Cerealele integrale: un plus pentru sanatate

Adoptarea unui stil de viata sanatos devine din ce in ce mai mult o preocupare esentiala a fiecaruia dintre noi. Starea generala de sanatate depinde in masura foarte mare de ceea ce mancam. Cerealele integrale sunt o alegerea potrivita in acest sens deoarece contin o serie de nutrienti esentiali pentru organism: fibre, vitamine, minerale si antioxidanti.
Pentru o alimentatie care sa asigure respectarea tuturor principiilor nutritive, specialistii au creat asa-numita "piramida alimentara". In cadrul acesteia, cerealele ocupa treapta de baza, de aceea se recomanda a fi consumate din belsug. "Cerealele reprezinta cel mai important element al alimentatiei umane datorita amidonului, un carbohidrat complex, cu absorbtie lenta ce asigura energia necesara functionarii organismului", afirma dr Mihaela Bilic.


Alimente care fac parte din grupa cerealelor

Cerealele sunt divizate in doua mari subgrupe: cereale integrale si cereale rafinate.

Din categoria cerealelor integrale fac parte:

  • graul (tarate, germeni si endosperm);
  • faina de grau integrala;
  • graul bulgur (grau obisnuit, fiert, uscat in cuptor si apoi sfaramat);
  • fulgii de ovaz;
  • faina de malai;
  • orezul brun.

Cerealele rafinate sunt supuse unui proces de macinare prin care membrana exterioara si germenul sunt inlaturate, ramanand doar membrana interioara.
Acest lucru asigura o textura mai fina a graului si ii imbunatateste rezistenta, dar ii inlatura si fibrele dietetice, fierul si multe dintre vitaminele din complexul B.

Cele mai intalnite produse din grau rafinat sunt:

  • faina alba;
  • painea alba;
  • orezul decorticat;
  • produsele de patiserie.


Incepe-ti ziua cu o portie de cereale!

"Micul dejun pe baza de cereale integrale reprezinta o alegere benefica pentru o alimentatie echilibrata deoarece constituie o sursa importanta de nutrienti esentiali (fibre, vitamine, minerale, antioxidanti) si pot fi consumate, de asemenea, la oricare dintre gustari", precizeaza Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Micul dejun trebuie sa acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie si, de aceea, nu poate fi inlocuit de nicio alta masa a zilei. Numeroase studii in domeniu au demonstrat ca nutrientii esentiali pierduti la micul dejun nu sunt compensati de niciuna din celelalte mese din timpul zilei.

Potrivit Dr.
Mihaela Bilic, musli si cerealele din comert pentru micul dejun sunt foarte bogate in zahar rafinat sau miere, asadar trebuie consumate cu moderatie. Continutul in grasimi al cerealelor de mic dejun este foarte mic, deci variantele fitness cu 0% grasimi nu reprezinta o economie substantiala de calorii, asa cum variantele cu ciocolata nu sunt mult mai calorice. Nutritionistul te sfatuieste sa le alegi dupa criteriul gust, pentru ca aportul de energie e aproximativ acelasi.

De asemenea, este indicat sa asociem cerealele cu alte alimente pentru a completa absenta altor substante hranitoare necesare organismului. Astfel, produsele fainoase se combina cu carne, peste, branzeturi, lapte, sosuri si legume.
    
Gustarile reprezinta o modalitate adecvata de a veni in intampinarea nevoilor nutritionale zilnice, ca parte a unui stil de viata sanatos. La gustarile dintre mese se pot consuma cereale integrale, fructe, iaurturi, branzeturi, asigurandu-se astfel o parte din necesarul zilnic de nutrienti esentiali.



Beneficiile cerealelor pentru sanatate

"O alimentatie dezechilibrata in principii nutritive (multe grasimi, zahar sau sare) determina un aport caloric suplimentar si exces ponderal. Cu cat dieta zilnica este mai aproape de recomandarile "piramidei alimentatiei", cu atat riscul bolilor cronice generate de aportul inadecvat de nutrienti va fi mai mic", ne spune Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Consumul de cereale este recomandat deoarece:

  • accelereaza tranzitul intestinal, previne constipatia si diminueaza riscul de cancer de colon  si rect, datorita continutului de fibre insolubile;
  • fibrele din cerealele integrale au efect antioxidant si antiinflamator;
  • datorita continutului de vitamina E, previne si chiar elimina placile arteriale ce determina arteroscleroza;
  • reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima (coronariene);
  • ajuta la mentinerea siluetei;
  • consumul de cereale fortificate cu acid folic pe timpul/dupa sarcina protejeaza tubul neural, reduce riscul de aparitie a malformatiilor precum spina bifida si anencefalia, asigurand astfel o dezvoltare sanatoasa a fatului;
  • tiamina, riboflavina, niacina, acidul folic din complexul de vitamine B joaca un rol important in buna functionare a metabolismului, imbunatatind sistemul nervos;
  • cerealele integrale sunt surse importante de magneziu - intareste oasele  si seleniu - are rol antioxidant, contribuind la apararea organismului de radicalii liberi).
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ciora maria pe 28 Mar 2010, 14:12
    intrebare ref. la cereale integrale

    va rog din suflet sa-mi scrieti ce cereale as putea sa cumpar din comert sa fie integrale fara zahar ,conservanti,euri etc,ptr.ca am mare nevoie sa stiu chiar anumite denumiri sau de unde pot fi cumparate.am probleme mari cu tranzitul intestinal.sau chiar o reteta anume ptr.micul dejun. cu multumiri maria

    2
    0

  • eleonora pe 9 Feb 2009, 17:55
    foatre bun aricolul

    FOARTE BUN SI EDUCATIV ESTE ARTICOLUL,VA MULTUMESC CA EXISTATI.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod