Ce sos să alegi în funcție de tipul de paste

Credeai că nu contează forma pastelor, ci doar sosul? Gustul final va fi mult mai bun dacă realizezi o armonie între tipul de paste și rețeta sosului.
Până acum erai atentă doar la ingredientele sosului și foloseai orice paste aveai la îndemână? Ei bine, gustul obținut va fi mult mai plăcut dacă faci o combinație între tipul de paste ales și sosul recomandat pentru ele. Potrivit maeștrilor bucătari, forma pastelor nu este întâmplătoare, ci îți dă indicii importante cu privire la tipul de sos pe care ar trebui să-l pregătești. Dacă deja ai ales un sos, cel mai bine este să-l adaugi la pastele potrivite. În acest fel vei intensifica aroma preparatului fără să petreci timp suplimentar în bucătărie. În general, pastele de dimensiuni mai mari se potrivesc la sosuri cu arome intense, în timp ce pastele mai mici sunt combinate cu sosuri cu arome subtile, la fel de apetisante. Într-un restaurant italian nu vei servi niciodată un sos consistent cum este ragu cu paste farfalle, în formă de fundiță.
Un astfel de sos este combinat cu paste tagliatelle sau pappardelle. Astfel, pastele fine cum sunt vermicelli sunt adăugate la sosuri cu o consistență mai ușoară, iar variantele mai robuste și de dimensiuni mai mari vor fi însoțite de un sos cu un gust puternic aromat.

 
Iată cum poți alege sosul ideal în funcție de tipul de paste:

 
1. Pentru pastele subțiri, cu o formă alungită

În această categorie intră spaghetele, precum și pastele fusilli lunghi, vermicelli și linguine. Prepară sosuri ușoare, pe bază de fructe de mare, cu smântână light sau puțin ulei de măsline.

 
2. Pentru pastele lungi și groase

În această categorie se încadrează pastele tagliatelle, pappardelle, fettucine și mafaldine. Dacă vrei să le pui în valoare textura aparte pregătește sosuri dense, consistente, în care poți adăuga și cuburi de friptură fragedă.

 
3. Pentru pastele în formă de scoici

Este vorba despre pastele conchiglie și lumache. Acest gen de paste merge de minune cu sosuri cremoase, cu multă smântână sau unt, în care poate fi adăugată și friptură.
De asemenea, pentru pastele de acest tip poți prepara și o umplutură delicioasă pe bază de carne de vită sau din brânză, ciuperci și legume.

 
4. Pentru pastele în formă de spirală

Aici se încadrează pastele fusilli, trofie, strozzapreti, caserecce și gemelli. Pot fi combinate foarte bine cu sosuri cu un conținut mai redus de grăsimi și în mod special cu sosul pesto.

 
5. Pentru pastele în formă de tuburi

Este vorba despre pastele penne, rigatoni, macaroni și paccheri. Dacă ai cumpărat un pachet de paste de acest tip vei putea obține un gust special dacă alegi o rețetă de sos pe bază de legume sau cu brânză rumenită la grătar. De asemenea, sunt ideale pentru sosul ragu și sosul bolognese.

 
6. Pentru variantele mini

Acestea sunt orzo, fregola, canestrini și stelline. Folosește aceste paste în mod special la supe, în loc de tăieței, precum și la salate sau tocănițe pentru un plus de gust.
Vor schimba rapid textura și aroma preparatului final și vei dori să le folosești din ce în ce mai des.

 
7. Pentru pastele umplute

În această categorie sunt cuprinse ravioli, tortellini și capelletti. Le poți găsi la magazin și ai de ales între umpluturi pe bază de brânză, legume sau carne. Având în vedere că umplutura conține arome suplimentare față de paste, cel mai bine este să le combini cu un sos light, pe bază de ulei sau unt.

 
Precauții

De fiecare dată când pregătești paste trebuie să-ți alegi o oală mare, pe care să o umpli cu apă și să adaugi puțină sare. Dacă pastele nu vor avea suficient spațiu în oală, se vor lipi unele de altele, iar preparatul pe care l-ai ales nu va avea un aspect plăcut. Bucătarii italieni consideră că apa trebuie să fie la fel de sărată precum cea de mare pentru a da gustul potrivit pastelor.
De asemenea, nu este util să adaugi ulei de măsline în timp ce fierbi pastele. Nu va preveni lipirea lor din lipsa spațiului și îl vei irosi când îl vei arunca împreună cu apa în care au fiert pastele.
Nu lăsa pastele să fiarbă prea mult. Oprește focul când au o textură fermă, aruncă apa fierbinte și clătește-le cu apă rece. Adaugă sosul și lasă-le pe foc încă 5 minute pentru a armoniza aromele, fără să înmoi prea tare pastele. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.