Până în prezent nu s-a putut stabili cauza precisă a arteritei, dar se consideră că este o boală autoimună. Celulele atacă pereții vaselor de sânge principale, cauzând deteriorarea lor în grade diferite. În acest mod poate fi blocată circulația sângelui spre anumite părți ale corpului. Dacă interiorul vaselor de sânge este slăbit va crește și riscul de anevrisme, care pot provoca hemoragii interne. Aceste procese nocive vor determina pierderi de sânge și lipsa oxigenului de care au nevoie organele interne, consecințele fiind afecțiunile oculare, insuficiența cardiacă sau insuficiența renală. Este nevoie de o intervenție rapidă și de începerea unui tratament adecvat pentru a preveni deteriorarea organelor ca urmare a agravării arteritei.
Pe lângă tratamentul recomandat de medic va conta să alegi și principalele alimente recomandate celor care au arterită.
Preparatele consumate zilnic îți pot agrava starea sau vor ameliora simptomele resimțite. Fii prudent și evită grăsimile saturate sau carbohidrații rafinați, mizând pe variantele sănătoase, neprocesate.
Iată ce alimente sunt recomandate celor care au arterită:
1. Produse lactate degresate
Îți asigură o doză importantă de calciu, fosfor, magneziu și vitamina D, dar nu trebuie să consumi lapte sau iaurt integral. Alege variantele degresate, fără zahăr adăugat, arome sau conservanți. Ține cont de această recomandare și când mănânci sana, chefir sau brânză. Lactatele sunt foarte utile pentru menținerea densității osoase și prevenirea fracturilor.
2. Carne slabă de pui
Este o sursă foarte bună de proteine și nu conține multe grăsimi saturate. Folosește acest ingredient pentru salate, sandvișuri, paste sau ciorbe.
3. Pește gras
Deși nu ai voie să consumi multe grăsimi saturate, acizii grași din pește de tip Omega-3 sunt benefici pentru prevenirea complicațiilor asociate cu arterita. Somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele îți vor fortifica organismul și previn agravarea inflamațiilor.
Ai grijă să nu mănânci pește prăjit, ci alege-l pe cel rumenit la cuptor sau pe grătar. Dacă iei pește la conservă optează pentru variantele cu apă, fără un exces de sodiu.
4. Surse alternative de calciu și vitamina D
În cazul în care nu poți consuma produse lactate poți include în meniul tău kale, spanac, cereale fortificate, boabe de fasole albă, fasole verde, tofu, ciuperci, suc de portocale fortificat și lapte de soia nemodificat genetic. Contează foarte mult să obții suficient calciu și vitamina D în fiecare zi pentru a-ți proteja întregul organism în cazul acestui diagnostic.
5. Broccoli
Nu trebuie să lipsească din farfuria ta cel puțin la una dintre mesele principale. Combinația utilă din vitaminele A, B, C, E, K și calciu pe care ți-o oferă broccoli te va proteja de efectele secundare ale arteritei.
6. Nuci și semințe
Conțin grăsimi sănătoase, multe proteine, fibre și au un efect antiinflamator puternic dacă sunt consumate crude. Alege semințele de chia, de in, migdalele, semințele de dovleac, nucile și fisticul pentru micul dejun, sandvișuri sau salate.
7. Fructe de pădure și papaya
Conțin vitamina C, un puternic antioxidant care combate rapid inflamațiile interne, plus fibre care reglează digestia. Nu ezita să înlocuiești gustările hipercalorice cu aceste opțiuni aromate, care te vor ajuta să te simți mai bine.
8. Ulei de măsline
Este cea mai bună opțiune pentru gătit și stopează inflamațiile. Indiferent dacă prepari o salată, paste, supe sau diferite aluaturi este ideal să apelezi la uleiul de măsline extravirgin pentru a minimiza efectele negative ale afecțiunii.
Ce să nu mănânci?
Există preparate care vor exacerba inflamațiile din organism, agravând simptomele arteritei. Alimentele cu un efect proinflamator sunt:
- carbohidrații rafinați, de exemplu pâinea albă și orezul alb;
- cartofii prăjiți;
- băuturile cu mult zahăr;
- carnea procesată, de exemplu salamul, șunca presată sau crenvurștii;
- margarina;
- felurile de mâncare gata preparate și congelate de la supermarket;
- prăjiturile cu cremă, produsele de patiserie, gogoșile;
- băuturile alcoolice.