Nu este cazul să consumi alimente care te pot îmbolnăvi sau care îți vor provoca probleme digestive, dar poți face economii importante dacă nu lași data de expirare să te facă să arunci totul fără să te gândești de două ori. Nu te lăsa intimidată de etichete, ci învață să selectezi ce arunci și ce păstrezi în cămară sau la rece.
Principalul inconvenient este că nu se intrepretează corect semnificația datei de expirare. Majoritatea persoanelor consideră că după ce a trecut data respectivă alimentul în cauză devine necomestibil, dar acest lucru nu se aplică întotdeauna. De fapt, etichetele sunt un indicator al prospețimii alimentelor și în cele mai multe cazuri nu se vor strica și nici nu vor deveni nocive după data marcată pe ambalaj, dar nu vor avea un gust la fel de intens. Când te uiți la un aliment pentru care a trecut data de expirare trebuie să folosești regulile obișnuite pentru a-ți proteja sănătatea.
Dacă miroase ciudat, a putrezit sau îți dă de bănuit în orice alt mod nu-l consuma.
Iată ce alimente poți consuma după data de expirare:
1. Brânza
Brânza maturată nu se va strica dacă a trecut data specificată pe ambalajul ei. Chiar dacă vezi mucegai poți tăia partea afectată, iar restul brânzei va avea aceleași proprietăți nutritive.
2. Cerealele
Deși ar putea să aibă un gust mai puțin dulce, cerealele la cutie pot fi păstrate destul de mult timp după ce a trecut data de expirare. Dacă le păstrezi într-un loc răcoros și uscat le vei putea consuma 5-6 luni după ce au expirat. Data viitoare când vezi cerealele tale preferate la ofertă specială nu ezita să iei mai multe cutii pentru că nu trebuie să-ți faci griji că nu vei apuca să le consumi în timp util.
3. Pastele
Pastele uscate au de obicei un termen de valabilitate de aproximativ 2 ani, dar vor ține mai mult decât atât pentru că nu au deloc apă. Depozitează-le într-un loc uscat și răcoros pentru a le putea folosi o perioadă îndelungată.
Pastele proaspete conțin apă și se vor strica mai ușor, dar le vei putea folosi cel puțin 2-3 săptămâni după data de expirare. Ghidează-te cu ajutorul mirosului pentru a decide dacă să gătești cu ele.
4. Pâinea
Este posibil să devină mai tare sau sfărâmicioasă, dar pâinea poate fi consumată în siguranță după data de expirare. Dacă are un miros acru nu o consuma, iar dacă observi mucegai taie partea afectată din franzelă. Pâinea veche este ideală pentru prepararea crutoanelor sau a feliilor crocante de pâine prăjită, așa că nu te grăbi să o arunci.
5. Iaurtul
Gata cu borcanele de iaurt pe care le arunci deși ai consumat numai jumătate din cantitate. Iaurtul deschis va rezista 3-4 zile după data de expirare, iar dacă nu l-ai început poate fi consumat în 1-2 săptămâni după ce expiră.
Dacă nu miroase ciudat și nu observi mucegai îl poți folosi liniștită pentru un smoothie sau alături de porția de cereale de dimineață.
6. Chips-urile
La fel ca și pâinea, chips-urile vor deveni mai uscate și se vor rupe foarte ușor după ce au expirat, dar pot fi consumate în continuare. O pungă deschisă de chips-uri va ține 3-4 săptămâni după data de expirare, iar dacă nu ai deschis-o încă poți consuma chips-urile chiar și cu 4-5 luni mai târziu.
7. Ciocolata
Știi stratul albicios care se formează la suprafața ciocolatei? Nu este mucegai, ci un produs secundar al grăsimilor sau tipului de îndulcitor din ciocolată și nu vei avea nicio problemă dacă îl consumi. Dacă păstrezi ciocolata într-un loc răcoros o poți savura timp de câteva luni după data de expirare, dar pentru că este de obicei irezistibilă șansele să țină atât de mult sunt reduse.
8. Condimentele
Te deranjează să arunci mereu borcanele de ketchup, maioneză sau sos barbecue pentru că nu reușești să le folosești complet înainte de data de expirare? Ei bine, nu trebuie să te lași ghidată numai de acea dată, ci și de felul în care miros. Dacă nu simți nicio aromă ciudată le poți consuma fără griji timp de câteva săptămâni după ce au expirat.
Posteaza comentariu