Codul culorilor in alegerea legumelor si a fructelor

Consumul a cinci sau chiar mai multe mese pe zi de fructe si legume colorate constituie o parte din planul unei vieti sanatoase. De ce? Pentru ca fructele si legumele colorate asigura necesarul de vitamine, minerale si fibre pentru o buna functionare a organismului si energie optima, protejeaza impotriva efectelor imbatranirii si reduce riscul de cancer si boli cardiovasculare.
Este esential sa consumi legume si fructe de diverse culori pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor alimente.


Codul culorilor

Albastru / rosu inchis (invinge efectele imbatranirii) - legumele si fructele in aceste culori au o concentratie mare de substante fitochimice (antocianina si fenoli) care sunt studiate in prezent pentru proprietatile lor antioxidante si anti-imbatranire. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare albastra / rosu inchis pentru ca ajuta la:
  • reducerea riscului de cancer;
  • influenteaza benefic tractul urinar;
  • imbunatateste memoria;
  • asigura o imbatranire lenta si naturala.

De retinut: curele de slabire bazate pe consumul de fructe si legume si evitarea grasimilor saturate si a colesterolului pot reduce riscul unor anumite tipuri de cancer.

Fructe si legume de culoare albastra / rosu inchis
  • afine;
  • coacaze negre;
  • prune uscate;
  • boabe de soc;
  • smochine;
  • struguri;
  • prune;
  • stafide;
  • sparanghel rosu inchis;
  • varza rosie;
  • vinete;
  • andive;
  • piper negru;
  • cartofi rosii;


Verde (pentru o sanatate de fier) - legumele de culoare verde au o mare concentratie de substante fitochimice, precum indoli si luteina, care atrag atentia cercetatorilor datorita proprietatilor antioxidante.
Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare verde pentru ca ajuta la:
  • reducerea riscului de cancer;
  • asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
  • intareste osatura si dintii.

Fructe si legume de culoare verde
  • avocado;
  • mere verzi;
  • struguri verzi;
  • kiwi;
  • lamai verzi;
  • pere verzi;
  • anghinare;
  • arugula (planta cu frunze mici, verzi, foarte populara in bucataria italiana);
  • sparanghel;
  • broccoli;
  • varza de Brussels;
  • varza chinezeasca;
  • fasole verde;
  • telina;
  • castraveti;
  • andive;
  • verdeturi stufoase (spanac, salata verde, etc);
  • praz;
  • ceapa verde;
  • bama / okra;
  • mazare;
  • ardei verde;
  • spanac;
  • Zucchini (face parte din familia dovleceilor);


Alb (pentru vitalitate) - fructele si legumele albe si cafenii au o mare concentratie de substante fitochimice.
Contin alicina, intalnita mai ales in plantele lefumicole din grupa cepei. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare alba si cafenie pentru ca ajuta la:
  • reducerea riscului de cancer;
  • combate bolile de inima;
  • mentine colesterolului din sange la nivel normal.

Fructe si legume de culoare alba / cafenie
  • banane;
  • pere galbene;
  • curmale;
  • nectarine;
  • piersici;
  • conopida;
  • usturoi;
  • ghimbir;
  • jicama;
  • ciuperci;
  • ceapa;
  • pastarnac;
  • cartofi;
  • gulii;
  • porumb.


Galben si portocaliu (antioxidanti foarte puternici) - fructele si legumele galbene / portocalii au o mare concentratie de substante antioxidante, precum vitamina C, carotenoid si bioflavonoid. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si a legumelor de culoare galbena / portocalie pentru ca ajuta la:
  • mentinerea unei inimi sanatoase;
  • asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
  • intarirea sistemului imunitar;
  • reducerea riscului de cancer.

Fructe si legume de culoare galbena / portocalie
  • mere galbene;
  • caise;
  • pepene galben;
  • agrise;
  • smochine;
  • grepfrut;
  • lamai;
  • nectarine;
  • portocale;
  • mango
  • papaya;
  • piersici;
  • pere galbene;
  • curmale japoneze;
  • ananas;
  • mandarine;
  • morcovi;
  • ardei galbeni;
  • cartofi;
  • dovleac;
  • porumb;
  • rosii galbene;


Rosu (pentru sanatate si vitalitate) - fructele si legumele de culoare rosie sunt bogate in licopene si antocianina, substante fitochimice care au influente benefice asupra organismului tau.
Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare rosie pentru ca ajuta la:
  • mentinerea unei inimi sanatoase;
  • imbunatateste memoria;
  • reducerea riscului de cancer;
  • influenteaza benefic tractul urinar;

Fructe si legume de culoare rosie
  • mere rosii;
  • portocale rosii;
  • cirese;
  • merisor;
  • struguri rosii;
  • grepfrut rosu;
  • rodii;
  • zmeura;
  • capsune;
  • pepene rosu;
  • sfecla rosie;
  • ardei rosu;
  • ridichi;
  • ceapa rosie;
  • cartofi rosii;
  • rosii.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oana pe 2 Sep 2007, 00:03

    foarte interesant si de retinut

    0
    0

  • adriana pe 4 Iun 2007, 11:06
    sanatate

    pare interesanta recomandarea1

    0
    0

  • Inga pe 22 Iul 2006, 10:33
    ...

    foarte interesanta informatie. Va multumim!

    0
    0

  • Blue pe 20 Iul 2006, 14:58
    Patrunjel

    Ati uitat sa amintiti la culoarea verde pe cea mai benefica verdeata existenta pe suprafata pamantului - PATRUNJELUL.

    0
    0

  • florentina_moga pe 1 Feb 2006, 15:27
    Multumim pt informatii

    Eu zic o dieta sanatoasa ne face viata mai frumoasa. Eu mi-am facut un test de aflare a varstei reale si am aflat ca sunt mai batrana cu 9,2 ani. Asta pt ca mananc tot felul de prostii si nu fac sport decat cand imi aduc aminte (cel mult de 2 ori pe luna). Este bine de tinut minte fiecare fruct si leguma ce contine pt a varia cat mai mult alimentatia . Daca vrea cineva sa faca testul il gaseste la pagina: http://www.realage.com/ La sfarsitul testului iti recomanda ce alimente sa mananci. Oricum fara topsanatate.ro nu am sti atat de multe despre o viata cat mai sanatoasa. Multumesc!

    0
    0

  • basalic gina pe 19 Ian 2006, 17:48
    buna

    buna!ewu am slabit 30 kg in 6 luni iar acum mi-e foarte greu sa ma mentin,nu stiu ce sa mai fac vreau si eu un sfat de la voi.nu vreau sa mai am iar90 kg va rog ajutati-ma.!!!!!

    0
    0

  • Ligia pe 19 Ian 2006, 17:48

    Multumim pentru articol, este deosebit de folositor.

    0
    0

  • Ligia pe 19 Ian 2006, 17:48

    Gina, Incearca sa nu mai mananci dupa ora 4 decat fructe acre sau putin dulci, sa bei ceaiuri nu prea indulcite( doar cu miere)sau daca nu e prea devreme incearca sa nu mai mananci nimic dupa 7. Asigura-te ca faci destul exercitiu saptamanal(de fapt asta e si secretul mentinerii) si cat mai putine grasimi, prajeli, fripturi, mancarurile cu sosuri. Prefera mancarurile fierte, coapte, calite( nu prjite in ulei) Elimina zaharul pe cat posibil, iar daca simti ca vrei sa rontai ceva alege ardeii rosii si verzi, morcovii, fructele nu prea dulci s.a. Ti-as mai spune multe dar nu am loc. Succes!

    0
    0

  • Eliana pe 19 Ian 2006, 17:48
    Mesaj pentru basalic gina

    Gina, eu ma mentin de 9 ani cu un regim sanatos:carne(peste,pui,curcan,vita),lactate cat de slabe(branza dulce,iaurt,lapte),legume si fructe din plin.Dulciuri(ciocolata)rar precum moft!Totul gatit la cuptor,gratar,fiert.Cheia:portii mici si multa miscare.Seara ceva usor inainte de somn cu 2-3ore. Ai incredere ca asa reusesti!Toate bune!

    0
    0

  • Eliana pe 19 Ian 2006, 17:48

    Super articol...scurt, concret si util!

    0
    0

  • Sorina pe 19 Ian 2006, 17:48

    secretul mentinerii si scaderii uncet-incet a greutatii corporale este ca dupa ora 18 sa nu mai mananci nimic decat de baut un ceai neindulcit,in rest pentru a nu risc o devitaminizare sau demineralizare, se complecteaza du produse naturale din comert

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod