Poti sa prepari in casa multe varietati de dulciuri fara oua si produse lactate. Afla ce ingrediente minune poti sa folosesti in locul lor!
Cu ce poti sa substitui ouale?
1. Seminte de in macinate si inmuiate in apa. Pentru fiecare ou pe care vrei sa-l inclouiesti amesteca 1 lingura de seminte de in macinate cu 3 linguri de apa pana ce compozitia va avea o consistenta cremoasa. Poti sa lasi macinisul cateva minute la inmuiat.
Semintele de in macinate sunt ideale daca vrei sa faci placinte, paine, prajiturele cu ovaz, vafe sau briose din tarate.
2. Piure de fructe: poti sa amesteci banane, sos de mere (facut din mere coapte), caise, pere, prune.
Aceasta varianta este ideala daca vrei sa prepari vafe, prajituri, placinta, negrese.
3. Otetul si praful de copt: 1 lingurita praf de copt stinsa cu 1 lingura de otet de mere. Poti sa folosesti aceasta combinatie daca prepari prajituri.
4. Curmalele inmuiate putin in apa te pot ajuta sa "legi" compozitia.
Cum inlocuiesti produsele lactate?
Este foarte simplu si sanatos in acelasi timp. Daca reteta pe care ai ales-o necesita lapte, poti sa inlocuiesti laptele de vaca cu cel vegetal din migdale, nuca, caju, orez sau alte nuci/alune/seminte.
Daca ai nevoie de unt/margarina este mult mai bine sa inlocuiesti aceste produse cu untul obtinut din diverse oleaginoase sau un avocado bine copt. Poti sa faci unt de nuca, arahide sau alte oleaginoase mixandu-le in robot cu/fara putin ulei de masline extravirgin sau ulei din seminte de in.
Cu ce inlocuiesti mierea de albine?
Siropul de agave, siropul de artar, siropul de orez brun sau zaharul brun sunt alternativele la care poti sa apelezi cand vrei sa indulcesti desertul tau preferat.
Reteta pentru negresa
Ingrediente
230 ml de sos de mere
1 banana pisata
1/4 ceasca ulei de masline extravirgin
1 lingura seminte de in macinate
6 linguri de apa
1 ceasca de faina alba
1/2 ceasca de cacao pudra
2 lingurite de esenta de vanilie/rom
3/4 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare de mare
Mod de preparare
- sosul de mere il poti prepara in casa: pune la fiert 3 mere cu 200 ml de apa, acopera-le cu un capac pentru 15 minute si apoi le poti zdrobi pentru a obtine sosul;
- se amesteca banana pisata cu semintele de in macinate, apa, uleiul, esenta de vanilie/rom si sosul de mere, dupa care se adauga treptate ingredientele uscate;
- pune o foaie de copt peste tava si toarna compozitia in tava;
- se coace in cuptorul incins aproximativ 30 de minute. Nu strica sa verifici negresa dupa 20 de minute, recurgand la vechiul truc cu betisorul introdus in prajitura, iar daca aceste iese curat inseamna ca desertul tau este gata;
- se lasa putin la racit, dupa care se taie cuburi cu ajutorul unui cutit umezit in apa calda.
Credit foto: www.vegalicios.org; annaveda.blogspot.com