Dacă știi că vrei să elimini surplusul de kilograme, dar nu vrei să urmezi regulile stricte ale unei diete, nu înseamnă că trebuie să te resemnezi cu un eșec. Un meniu sănătos, construit pe principii inteligente, poate fi la fel de eficient precum o dietă drastică și te-ar putea inspira să respecți noul stil de viață pe termen lung, spre deosebire de o dietă, la care ai tendința să renunți când ai ajuns la greutatea dorită. Dacă te-ai întrebat adesea cum poți slăbi fără dietă, trebuie să știi că nu regimul drastic este baza unei siluete de invidiat, ci felul în care savurezi preparatele, ce alegi să guști, precum și cantitățile consumate. O abordare echilibrată, fără excese, dar și fără înfometare, este mult mai benefică pentru o stare emoțională pozitivă. În cazul dietelor foarte restrictive pot apărea depresia și anxietatea, care pun în pericol succesul dietei.
Iată cum poți slăbi fără să ții dietă:
1. Nu bea caloriile
Băuturile sunt o capcană pentru persoanele care vor să elimine kilogramele în plus. De fiecare dată când comanzi un suc sau un ceai ți se oferă și a doua porție gratis, astfel încât este o provocare să reduci numărul de calorii.
Pentru a evita efectele negative asupra siluetei alege ceaiul de mușețel sau de ghimbir, neîndulcite. Dacă vrei să adaugi savoare poți folosi felii de lămâie sau lime, dar uită de zahăr și miere. Dacă ți-e poftă de un pahar de suc acidulat, bea unul, iar restul zilei consumă numai apă plată simplă.
2. Alege un mic dejun sănătos
Poate preferi să petreci timpul de care ai nevoie să iei micul dejun alegându-ți ținuta sau realizând un machiaj deosebit, însă silueta va avea de suferit. Specialiștii îți recomandă să-ți începi mereu ziua cu un mic dejun sănătos și consistent pentru a preveni excesele de-a lungul zilei, precum și consumul unei cantități mai mari de mâncare la ora prânzului pentru a echilibra micul dejun pierdut. Bomboanele, gogoșile sau prăjiturile nu te vor atrage la fel de mult dacă nu ți-e foame, însă în lipsa micului dejun ai putea fi amețită sau obosită și dulciurile vor deveni irezistibile.
Dacă nu ai poftă de mâncare când te scoli, poate fi un indiciu că mănânci prea aproape de ora de culcare, seara. Încearcă să iei cina în jur de ora 19 pentru a te asigura că-ți va fi foame dimineața.
3. Hidratează-te corespunzător
Setea poate fi ușor de confundat cu foamea, așa că asigură-te că bei între 8 și 10 pahare de apă în fiecare zi. În loc să guști mereu câte ceva, o soluție mai inspirată este să bei un pahar de apă, să aștepți 10-15 minute și să mănânci ceva numai dacă îți este în continuare foame. Nu aștepta să ți se facă sete pentru a bea apă. Bea câte puțin tot timpul pentru a avea un tonus excelent și multă energie.
4. Consumă mai multe legume
Legumele conțin fibre, vitamine și minerale și diminuează apetitul. Adaugă o porție de legume la fiecare masă și vei vedea că vei mânca mult mai puțin.
Economia de calorii va deveni vizibilă, iar tu vei putea purta hainele preferate mult mai repede decât te aștepți. Consumă legumele fierte la aburi sau rumenite la grătar, fără niciun fel de sos, unt sau maioneză.
5. Prepară salate inteligente
Dacă folosești salatele cu puține calorii în loc de aperitiv nu vei mai lua mese copioase, care te lasă fără energie și favorizează centimetrii în plus. Amestecă legumele preferate, dar nu adăuga brânză sau dressinguri cremoase. Folosește numai ulei de măsline și suc de lămâie pentru a lupta eficient împotriva țesutului adipos acumulat.
6. Alege momentele prielnice pentru a găti
Nu începe niciodată să gătești atunci când ți-e foame. Ai putea ajunge să guști foarte des din sos sau din ingredientele pentru aluat, iar aceste calorii suplimentare te vor îndepărta de greutatea ideală.
Specialiștii îți recomandă să începi să gătești după ce ai luat masa pentru că nu vei fi la fel de tentată să guști. De asemenea, poți încerca bomboanele mentolate sau guma de mestecat pentru a-ți distrage atenția.