In pofida opiniei generale din domeniul alimentatiei sanatoase, produsele procesate nu sunt neaparat nesanatoase pentru consumatori. Desigur, trebuie sa avem grija la cantitatea excesiva de sare si de zahar, dar, in general, daca mananci din cand in cand un produs procesat, nu-i un capat de tara.
Exista, insa, unele ingrediente ascunse pe care nu le poti detecta. Daca ai analizat cu atentie eticheta unui produs si din toata lista interminabila de ingrediente recunosti doar un sfert, intelegi despre ce este vorba, noteaza Well+Good.
Unele ingrediente al caror nume suna de parca ar fi chimicale sunt, de fapt, inofensive.
De ce evita nutritionistii aceste ingrediente
Mai multe studii au aratat ca siropul de porumb bogat in fructoza si indulcitorii artificiali pot avea un impact negativ asupra sanatatii, spune specialista in nutritie Kelly Jones, care evita acesti aditivi si le recomanda clientilor sa faca la fel.
„Nu sunt un fan al produselor care contin sirop de porumb bogat in fructoza sau indulcitori artificiali si nu cumpar produse care contin asa ceva”, spune, la randul ei, nutritionista Maggie Michalczyk.
Spre deosebire de alte ingrediente care au capatat pe nedrept un renume negativ de-a lungul anilor (pastilele pentru tuse, soia), siropul de porumb bogat in fructoza este un indulcitor cu efecte nocive dovedite.
Acest ingredient este o forma de zahar adaugat si provoaca obezitate si diabet, scrie publicatia citata.
De asemenea, indulcitorii artificiali precum zaharina, aspartamul si sucraloza trebuie evitati, arata expertii in sanatate. „E nevoie de o cercetare amanuntita, dar studiile preliminare au aratat ca indulcitorii artificiali pot distruge microbiomul intestinal, care este fundamental pentru reglarea sistemului imunitar, pentru functionarea metabolica normala, pentru sanatatea mentala si altele”, arata Kelly Jones.
„Aspartamul in special a fost luat la tinta in ultimii ani pentru ca studiile au aratat ca indulcitorii din bauturile dietetice pot perturba functionarea antioxdantilor, pot induce stresul oxidativ si pot distruge integritatea membranei celulelor, ceea ce poate duce la inflamatii si la periclitarea sanatatii”, arata Jones. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!