Fiecare tip de făină este compatibil cu anumite rețete. Sigur, în cazul în care nu ai decât o singură variantă la dispoziție, o vei putea folosi, dar pentru un gust special este important să știi care este făina potrivită pentru rețeta aleasă de tine. Prăjiturile, fursecurile, negresele, pizza, torturile, saleurile sau sărățelele prezintă particularități de gust, aromă și textură. De aceea trebuie să fii atentă la ingrediente.
Iată cum îți dai seama care este făina potrivită când începi să gătești:
1. Făina albă
Este varianta disponibilă în toate magazinele și poate fi utilizată aproape pentru orice aluat, dar are un gust neutru și nu este benefică pentru controlul glicemiei. Conținutul ridicat de carbohidrați și cantitatea redusă de fibre transformă preparatele din făină albă în gustări deloc consistente, care te fac să-ți fie foame din nou în scurt timp.
2. Făina integrală
Are mai multe fibre decât varianta clasică, iar conținutul de proteine este de 14%. Are, de asemenea, mai multe grăsimi și, din această cauză este indicat să o păstrezi la frigider.
Dacă grăsimile râncezesc nu va fi ușor să-ți dai seama după aspectul făinei, dar rețetele vor avea un gust neplăcut și poți avea probleme digestive. Mai bine păstreaz-o la rece pentru a preveni problemele. Făina integrală are un gust plăcut, asemănător nucilor, este mai închisă la culoare și adaugă consistență preparatelor. Este ideală pentru rețetele de pâine sau brioșe. Dacă rețeta indică folosirea făinei albe, poți înlocui o treime din cantitate cu făină integrală pentru a îmbunătăți gustul și a reduce impactul asupra glicemiei.
3. Făina de secară
Are o savoare intensă, apropiată de cea a fructelor. Este ideală pentru aluaturile cremoase, închise la culoare. Pâinea de secară este foarte consistentă și, dacă vei face negrese cu acest tip de făină, nimeni nu se va îndoi că ai adăugat o cantitate impresionantă de cacao.
Este ideală și pentru prăjiturile cu fructe pentru că este ușor dulceagă și amintește de parfumul piersicilor coapte.
4. Făina de ovăz
Cu o textură fină și aromată, fâina de ovăz este o sursă excelentă de fibre și proteine. Menține prospețimea și frăgezește aluaturile la care este adăugată. De asemenea, poate crea o consistență spumoasă, aerată, asemănătoare pandișpanului. Este ideală pentru prepararea clătitelor, negreselor și a brioșelor. De asemenea, dă o textură plăcută fursecurilor și poți înlocui un sfert din cantitatea de făină folosită pentru a face pâine cu făină de ovăz. Vei obține un gust deosebit, iar aluatul nu se va lipi.
5. Făina de quinoa
Cosiderată acum ceva timp un ingredient foarte rar, făina de quinoa este disponibilă în magazinele naturiste pentru a pregăti rețete noi. Este alegerea ideală pentru persoanele intolerante la gluten deoarece are multe fibre și este o sursă bună de fier.
Este utilă în mod special pentru prepararea pâinii. Făina de quinoa dă aluatului o consistență ușoară și îl menține fraged. Conținutul ridicat de proteine adaugă consistență preparatelor și nu îți va mai fi foame atât de des. De asemenea, o poți folosi și în cadrul rețetelor de brioșe. Gustul obținut va fi senzațional!
6. Făina de mei
Nu conține gluten și are o aromă dulceagă, apropiată de cea a porumbului, care nu influențează gustul celorlalte ingrediente folosite. De obicei se obțin rezultatele cele mai bune dacă folosești 50% făină albă și 50% făină de mei. În acest fel poți prepara clătite pufoase, pâine, prăjituri și brioșe.
7. Făina de orz
Este o sursă excelentă de fibre și are un conținut redus de amidon, deci nu o rata dacă vrei să reduci kilogramele în exces. Are o aromă apropiată de cea a nucilor și te ajută să obții preparate cu un gust nou, mult mai bun.
Poți prepara clătitele numai cu făină de orz și nu vei uita aroma specială! La pregătirea aluatului pentru pâine nu este recomandat să folosești numai făină de orz pentru că riști să se lipească de tavă și să se ardă. Cel mai bine este să o folosești în cantitate egală cu făina albă. Este potrivită și pentru aluatul de pizza, combinată în proporție de 50% cu făină albă sau de secară.