Unele alimente pe care le consumăm frecvent pot să ne pună în pericol sănătatea, din cauza substanţelor nocive din conţinutul lor. Chiar dacă poate pe unele le-ai crezut sănătoase, potrivit site-ului naturalon.com ele devin periculoase din cauza unor substanţe care se formează în timpul procesării sau în urma adaosului de aditivi nocivi. Iată 6 astfel de alimente pe care ar fi bine să le eviţi şi să găseşti alternative sănătoase:
Conservele de roşii
Roşiile gătite se numără printre alimentele cu un puternic efect anticancerigen, datorită unei substanţe numite licopen. Însă, nu acelaşi lucru se poate spune despre roşiile la conservă care se transformă într-un aliment periculos pentru sănătate cu potenţial cancerigen. Materialul folosit în conserve conţine bisfenol-A, un estrogen sintetic care produce afecţiuni ce variază de la probleme de reproducere şi până la boli cardiace, diabet, cancer şi obezitate. Această substanţă se infiltrează cu uşurinţă în alimentele acide, cum ar fi roşiile.Cea mai bună soluţie este să alegi roşiile la sticlă sau borcan atunci când nu sunt în sezon ca să le foloseşti proaspete.
Afumăturile şi mezelurile
Carnea procesată consumată cu regularitate şi în cantităţi mari creşte riscul de cancer, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit cercetărilor, consumul a 50 de grame de mezeluri pe zi (aproape două felii subţiri din şuncă) creşte riscul de cancer colorectal cu 18%."Mezelurile conţin nitraţi, care odată ingeraţi în corp cresc riscul de a face cancer", avertizează Meryl Pritchard, un nutriţionist celebru.
Crenvurştii
Conţin o mulţime de substanţe care s-au dovedit a avea efect cancerigen. Nitritul de sodiu este un conservant artificial şi a fost inclus de autorităţile europene şi nord americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac). Nitratul de potasiu la temperaturi ridicate sau în stomac, poate fi convertit în nitriţi (E250). Nitriţii de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine."Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.