Un nou studiu a demonstrat că statinele pot avea efecte benefice asupra inimii. Statinele sunt medicamente prescrise pentru a reduce nivelul colesterolului în cazul persoanelor predispuse la boli cardiace.
Utilizarea lor în cadrul tratamentelor a dat naștere multor discuții controversate, dar noul studiu realizat în Praga arată că beneficiile acestor medicamente nu se limitează doar la scăderea valorii colesterolului. Autorul studiului, dr. Nay Aung, cardiolog la Institutul de Cercetări William Harvey de la Universitatea din Londra, a evidențiat avantajele suplimentare ale administrării statinelor.
Efectele pozitive ale statinelor
Îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge prin prevenirea depunerii grăsimilor și reducerea inflamațiilor. În pus, studiile precedente au arătat că pot diminua grăsimea depusă la nivelul mușchiului inimii, fiind recomandate în cadrul terapiilor specializate.
Problema este că majoritatea studiilor au fost realizate pe animale, iar cele care au avut ca subiect oamenii au fost de dimensiuni foarte reduse.
În aceste condiții dr. Aung și echipa lui au realizat un studiu de mare anvergură pentru a observa dacă beneficiile statinelor pot fi confirmate în mod obiectiv.
Legătura dintre statine și structura inimii
Studiul a examinat conexiunea dintre statine și structura inimii pentru 4.622 de persoane care nu aveau un istoric medical de boli cardiace. S-au examinat cu atenție informațiile legate de administrarea statinelor pentru fiecare participant, utilizându-se un chestionar detaliat pentru detalierea dozei și strângerea tuturor informațiilor suplimentare.
S-a utilizat ecografia cardiacă pentru a se măsura ventriculul drept și cel stâng, iar datele obținute au fost ajustate în funcție de indicele masei corporale, sex, dieta zilnică, vârstă și nivelul veniturilor. Aproximativ 17% dintre participanți luau statine, iar aceștia erau de regulă supraponderali, aveau hipertensiune arterială sau diabet.
„Aceste asocieri nu ne-au surprins pentru că de obicei statinele se prescriu persoanelor care au aceste afecțiuni și o greutate peste nivelul normal pentru a preveni riscurile pentru inimă”, a spus dr. Aung.
Statinele pot corecta schimbările negative care afectează inima
Studiul a relevat că persoanele care urmau un tratament cu statine aveau o structură mai bună a inimii, iar funcțiile se realizau mult mai util. În mod specific, cele care erau tratate cu statine aveau un risc mult mai redus de îngroșare a mușchiului inimii sau de mărire a inimii.
„O inimă de dimensiuni mari sau îngroșarea mușchiului indică posibilitatea unui atac de cord, a unui accident vascular sau a instaurării insuficienței cardiace în viitor. Luarea statinelor face efectele negative reversibile, ceea ce diminuează semnificativ riscurile pentru sănătate”, spune dr. Aung.
Deși acest studiu s-a limitat la observarea participanților, dr.
Aung intenționează să realizeze pe viitor și o cercetare care să explice de ce statinele au aceste efecte pozitive. Studiile din trecut au arătat că statinele pot diminua nivelul de stres oxidativ din organism și stopează factorii care provoacă o proliferare excesivă a celulelor.Stresul oxidativ apare în organism în momentul în care radicalii liberi nu sunt neutralizați, fiind asociat cu procesul de îmbătrânire. Unele studii au susținut și ipoteza că statinele reduc riscul de aritmie ventriculară tocmai pentru că acționează eficient împotriva stresului oxidativ.
„Este important de reținut faptul că în cadrul studiului nostru persoanele care luau statine aveau deja un risc ridicat de boli cardiace și că efectele pozitive au persistat chiar dacă au fost comparate cu persoane sănătoase. Remodelarea inimii și asigurarea funcționării ei normale sunt în mare măsură rezultatul utilizării statinelor”, spune dr.
Aung.Specialistul a încercat și să clarifice dezbaterea legată de statine. „Există reguli clare cu privire la cine trebuie să ia statine și cine trebuie să le evite. Într-adevăr, s-au manifestat opinii conform cărora aceste criterii ar trebui să fie mai drastice și ar trebui să se identifice și un moment când tratamentul se încheie. Noi am observat că pentru pacienții care le iau deja statinele au efecte benefice, care nu se limitează la controlul colesterolului. În opinia noastră ar fi indicat să nu se dea automat o rețetă pentru statine, ci să se identifice în mod riguros cine are cu adevărat nevoie de ele”, a explicat acesta.
Posteaza comentariu