Ce alimente trebuie sa evitam in prevenirea cancerului

Noile cercetari au aratat faptul ca un consum zilnic al anumitor alimentecum ar fi prajelile si painea, poate duce la aparitia diferitelor tipuride cancer. Vom analiza cateva alimente care au fost puse in legatura cuaparitia si dezvoltarea acestei boli.

Prajelile, chips-urile, biscuitii si painea

Cercetatorii au aratat faptul ca un consum prelungit de acrylamida -o substanta chimica pe care o gasim in mancarurile prajite, facute lacuptor sau coapte - cum ar fi prajeala, chips-urile, painea, biscuitii,bomboane si cerealele de la micul dejun - pot cauza distrugerea nervilorsi, conform studiilor facute pe animale, pot afecta fertilitatea masculinasi pot duce chiar la aparitia cancerului.

Un studiu recent realizat in Suedia este primul care a demonstrat faptulca acrylamida se formeaza atunci cand alimentele bogate in carbohidrati,asa cum sunt cartofii, orezul si cerealele, sunt prajite sau coapte(acrylamida nu se formeaza atunci cand acestea sunt fierte).

De fapt, cercetatorii au descoperit ca o portie de mancare prajita poatecontine de 500 de ori mai multa acrylamida decat a fost permisa de catre"World Health Organization" ca fiind limita maxima de siguranta in apa debaut. Unii cartofi prajiti pe care ii gasim in lanturile de fast-food-uri,contin de 100 de ori mai multa acrylamida decat limita admisa.

Este imposibil sa evitam acrylamida deoarece se gaseste in foartemulte alimente - si nu este vorba doar de prajeli grase si cartofiprajiti.
Alimente cu care ne hranim intreaga familie, cum ar fi paineaprajita, paine din cereale si cea integrala, toate contin acrylamida.

"Food Standards Agency (FSA)" spune ca este prea devreme pentru a sfatuipopulatia sa-si schimbe dieta sau cum sa-si prepare mancarea intr-un modmai sanatos, accentuand faptul ca doar o alimentatie bogata in fructesi legume este recunoscuta si acceptata pentru a ne proteja impotrivadiferitelor forme de cancer. Oricum, dieteticienii spun ca nu trebuiesa eliminam imediat toate aceste alimente din dieta noastra.

Organismele noastre sunt expuse unor nivele mici de acrylamida de deceniiintregi, iar consumul zilnic este estimat ca fiind de 1000 de ori maimic decat cantitatea care poate afecta un sobolan. Daca ai un sistem deaparare foarte puternic, organismul tau va recunoaste toxinele, asa cumeste si acrylamida, si le vor stopa inainte ca acestea sa ajunga sa nedistruga celulele. Dieteticienii insista asupra faptului ca studiilesunt abia la inceput si nu trebuie sa incepem sa nu mai mancam painesau cereale care contin foarte multe vitamine si minerale importantepentru cresterea imunitatii organismului. Oricum, reducerea consumuluide alimente grase si prajite este recomandata si, de asemenea, pungilecu biscuiti si chips-uri nu trebuie sa va ingrijoreze.

Alcoolul

Un consum mare de bauturi alcoolice puternice este pus in legatura directacu cresterea riscului de aparitie a cancerului in gura, esofag, intestine,ficat si san.
De fapt, un studiu american care a urmarit modul de viata apeste 200.000 de femei, de-a lungul a 14 ani, a aratat faptul ca pentrufemeile aflate in perioada de postmenopauza, mai putin de o bauturape zi poate provoca o crestere de 30% a cazurilor de deces din cauzacancerului de san, comparativ cu cele care nu obisnuiesc sa bea alcool.

Cantitatea zilnica de alcool, permisa si recomandata, este de trei saupatru unitati pentru barbati si de doua sau trei unitati pentru femei -o unitate poate fi o sticla de jumatate de bere, un pahar cu vin sau 100gde tarie, tot ceea ce este peste aceste limite, poate pune in pericolsanatatea organismului.

Carnea rosie

Oamenii care mananca mari cantitati de carne rosie (porc, vita si miel),carne la gratar sau prelucrata, cum ar fi salamul, carnatii, bacon-ul sihamburgerii, prezinta un risc ridicat in aparitia cancerului de intestine,potrivit unui raport al ziarului "British Medical Journal".

Principalul vinovat este amina heterociclica, care se formeaza lasuprafata carnii atunci cand este prajita, coapta sau pusa pe gratar -in special atunci cand este arsa sau carbonizata.

De asemenea, studiile facute pe animale au aratat ca aminele heterociclicepot provoca aparitia cancerului, dar nu exista aceeasi ceritudine inceea ce ii priveste pe oameni.
In anul 1998, "Department of Health" ne-asfatuit sa nu depasim consumul de 140 de grame de carne rosie pe zi.

Sarea

Un consum mare de sare in dieta noastra poate creste riscul de aparitiea cancerului de stomac. Este stiut faptul ca sarea, continuta de carneagatita sau cea afumata, poate distruge sau poate inflama captuseala moalea stomacului nostru, facandu-ne vulnerabili la tumorile cauzatoare decancer. Din fericire, riscul aparitiei acestui tip de cancer este scazutde cand congelarea a inlocuit metodele traditionale de pastrare a carnii,cum ar fi condimentarea si sararea.

Acelasi Departament al Sanatatii ne sfatuieste sa reducem consumul de sarela doar 6 grame pe zi - ceea ce inseamna cam jumatate din cantitatea pecare o consumam in mod obisnuit - pentru a reduce riscul presiunii maria sangelui. Fundatia "The World Cancer Research" a aratat ca acest lucrune poate ajuta sa reducem riscul de aparitie a cancerului de stomac.

Arahidele si cerealele

Continute de arahide si cereale, alfatoxinele sunt un gen de ciupercacare poate creste riscul de aparitie a cancerului de ficat. Acestea suntsubstante chimice produse de mucegaiul care se gaseste in alimentelecum sunt alunele, cerealele si condimentele provenite, in special,din tarile tropicale.

Uniunea Europeana a stabilit un set de reguli privind limitele admiseale continutului de alfatoxine in alimentele importate, dar pentruca acestea nu sunt vizibile, partile contaminate pot afecta intregultransport.
Oricum, cercetatorii considera ca o cantitate mica dealfatoxine consumata izolat, nu poate produce efecte cauzatoare decancer.

Specialistii ne asigura ca alunele vandute pe piata europeana si americanasunt sigure deoarece regulile in aceasta privinta sunt foarte stricte. Celmai bun sfat pentru turistii care calatoresc pe alte continente este saevite alunele care par mucegaite. Problema este foarte grava indeosebiin zonele in care alunele si cerealele sunt cultivate sau depozitatein conditii de umiditate ridicata. Acest lucru il gasim, in special,in China si Africa de Vest.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gigi becali pe 29 Mai 2010, 13:02
    cum mi se pare

    naspa chiar foarte naspa. mai puneti si voi poze

    1
    1

  • cristinaa pe 22 Apr 2008, 23:50
    ceIUL ANTIADIPOSO

    EU CONSUM DE 2 LUNI CEAI ANTI ADIPOSO SI SUNT FFFF MULTUMITA DE EL...AM DAT JOS 12 KG ...BINE DE INTELES K AM TINUT SI UN REGIM ALIMENTAR ..FARA PIINE FARA PREA MULTE DULCURI .FARA MINCARE SEARA SI MISCARE MAI MULTE..VA MULTUMESC SI VI-L RECOMAND

    2
    0

  • MARIA pe 31 Mar 2008, 15:20
    tumoare la pancreas

    va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac, sotul meu a fost diagnosticat cu o tumoare la pancreas extinsa la vena aorta si duoden, rezultatul analizei nu a venit inca

    1
    2

  • nan florentina pe 31 Mar 2008, 09:28
    cancer la san...

    ce este bine de facut cu o saptamana inainte de operatie?

    6
    0

  • luiza pe 25 Mar 2008, 12:41
    ceaiurile de slabit

    stiu k nu sunt sanatoase ceaiurile antiadipoase pt ca pot provoca dependenta, dar ceaiul verde care este detoxifiant (si are cam aceeasi actiune asupra organismului precum cel antiadipos) nu este periculos???? as dori sa-mi spuneti care este diferenta dintre ceaiurile antiadipoase si cel verde. multumesc

    1
    1

  • alina pe 17 Mar 2008, 20:50
    ma bucur ca gasesc ce este grav pt viata omului

    ma numesc alina as vrea sa stiu si eu mai multe despre ce sa mananci si ce sa nu mamanci eu am 70 de kg am 168 acuma doi ani aveam 50 de kilograme mam ingrasat foarte mult as vrea o dieta care sa mearga sa slabesc mai repede va multumesc

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod