Este unul dintre cele mai frecvent intalnite - dar din pacate, si unul dintre cele mai daunatoare - obiceiuri alimentare. In categoria aceasta se incadreaza mai multe tipuri de comportament.
De exemplu, fie cinezi la ore foarte tarzii, fie te trezesti in timpul noptii cu senzatia acuta de foame si bajbai spre frigider, rontaind ce ai la indemana (si adesea, acest "la indemana" desemneaza fie niste snacks-uri, fie un sandvis facut la repezeala si cu multe calorii.
Iti dai seama care este ideea, nu? Situatia nu ar fi nici pe departe problematica daca ai manca doua-trei fructe, o salata de legume sau un iaurt degresat. Insa nu se intampla astfel, si tocmai din aceasta cauza cantarul pare sa o ia razna cateodata.
De acord, unul dintre motivele principale consta in lipsa timpului. Dar gandeste-te: nu este vorba mai degraba de o organizare defectuoasa a acestuia? In primul rand, cina se ia cu minimum doua ore inainte de a merge la culcare; astfel, somnul nu va fi perturbat ca urmare a procesului de digestie.
In alta ordine de idei, site-ul ivillage.com iti propune o serie de metode cu ajutorul carora nu-ti va mai fi atat de foame la lasarea serii.- Pranzul ar trebui sa fie cea mai importanta si mai consistenta masa a zilei. Proteinele, fibrele si carbohidratii nu ar trebui sa-ti lipseasca. Daca vei proceda astfel, ai toate sansele ca la cina sa te simti foarte bine cu un bol de cereale cu lapte degresat sau cu un mar.
- Daca stii ca nu vei putea sa rezisti ispitei de a rontai, pregateste-ti din timp meniul, numarand pe cat posibil caloriile si axandu-te pe cat mai multe cruditati si produse lactate sarace in grasimi. Daca foamea nu este determinata de alte cauze (cum ar fi o sarcina ori stresul), senzatia de satietate ar trebui sa persiste pana in dimineata zilei urmatoare.
- In cazul in care, uitandu-te la televizor de pilda, stii ca nu te poti abtine sa rontai, sunt de preferat fructele confiate.
Nu e o alegere prea fericita pentru silueta, dar este oricum o alternativa de preferat frloricelelor de porumb, de pilda. Pentru ca tot a venit vorba, ar fi bine sa renunti macar pentru o perioada la televizor; citeste o carte in schimb. Tentatia de a ciuguli va fi considerabil diminuata. Exceptia este atunci cand urmaresti o emisiune in timp ce pedalezi pe bicicleta medicala sau mergi pe stepper. - Pana la urma, pe undeva este vorba si despre un factor de natura psihologica; in timpul zilei, majoritatea reusim sa ne stapanim si sa nu consumam decat alimente sarace in calorii; cand ajungem acasa, parca se produce un "declic" si de multe ori nu mai tinem cont de ceea ce ne-am propus. Asa incat incearca sa-ti satisfaci micile capricii gastronomice, pentru a nu cadea in capcana tentatiei "fructului oprit".
- In masura in care acest lucru este posibil, evita consumul de alcool dupa lasarea serii. Nu numai ca bauturile alcoolice sunt destul de bogate in calorii, dar duc la cresterea apetitului.
Una dintre greselile pe care le fac multe persoane consta in alimentarea necorespunzatoare pe parcursul zilei (acest lucru se intampla preponderent pe parcursul unui regim). Nu este de mirare ca la ora cinei simti ca "mori" de foame si ai manca tot ce vezi in fata ochilor.
Tocmai de aceea este bine sa mananci echilibrat si sa nu omiti niciodata micul dejun. Daca ai chef si de putina matematica, iti recomandam ca doua treimi din aportul caloric total pe zi sa fie consumate inainte de ora cinei. Altfel spus, micul dejun, pranzul si eventualele gustari ar trebui sa insumeze circa 1000 de calorii, iar cina - maximum 500.
Pe de alta parte, mancatul excesiv este un raspuns tipic al organismului la stres.
Multe persoane isi regasesc starea de confort in fata unui farfurii pline. Poti preveni aceasta situatie in urmatoarele moduri:- Redu cat mai mult consumul de cofeina, intrucat este un excitant si iti va accentua starea de nervozitate.
- Bea sucuri naturale din fructe si legume; acestea actioneaza ca niste adevarate "injectii de energie".
- Exercitiul fizic ar trebui sa fie nelipsit.