Cele mai bune și cele mai rele alimente pentru ficat
Ca să ai grijă de ficatul tău trebuie să mănânci sănătos șă să eviți anumite produse care-i fac rău. Iată o listă cu cele mai bune și cele mai rele alimente pentru ficat!
Ficatul joacă un rol primordial în corp și trebuie să facem orice pentru a-l proteja și a-l menține sănătos. Alimentele pe care le consumi zilnic pot să-l ajute să îndeplinească numeroasele funcții sau îi pot pune piedici atunci când faci alegerile greșite, scrie publicația medicală webmd.com care a făcut o listă utilă pentru oricine.
Iată care sunt cele mai bune și cele mai rele alimente pentru ficat:
Terciul de ovăz este bun pentru ficat
Trebuie să reții că toate alimentele cu un conținut ridicat de fibre aduc o mulțime de beneficii pentru sănătatea ficatului și îl ajută să-și îndeplinească funcțiile. Un mod excelent de a-ți începe ziua este prin consumului unui bol cu terci de ovăz, deoarece el furnizează fibre care ajută ficatul, dar te ajută și să slăbești, lucru care este deosebit de benefic pentru că se previn bolile de ficat.
Grăsimile rele și prăjelile sunt rele pentru ficat
Cartofii prăjiți, burgerii și alimentele de tip fast-food sunt cele mai rele opțiuni pentru ficatul tău. Dacă le consumi frecvent trebuie să știi că aceste alimente sunt bpgate în grăsimi saturate rele și împiedică ficatul să funcționeze corect. În timp, consumul acestor alimente nesănătoase poate să genereze inflamații în corp, favorizând apariția cirozei.
Sfecla roșie este bună pentru ficat
Este una dintre cele mai importante legume cu efecte spectaculoase asupra ficatului. Ea curăță în mod natural sângele, ajutând astfel ficatul să funcționeze perfect și să producă nutrienții necesari pentru sănătatea corpului. Consumă sfecla în stare crudă sau fiartă, stropită cu oțet și amestecată cu hrean răzuit, sare și piper. Dacă preferi sfecla crudă, ea merge de minune în salată alături de ceapa roșie și frunzele de pătrunjel.
Zahărul este rău pentru ficat
Un consum exagerat de zahăr și dulciuri procesate are un efect nociv asupra ficatului, deoarece una dintre îndatoririle lui este tocmai aceea de a converti zahărul în grăsimi. Astfel că dacă vei consuma mult zahăr și dulciuri, ficatul va produce o cantitate mai mare de grăsime care se tot depune. Pe termen lung se poate ajunge la steatoza hepatică (ficatul gras), de aceea ar fi mai bine să consumi dulciuri doar ocazional, nicidecum zilnic.
Cafeaua este bună pentru ficat
Cafeaua consumată cu moderație protejează ficatul de problemele pe care le poate cauza consumul exagerat de alcool sau dieta nesănătoasă, arată cercetările. De asemenea, unele studii au scos la iveală faptul că această băutură poate să scadă riscul de cancer la ficat.
Grepfrutul este bun pentru ficat
Acest fruct are un conținut ridicat de vitamina C și glutation, substanță care este produsă în mod natural de către ficat. Glutationul este important pentru că ajută la regenerarea celulelor și stimulează ficatul să producă enzimele necesare pentru detoxifiere.
Sarea în exces este rea pentru ficat
Corpul tău are nevoie de puțină sare, însă cei mai mulți ajungem să exagerăm cu cantitățile consumate. Cercetările recente arată că o dietă bogată în sare poate favoriza apariția fibrozei hepatice. Dacă eviți consumul mezelurilor, a snacks-urilor și a conservelor poți să controlezi mai ușor cantitatea de sare pe care o mănânci.
Broccoli este bun pentru ficat
Toate legumele cu frunze verzi aduc o mulțime de beneficii pentru sănătatea corpului și în special pentru ficat. S-a dovedit că toate aceste legume protejează ficatul, favorizând eliminarea metalelor grele, a substanțelor chimice și a pesticidelor din corp. Broccoli, conopida, varza de Bruxelles și alte legume crucifere ajută ficatul să producă enzimele necesare pentru detoxifierea corpului. Numeroase studii au arătat că broccoli te protejează de bolile ficatului care nu au legătură cu un consum exagerat de alcool.
Alcoolul este rău pentru ficat
Un consum exagerat de alcool este foarte nociv pentru ficat, iar în timp se poate ajunge la ciroza hepatică. Potrivit specialiștilor, chiar și alcoolul consumat ocazional, dar în cantități mari poate să fie nociv pentru sănătatea ficatului.
Ghimbirul
Un studiu apărut în 2012 în publicaţia Indian Journal of Pharmaceutical Sciences arată că ghimbirul şi cicoarea au un efect similar asupra ficatului, ajutând la buna lui funcţionare. În urma testelor efectuate s-a constatat că prin consumul de ghimbir funcţiile ficatului s-au îmbunătăţit, eliminarea toxinelor s-a făcut mai bine şi sângele s-a curăţat. De asemenea, specialiştii au analizat o mostră de ţesut din ficat în urma consumului regulat de ghimbir, iar efectele au fost surprinzătoare asupra funcţiilor ficatului.
Ceaiul verde este bun pentru ficat
Are un antioxidanți puternici, numiți catechine, iar cercetările au arătat că pot să ofere protecție împotriva unor tipuri de cancer, inclusiv cel de ficat. Conținutul de catechine va fi mult mai mare dacă îți infuzezi acasă ceaiul verde din frunze de calitate și îl consumi fierbinte. Ceaiurile cu gheață ambalate au un conținut mare de zahăr și foarte puține catechine.