeni nu ne spune ceva exact.Cate calorii avem nevoie zilnic pe timpul sezonului rece,ce lucruri ar trebui evitate si de ce?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod