Ceaiul alb sau verde: care este varianta potrivită pentru tine?

Sursa ambelor tipuri de ceai este reprezentată de frunzele plantei Camellia sinensis, culoarea și diferențele de aromă fiind date de gradul de oxidare. Află dacă ți se potrivește ceaiul alb sau cel verde, în funcție de beneficii.
Cele două varietăți de ceai conțin o cantitate importantă de polifenoli, compuși antioxidanți esențiali pentru un organism puternic. Ceaiul alb este originar din China, din provinciile Fujian și Zhejuang, dar în prezent este cultivat și în Sri Lanka, Nepal, Taiwan, India și Thailanda. Este un ceai cu un nivel redus de oxidare, obținut din frunzele și bobocii plantei. Nu este nici alb, nici argintiu, ci mai degrabă galben deschis, cu o aromă subtilă și plăcută.
Ceaiul verde provine din China și Japonia și sortimentul din fiecare țară este unic pentru că are proprietăți diferite, fiind cultivat, recoltat și procesat în condiții climatice specifice.

 
Care este diferența de gust dintre ceaiul alb și cel verde?

Cu cât frunzele de ceai sunt lăsate să oxideze mai mult timp, cu atât culoarea și aroma băuturii vor deveni mai intense. Ceaiul alb este mai deschis la culoare și are o aromă ușoară.
Nu va avea gustul intens și complex al ceaiului verde, dar nici nu vei avea probleme cu gustul amar și izul de iarbă care pot apărea după o ceașcă de ceai verde.
Gustul ceaiului verde depinde de mai mulți factori legați de recoltare și procesare. Poate avea o savoare asemănătoare cu a nucilor, fructată, florală, dulce-amăruie sau neutră.

 
Conținutul de cafeină

Ceaiul alb este de obicei ales mai des când se dorește reducerea consumului de cafeină. Ceaiul alb din regiunea Fujian din China conține 15mg de cafeină la o ceașcă, față de 20mg pentru ceaiul verde. În ciuda percepției generale, ceaiul alb este de obicei ținut mai mult timp, ceea ce face ca totalul de cafeină să se apropie de ceaiul verde.

 
Beneficiile ceaiului alb

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că această varietate este mai eficientă pentru prevenirea cancerului decât ceaiul verde. Ceaiul alb conține mai mulți polifenoli și reduce deteriorarea ADN-ului, care de obicei conduce la declanșarea cancerului, în special cel de colon.

 
Beneficiile ceaiului verde

Potrivit experților, ceaiul verde poate stopa proliferarea celulelor maligne în cazul cancerului de stomac, prostată, esofag sau al celui la sân. Previne și creșterea nivelului de colesterol și afecțiunile cardiovasculare.
Datorită abilității de a elimina țesutul adipos, ceaiul verde este adesea integrat în cadrul dietelor pentru slăbit. Reduce inflamațiile din organism și previne gingivita.

 
Beneficii comune

Atât ceaiul alb cât și cel verde conțin foarte puține calorii dacă nu adaugi lapte sau zahăr. Ambele pot face parte dintr-un plan de alimentație care are drept obiectiv eliminarea rotunjimilor inestetice. Încă se dezbate care dintre ele este mai eficient pentru slăbire, dar balanța înclină în favoarea ceaiului alb pentru că are mai mulți polifenoli și este mai puțin procesat, ceea ce ar trebui să accelereze oxidarea grăsimilor. Amândouă sortimentele conțin cafeină și trebuie să fii atent la cantitatea consumată pentru a preveni agitația sau anxietatea.

 
Dezavantaje comune

Persoanele care sunt sensibile la cafeină nu trebuie să bea ceai verde sau alb seara, ci este indicat să-l consume până la ora prânzului. Pentru că nu sunt foarte procesate, există riscul să determine apariția problemelor digestive, mai ales dacă sunt consumate pe stomacul gol.
Este ideal să bei o ceașcă de ceai la 30 de minute după ce ai luat masa pentru a evita simptomele problematice.
Nu au efecte miraculoase pentru slăbire, ci trebuie integrate într-un meniu echilibrat și sănătos. Eliminarea țesutului adipos se va observa pe termen lung și în niciun caz nu trebuie să te aștepți să slăbești dramatic după numai o săptămână de când ai început să bei ceai.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.