Sanatate, pofta buna!

Pe langa ca sunt foarte gustoase, au proprietati curative! Cercetatoriispun ca alimentele bine alese iti protejeaza organismul de diferiteboli. Astfel, in cazul in care consumi mancarurile potrivite, potiindeparta considerabil riscul cancerului, al depresiilor si al bolilorde inima.

Care sunt aceste alimente curative? Cand si cum ar trebui sa leconsumi? Vor avea efect? Nutritionistul Amanda Ursell a reusit sa raspundala toate aceste intrebari, explicand beneficiile fiecarei grupe majorede alimente.

Insomnia si alimentele
Noptile lipsite de somn pot fi temporare si cauzate de situatii sauevenimente stresante sau, dimpotriva, pot fi de termen lung, rezultatal unui stres cronic. Pot exista si alte cauze, cum ar fi indigestia,astmul, hipoglicemia sau poate sa apara ca efect secundar al drogurilorsau al consumului excesiv de alcool.
Simptomeale insomniei: inabilitatea de a adormi, dese treziri in timpulnoptii.
Sentiment de iritabilitate, senzatie de oboseala si somnolentala trezire.
Mancaruri care te-ar putea ajuta
Painea, pastele, cartofii si orezul sunt alimente bogate incarbohidrati. O cina care sa cuprinda astfel de alimente (cu putineproteine) va pregati organismul pentru somn. Cercetatorii spun ca eindicat sa consumi si carne de curcan, banane, iaurt sau curmale. Lipsavitaminei B6 este asociata cu insomnia si de aceea ar fi bine sa nulipseasca de la mesele tale carnea slaba si laptele fara grasime careasigura aceasta vitamina. Macroul, somonul, sardinele sunt alte alimenterecomandate. Nu o sa va vina sa credeti dar specialistii ne sfatuiescsa rontaim semintele de floarea soarelui sau dovleac si susanul, totpentru a scapa de insomnii.
Carnea rosie, carnea de pasare, pestele, cerealele, legumele verziasigura fierul necesar organismului. Anumite cercetari au relevatca lipsa fierului sau nivelul scazut al acestuia pot conduce lainsomnie.
Laptucile, in special cele salbatice, au in componentra loro substanta sedativa, asa ca ar fi bine sa mananci inainte de culcareo salata care contine si laptuci.
Mancaruri ce trebuie evitate
Unt, margarina, prajituri, biscuiti, mancaruri bogate in grasimi sicalorii; cafeaua, Cola, medicamentele ce contin cofeina.

Depresia si alimentele
Depresia se caracterizeaza prin sentimente intense si persistente detristete, pesimism, interes scazut pentru activitatile zilnice. Printrecauzele acesteia se includ evenimentele stresante: pierderea unei persoaneapropiate, schimbarea slujbei sau grijile financiare.
Simptome: anxietate, pierderea bunei-dispozitii, nivel de energie minim,oboseala, lipsa de concentrare, lipsa stimei pentru propria persoana,sentimente de vina si pesimism cu privire la viitor. Poate fi asociatacu tulburari de somn si apetit scazut.
Mancaruri care te-ar putea ajuta
Nu trebuie sa crezi ca daca vei consuma alimentele descrise mai jos tevei vindeca de depresie peste noapte dar, relationate cu terapia sugeratade doctor, ele pot avea efecte.
Nu ocoli varza, conopida, sfecla, sparanghelul sau fasolea neagra,bogate in vitamina B.
Se mai recomanda cerealele pentru micul dejun,carnea usoara si laptele degresat.
Mancaruri ce trebuie evitate
Zahar, miere, dulciuri, biscuiti, prajituri si bauturi dulci care cauzeazacresterea brusca a nivelului de zahar in sange.

Oboseala si alimentele
Oboseala? Cauzele firesti sunt lipsa somnului, stresul, prea multa munca,putina miscare, deficiente dietetice si chiar anumite boli, de prezentacareia esti sau nu constienta.
Simptome: lipsa totala de energie, letargie, inabilitatea de a teconcentra.
Mancaruri care te-ar putea ajuta
Carnea rosie, pestele in ulei, cereale la micul dejun, legume proaspete,nuci, seminte. Lipsa fierului in organism poate conduce la obosealasevera. Portocalele, grapefruit, papaya, ardeiul iute sunt fructe silegume bogate in vitamina C, vitamina care ajuta organismul sa mentinafierul. Morcovii, cartofii, mango si caisele sunt alte produse recomandatein combaterea oboselii.
Laptele, painea si cerealele sunt surse de magneziu (lipsa Mg conducela oboseala musculara).
Carnea, puiul, pestele, ouale, lactatele saucerealele asigura vitamina B12, fara de care organismul cunoaste starea deepuizare. Carnurile, laptele, painea si cerealele furnizeaza organismuluizinc, care asigura imunitatea organismului impotriva bolilor.
Mancaruri ce trebuie evitate
Produsele de fast-food sunt sarace in vitamina B, necesara pentru aoferi energie organismului. De asemenea, ar trebui sa uiti de cafea,ceai, Cola si medicamente care contin cofeina.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod