Cum să ai energie toată ziua: 3 soluții care chiar funcționează

Ai nevoie de energie dar nu reușești să găsești resursele necesare? Secretul pentru multă energie toată ziua este chiar în meniul tău.
Chiar dacă ai un meniu sănătos este posibil ca felul în care mănânci să te afecteze negativ. În aceste condiții poți avea probleme de concentrare sau stări de oboseală ori amețeală. Intervalul ales între mese, precum și ordinea în care consumi alimentele pot avea un impact negativ asupra nivelului tău de energie, astfel încât ți se va părea foarte dificil să rezolvi tot ce ai de făcut până la sfârșitul zilei. Dacă știi cum să programezi mesele în mod eficient vei trece mai ușor peste situațiile complicate și stresul nu îți va da la fel de multe motive de îngrijorare.

 
Iată ce trebuie să faci pentru a avea energie toată ziua:

 
1. Nu aștepta prea mult până iei prima masă a zilei 

În momentul în care te scoli probabil că au trecut 10-12 ore de când ai mâncat ultima oară. Din acest motiv glicemia este foarte scăzută.
Un nivel redus al glicemiei este corelat și cu puțină energie. Este posibil să nu-ți fie foame imediat ce te-ai sculat, dar dacă aștepți prea mult până să iei micul dejun ar putea să ți se facă foarte foame deodată sau să ai amețeli. În asemenea momente crește riscul să alegi alimente nesănătoase. Dacă îți este foarte foame nu vei avea răbdare să alegi doar alimente benefice, ci ai putea consuma ce este în imediata apropiere, cu efecte negative asupra siluetei și a sănătății. În urma studiilor realizate s-a constatat că gogoșile sunt în topul alegerilor persoanelor care nu au luat micul dejun și nu știu cum să elimine rapid senzația intensă de foame. Din păcate, nu sunt o alegere inspirată pentru că au mult zahăr și grăsimi saturate și, chiar dacă pe moment te vei simți mai bine, după puțin timp îți va fi din nou foame, iar caloriile suplimentare se vor acumula rapid.
Dacă vrei să previi riscurile pentru sănătate și siluetă este indicat să-ți prepari un mic dejun bogat în proteine.
Poți opta pentru o omletă din albușuri de ou, cu pâine din făină integrală sau combină fulgi de ovăz cu nuci mărunțite, semințe de in și miere pentru a fi în formă până la ora prânzului. 

 
2. Alege mesele mici și mănâncă mai des pe parcursul zilei

Te-ai obișnuit cu mesele copioase și consideri că ar trebui să-ți dea foarte multă energie toată ziua? Ai putea obține efectul opus. Mesele copioase încetinesc digestia și pot apărea balonarea, crampele, constipația sau durerile abdominale. Pentru a favoriza o digestie optimă este indicat să iei mese mai mici, la un interval de 3-4 ore. Dacă alegi o farfurie plină, unde predomină zahărul, grăsimile și carbohidrații rafinați, cu siguranță vei avea probleme cu digestia. În momentele în care toată energia ta este utilizată de organism pentru a digera alimentele, nu vei mai avea deloc resurse pentru a te implica în activitățile care îți plac.
Din acest motiv adesea simți nevoia să tragi un pui de somn după ce ai luat un prânz format din 2 sau 3 feluri de mâncare. 
Nutriționiștii îți recomandă să alegi mese mai mici, cu un singur fel de mâncare și o porție de mărime medie. Dacă vei mânca frecvent nivelul glicemiei va rămâne constant, iar rezervele tale de energie vor fi reînnoite tot timpul. 

 
3. Bea lichide mai des

Nu contează doar să mănânci mai des, ci și să te hidratezi corespunzător. Deshidratarea nu declanșează doar aparițea setei, ci poate crea și o stare de somnolență, care te va împiedica să ai un ritm susținut de activitate și rezultatele pe care ți le dorești. Astfel, din momentul în care te scoli, bea câte un pahar de apă înainte de fiecare masă, plus unul înainte să te culci.
De asemenea, poți integra și o cană de ceai în cadrul lichidelor consumate pe parcursul zilei. Evită sucurile carbogazoase pentru că au mult zahăr și calorii, favorizând rotunjimile inestetice și oboseala datorată impactului negativ asupra glicemiei.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.