"Raul de inaltime" (fie survenit in timpul unei calatorii cu avionul, fie escaladand un munte) este o problema serioasa care afecteaza foarte multe persoane si poate avea repercursiuni grave si chiar fatale, uneori, asupra persoanelor respective. Raul de inaltime survine din cauza lipsei de oxigen la altitudine ridicata.
Cea mai blanda forma a "raului de inaltime" poate aparea la altitudini de 2000 de metri si se manifesta prin dureri de cap, greata, senzatia de insuficienta a aerului, palpitatii si capacitatea redusa de miscare. Aceste simptome vor disparea in cateva zile, in cazul in care ramai la aceeasi altitudine.
Formele cele mai grave ale senzatiei de "rau de inaltime" apar la altitudini foarte ridicate (de obicei, peste 3000 de metri inaltime. Pe langa simptomele deja mentionate, pot aparea si altele precum: scaderea poftei de mancare, probleme cu somnul si trezirea frecventa in timpul noptii din cauza respiratiei periodice (respiratie normala, urmata de 10-15 secunde de intrerupere a ei). Dificultatile serioase de respiratie, senzatia de voma, febra, pierderea temporara a memoriei, dificultatea de concentrare sunt printre cele mai grave simptome care necesita o coborare imediata de la acea altitudine.
Care sunt persoanele afectate de senzatia de "rau de inaltime"?
Nu exista posibilitatea de a prezice cine va suferi sau nu de rau de inaltime. In mod surprinzator varsta inaintata, lipsa activitatii fizice si starea de sanatate precara (astmul) se pare ca nu favorizeaza aparitia simptomelor de "rau de inaltime". Faptul ca te-ai confruntat o data cu "raul de inaltime", nu inseamna neaparat ca vei avea din nou aceasta senzatie. In mod similar, daca pana acum nu ai intampinat aceasta problema, nu este totusi exclus sa te confrunti cu ea data viitoare cand zbori cu avionul sau escaladezi un munte.
Cum poti evita senzatia de "rau de inaltime"?
Cea mai buna solutie de a evita aceasta senzatie pe munte, este sa-l urci incet pana la destinatia stabilita si pe parcursul a catorva zile. In cazul zborului cu avionul, cere sfatul medicului in privinta medicamentatiei care iti poate fi de folos pentru a combate "raul de inaltime".
Atentie! Este foarte important sa consumi multa apa pentru a evita deshidratarea - un factor care iti poate inrautati senzatia de "rau de inaltime". O mare cantitate de apa se pierde prin respiratie in cazul temperaturilor coborate, dar si prin traspiratie (mai ales in cazul sporturilor de iarna).
© Copyright:
Inlatura senzatia de "rau de inaltime"!
Gustul pentru aventura din timpul vacantelor ne determina pe multi dintre noi sa ne ingrijoram de pericolele la care ne expunem in momentul in care ne alegem ca punct de atractie zonele cu altitudine ridicata.
Comentarii (15)
in diverse magazine sunt zone unde de la etajele superioare sunt goluri pana la parter,degeaba sunt imprejmuite ca ametesc si incepe sa se invarta tot cu mine si ma mai doare si capul...:(( cum pot scapa de acest ..precizare pot urca in blocuri cu mai multe etaje ,acolo nu mi se face rau la geam,doar daca ies pe balcon..in primele zile..pe urma trece,in magazine..nu-mi trece raul nici in mai multe vizite:((
Desi calatorisem cu avionul, prima senzatie de rau de inaltime am avut-o cind am ajuns intr-un varf de munte. Senzatia era de "taiat picioarele" m-am asezat si am coborat "pe fund" pana cand am ajuns pe un platou, pana cand am simtit siguranta reliefului din jur. Mi s-a mai intamplat apoi intr-un turn nu foarte inalt.
Lucrez intr-un santier naval de la noi din tara si ma confrunt cu raul de inaltime, dar nu de la inaltimi ametitoare, ci doar cativa metri. Nu ma simt in siguranta, intru in panica si simt nevoia sa ma asez jos, am palpitatii si nu pot lucra. Este raul sau teama de inaltime o boala? Se poate trata?
o singura data mam urcat pe un munte la 1000m si ma coborat aproape lesinata c sa fac?
nu gasesc nici o solutie, sfat din toate opiniile la rau de inaltime.in cazul unui copil de doi ani,care merge cu avionul si care plange la aterizare si decolare,ce-i de facut?de biberon nici vorba sa-l accepte.rog raspuns
in afara de explicatia medicala (i.e. oxigenul) factorul e si psihic .. atunci cand privesti un gol automat te gandesti ca ai putea pica in el si ce periculos este (in subconstient) si de aceea creierul incearca sa te determine sa "inlaturi raul" adica sa te indepartezi. Daca ai constientiza faptul ca esti "safe" si te tii bine, poti chiar sa te delectezi admirand golul, peretii, peisajul, meditand asupra naturii si faptului ca esti un peste mic intr-un ocean asa mare (nu uita ca trebuie sa te tii bine totusi :D)
stau la et 6 si mor de frica knd ma stau pe balcon.ametesc,e groaznic
Nu am probleme de rau de inaltime!!!!!!!!!!
Nu pot da un raspuns clar,pentru ca si eu sufar de acest rau.Eu nu pot cobori scarile decat daca exista o balustrada.Nu pot urca scari cu o tava sau un pachet mai mare in mana.Consider ca este destul de grav.
Cred ca este foarte importanta respiratia in acele momente, precum si starea psihica.Doar cred. Eu am rau de inaltime, rau de masina, agorafobie si sunt ingrozita cand trebuie sa plec undeva. Poate ma puteti ajuta cu vreun sfat. Am facut un tratament, dar acesta stare revine, mai ales cand "ma intalnesc" cu un factor care poate declansa aceasta stare (ex. plecatul intr-o calatorie care poate fi chiar placuta ori benefica). Multumesc.
In avion nu am probleme.Dar de ce apare aceasta senzatie de a te duce in gol cand cobori scarile in spirala sau te urci pe un scaun?
incerc sa evit inaltimea iar daca totusi am ajuns sus nu ma uit in jos prea milt timp decat imi arunc usor privirea si astfel nu imi este rau
in acest articol e vorba despre raul de inaltime la altitudini mari, dar acel rau de inaltime pe care il ai cand privesti in jos de la un etaj cum ar fi 7 sau 10 , cum il combati?
sincer chiar imi este frica de inaltime si mai ales rau(ametesc)eu stau la bloc la etajul 10 si simt ca mor de teama ce-mi este:(((
am rau de inaltime si nu stiu cum sa procedez pentru ca va trebui sa calatoresc cu avionul
Posteaza comentariu