Ți-au rămas banane coapte în bolul din living și nu știi cum să le folosești înainte să se strice? Cu puțină creativitate nu-ți va mai părea rău că bananele s-au copt mai repede decât te așteptai pentru că vei avea ocazia să guști din preparate foarte aromate. Bananele coapte pot fi integrate într-o mulțime de rețete, reducând conținutul de grăsimi sau zahăr. În cele din urmă poate este un avantaj că s-au copt deja deoarece vei gusta din preparate benefice pentru a fi mereu în formă. Chiar dacă nu mai sunt potrivite pentru a fi consumate ca gustare simplă, bananele coapte pot fi utilizate sub formă de piure, economisind timp și calorii.
Iată cum poți folosi bananele coapte în rețetele tale preferate:
1. Pentru o prăjitură dietetică din banane și brânză
Dacă ești la dietă și vrei să reduci centimetrii în plus, bananele te vor ajuta să-ți atingi obiectivul mult mai repede. Amestecă brânză dietetică și piure de banane, în cantități egale, adaugă puțină scorțișoară și miere și lasă la cuptor timp de 30-45 de minute.
Vei savura o prăjitură delicioasă, cu puține calorii, dar foarte consistentă. Fiecare felie conține fibre și proteine, eliminând aspectul inestetic al celulitei, în timp ce te bucuri de gustul dulce și aromat. Această prăjitură este utilă și dacă ești foarte ocupată și nu ai timp de gătit ori dacă ești însărcinată și vrei să consumi dulciuri sănătoase.
2. Pentru un deliciu de ciocolată
În loc să consumi direct pătrățele de ciocolată, intensifică aroma cu ajutorul bananelor. Tapetează o tavă cu hârtie de copt, decojește 3-4 banane, realizează un strat uniform cu ajutorul unei furculițe, apoi adaugă 5-6 pătrățele mărunțite de ciocolată amăruie cu mentă sau violete. Lasă la cuptor 10-15 minute, la foc mic. Gustul dulce al bananelor se va întrepătrunde cu savoarea ciocolatei, creând un desert cremos care poate concura cu orice prăjitură.
3. Pentru o budincă deosebită
Dacă te-ai plictisit de tradiționala budincă de orez, poți încerca să pui doar jumătate din cantitatea de orez, suplinind restul cu piure de banane. Dacă nu ai timp deloc o poți pregăti și la cuptorul cu micounde, obținând gustul special în cel mult 10 minute.
4. Pentru o înghețată sănătoasă
Îți place înghețata dar ești îngrijorată că va adăuga multe calorii meniului tău zilnic? Mai bine încearcă o variantă sănătoasă, cu multe fibre și puține calorii. Taie felii bananele, pune-le pe o tavă și dă la congelator timp de 20 de minute, până când se întăresc.
După aceea le poți mixa cu lapte pentru a obține o înghețată dulce și sănătoasă, cu o doză importantă de proteine. Împarte înghețata în recipiente mici și ține-o la congelator pentru momentele în care simți nevoia de ceva dulce și răcoritor.
5. Pentru un smoothie consistent
Bananele sunt ingredientul ideal pentru smoothie-uri. Îmbunătățesc rapid consistența, au mult potasiu și vitamine. Combină piure de banane cu felii de mango, portocale, mandarine, mure, zmeură, nuci mărunțite, semințe de in și afine și vei avea un smoothie plin de vitamine în doar câteva minute.
6. Pentru clătite pufoase
Dacă îți place să le mănânci la micul dejun, bananele te vor ajuta să obții mai ușor clătite pufoase și gustoase. Adaugă piure de banane în aluat și nu se vor mai lipi de tigaie. Acest truc este util pentru a evita folosirea grăsimilor în exces.
Clătitele vor avea un gust mult mai bun, iar caloriile vor fi reduse.
7. Pentru pâinea prăjită
Piureul de banane se potrivește de minune și cu felii crocante de pâine prăjită. Întinde piureul pe pâine, adaugă nucșoară și ciocolată rasă și vei obține o gustare sănătoasă, care favorizează remodelarea siluetei.
8. Pentru pizza dulce
În cazul în care vrei să încerci și varianta dulce de pizza, tot bananele coapte sunt ingredientul-cheie. Pornește de la un blat din făină integrală și prepară toppingul din piure de banane, peste care presari felii de kiwi, mango, mure, papaya și afine, ½ linguriță de scorțisoară și 2 linguri de ciocolată neagră rasă.