Combina corect alimentele!

Dieta disociata este un regim de slabire foarte la moda si deci foarte mediatizat. Exista doua tipuri de diete disociate: una pe zile si cealalta pe mese.



Presupune consumarea aceluiasi tip de aliment si implicit principiu nutritiv pe o perioada de una sau mai multe zile. Astfel, in perioada consumarii unui singur tip de aliment, organismul va dezvolta un singur lant metabolic (corespunzator principiului alimentar consumat) iar rezultatele vor fi vizibile intr-un timp relativ scurt.

Dezavantajul principal al acestei diete este ca nu poate fi aplicata pe o perioada indelungata de timp si, mai ales, nu poate fi asimilata cu un stil de viata deoarece nu furnizeaza organismului necesarul zilnic de diversi nutrienti.



In plus, mai intervine si monotonia si plictiseala consumarii unui singur tip de aliment pe parcursul intregii zile. De asemenea dupa incetarea dietei exista riscul iminent al unei cresteri ponderale.



Aceasta dieta este cea in care, la aceeasi masa, se consuma fie un singur tip de aliment, fie diverse tipuri de alimente a caror combinatie este compatibila si deci permisa.

Avantajul acestei diete este ca furnizeaza toate principiile nutritive necesare organismului in fiecare zi: este diversa, are rezultate vizibile in timp scurt si poate fi adoptata ca un mod de viata.



Exista cateva reguli in ceea ce priveste combinatiile alimentare.
Spre exemplu, combinatia de proteine si carbohidrati inhiba absorbtia principiilor nutritive, provocand astfel o serie de insuficiente in organism.

De asemenea, mineralele si vitaminele nu sunt absorbite si se ajunge astfel la degenerarea unor tesuturi si la scaderea rezistentei si a imunitatii. Astfel apar infectiile si, implicit, bolile.

Mai clar: putem, de exemplu, sa mancam branza (bogata in calciu) cu paine (bogata in carbohidrati) la aceeasi masa si, in acest fel, in intestinul subtire are loc un proces alcalin, datorat consumului de carbohidrati. Foarte putin calciu va fi disponibil sa se absoarba, intrucat in mediu bazic calciul da reactii prin care se transforma in compusi neabsorbabili.
Si astfel, indiferent de cantitatea de branza consumata, putem avea o deficienta de calciu. Asadar, mediul trebuie sa fie acid si nu alcalin pentru a avea o absorbtie maxima de calciu.

Iata cateva reguli pe care trebuie sa le urmezi daca adopti dieta disociata:

combinatia intre carbohidrati (cartofi, paste, cereale, paine, dulciuri, etc) si grasimi (unt, sunca, smantana, etc.) este interzisa. Atentie! Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate la momente diferite.
combinatia de carbohidrati cu proteine (carne, peste, oua, branza, etc) este interzisa;
combinatia de proteine cu grasimi este permisa;
carbohidratii se consuma individual, necombinati, la o masa.

Astfel, respectand aceste reguli de combinare a alimentelor, putem sa avem o silueta frumoasa fara efort si sa fim plini de energie profitand din plin de tot ceea ce natura ne ofera cu generozitate.