Folosește meniul zilnic pentru a-ți reduce disconfortul, în loc să acentuezi tusea sau durerea pe care o simți de fiecare dată când înghiți.
Iată ce alimente sunt utile când te doare în gât:
1. Lapte
Nu va fi deloc simplu să mănânci alimente solide, dar dacă te deshidratezi starea ta se va agrava. În loc să încerci să bei apă simplă alege un pahar cu lapte pentru că va menține un nivel optim de hidratare. Este un ingredient versatil, astfel încât îl poți bea simplu sau îl poți include în cadrul unui milkshake cremos. Te va ajuta să te simți sătul chiar dacă nu poți mânca decât rar.
2. Paste
Meniul tău nu trebuie să fie foarte limitat și plictisitor dacă te doare în gât. Poți alege paste de forme variate, care sunt foarte moi și se pot combina cu numeroase ingrediente care le dau o aromă specială.
Dacă eviți sosurile acide poți consuma în voie pastele care-ți plac.
3. Terci de ovăz
Deși este considerat o opțiune de bază pentru micul dejun, terciul de ovăz se poate consuma în orice moment al zilei și nu îți va face probleme când ai gâtul inflamat. Îl poți savura la prânz ori în loc de cină, evitând astfel să stai treaz până la ore târzii pentru că alimentele de la masa de seară ți-au iritat gâtul. Adaugă puțină miere cu efect antibacterian și vei vedea că disconfortul se va reduce treptat.
4. Ce să mănânci când te doare în gât: Budincă
Este cremoasă și nu irită deloc gâtul, fiind desertul ideal când ai o senzație de arsură sau durere la înghițire. Se prepară foarte rapid, așa că o poți savura chiar și în zilele în care simți că nu vrei decât să stai în pat.
5. Iaurt
Și iaurtul te poate ajuta să redescoperi aromele naturale când ai probleme cu gâtul. Alege iaurtul simplu și adaugă felii de banane, ciocolată și caramel.
6. Piure de cartofi
Te gândești la cartofii prăjiți pe care îi ratezi pentru că nu poți înghiți? Ei bine, poți mânca o porție de piure cremos, la care ai adăugat unt și smântână. Este o opțiune practică pentru orice masă principală sau gustare.
7. Ce să mănânci când te doare în gât: Supă cremă
Supa este un aliment foarte util când temperaturile de afară scad, iar dacă deja te doare în gât este ideală pentru a evita iritarea și a obține o doză importantă de vitamine care te vor ajuta să-ți revii mai repede.
8. Omletă
Chiar dacă nu ai aptitudini deosebite în bucătărie cu siguranță poți prepara o omletă delicioasă. Ouăle conțin zinc, proteine, vitamina A, grăsimi utile și vitaminele B2 și B5.
Simptomele care te deranjează vor dispărea mult mai ușor dacă optezi pentru o gustare sau o masă de acest tip.
9. Smoothie
În momentul în care simți că orice încerci să înghiți intensifică usturimea sau tusea este bine să alegi un smoothie pentru a preveni carențele de vitamine și minerale. Combină fructe și legume pentru a obține culori variate și mulți nutrienți.
10. Oțet de mere
Nu este acid și nu vei avea probleme cu senzația de arsură. Nu bea, însă, oțetul de mere simplu, ci combină-l cu apă, ceai și miere. Amestecă o lingură de oțet cu 2 linguri de miere și o cană de apă călduță. Bea acest remediu dimineața și seara timp de cel puțin 3 zile, iar durerile în gât vor dispărea mult mai rapid.