Categoria cerealelor integrale
In acesta categorie intra graul (tarate, germene si endosperm)
- faina de grau integrala;
- graul bulgur (grau obisnuit, fiert, uscat in cuptor si apoi sfaramat);
- fulgii de ovaz;
- faina de malai;
- orez brun.
Categoria cerealelor rafinate
Sunt supuse unui proces de macinare prin care membrana exterioara si germenul sunt inlaturate, ramanand doar membrana interioara. Acest lucru asigura o textura mai fina a graului si ii imbunatateste rezistenta, dar ii inlatura si fibrele dietetice, fierul si multe dintre vitaminele din complexul B.
Cele mai intalnite produse din grau rafinat sunt:
- faina alba;
- paine alba;
- orez decorticat;
- produse de patiserie.
Cele mai multe dintre cerealele rafinate sunt imbogatite cu nutrienti; adica unele vitamine din complexul B (tiamina, riboflavina, niacina, acid folic) si fierul sunt adaugate dupa procesul de macinare. Fibrele alimentare sunt excluse. Este foarte important sa verifici lista de ingrediente pentru a te asigura ca sunt imbogatite cu nutrienti. De asemenea, unele produse sunt o combinatie intre cerealele integrale si cele rafinate.
Cele mai des consumate alimente din grupa cerealelor
- cereale integrale: orez brun, graul negru, graul bulgur, fulgii de ovaz, popcorn, muesli, orzul integral, faina de malai, faina integrala de secara, paine din faina integrala, biscuiti digestivi, paste fainoase din faina integrala, tortillas din faina integrala;
- cereale rafinate: paine de malai, tortillas de porumb, cuscus, biscuiti, tortillas din faina de grau, taitei, paste fainoase, covrigi, fulgi de porumb, paine alba, orez alb. Printre cele mai putin consumate cereale integrale se numara: quinoa, mei, sorg.
Sfaturi utile
Consumul de cereale, in special cele integrale, aduce numeroase beneficii sanatatii organismului. Persoanele care consuma frecvent cereale integrale prezinta un risc scazut de a dezvolta boli cronice, deoarece organismul va beneficia de nutrientii care sunt vitali pentru intretinere si sanatate.Beneficiile acestei grupe alimentare asupra sanatatii
- reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima (coronariene);
- reduce riscul aparitiei constipatiei;
- ajuta la mentinerea siluetei;
- consumul de cereale fortificate cu acid folic pe timpul/dupa sarcina protejeaza tubul neural, asigurand o dezvoltare sanatoasa a fatului;
Nutrienti
- Cerealele constituie surse importante de nutrienti, inclusiv fibre dietetice, cateva dintre vitaminele din complexul B (tiamina, riboflavina, niacina, acid folic) si minerale (fier, magneziu, seleniu);
- Fibrele dietetice din cerealele integrale, ca parte a unei diete echilibrate, reduc nivelul de colesterol si riscul de aparitie a bolilor de inima. Fibrele sunt esentiale pentru buna functionare ale ficatului, reduc constipatia, provoaca o senzatie de satietate (ajutand la mentinerea siluetei). De retinut: Cerealele integrale sunt bogate in fibre dietetice; cele mai multe cereale rafinate contin putine fibre dietetice;
- Tiamina, riboflavina, niacina, acid folic din complexul de vitamine B joaca un rol important in buna functionare a metabolismului, imbunatateste sistemul nervos;
- Acidul folic ajuta la formarea celulelor rosii; de asemenea femeile aflate in primul trimestru de sarcina trebuie sa consume folatii adecvati, inclusiv acidul folic din alimente sau suplimente. Acest lucru protejeaza tubul neural, reduce riscul de aparitie a malformatiilor precum spina bifida si anencefalia;
- Fierul transporta oxigenul in corp. Este foarte importanta o dieta care sa includa fier pentru a impiedica anemia; combinarea consumului de alimente bogate in fier cu cele bogate in vitamina C permite o mai buna absorbtie a fierului in organism;
- Cerealele integrale sunt surse importante de magneziu (intareste oasele) si seleniu (rol antioxidant, contribuind la apararea organismului de radicalii liberi).
Linkuri utile http://www.health.gov/dietaryguidelines/dga2005/document/html/appendixB.htm
Comentarii (13)
multumesc pentru aceste infrmatii foarte importante imi provaca iesitul afara adica constipatia
EU DIMINEATA MANANC 150 ML LAPTE CU VREO-O 2-3 PUMNI PLINI DE FULGI DE PORUMB....CAT AR TREBUI SA PUN K LA GRAMAJ EU NU MA PRICEP....EU AS VREA 30g DAR NU STIU CAT ESTE...SI INGRASA ATAT KT MANANC EU???RASP
SPUNETI-MI SI MIE DACA FULGII DE PORUMB SUNT BUNI PT CONSTIPATIE.
Sunt foarte bune
Inseamna ce poate avea biscuitele in el ? Puse din intamplara sau cu intentie nu e vorba de cereale, da?
Mananc fulgi de ovaz de 7 ani. Dimineata umplu 2/3 cana cu fulgi peste care torn lapte cald. Las 10-15 min sa se imoaie si apoi adaug o lingurita de miere de albine. Daca doresc sa-le dau alt gust, adauga putina cacao. Fulgii de ovaz reduc colesterolul, fiindca contin fibre solubile ce se combina cu colesterolul "rau" sau LDL. La 64 ani am colesterolul sub 180 mg, limita maxim permisa fiind de 240 mg.
AS DORI RETETE PENTRU PORUMBEI CALATORI PENTRU ANTISTRES,STIMULENT PENTRU EFORT,RECUPERARE RAPIDA. RETETE DIN CEAIURI, PLANTE, MIERE. 0747111251.
CAUT OVAZ DECORTICAT TEL 0747111251
Eu ii mananc simplu,doar cu lapte fierbinte.In cateva minute se inmoaie si se pot consuma fara nici un adaos. Sau se poate consuma cu putina miere. E mai sanatos,zic,eu,decat sa-i combini cu alte ingrediente.
Da,categoric da.Trebuie lasati mai mult timp in lapte-circa4-5min si apoi pot fi mincati fara nici o problema.Si mai buni sunt daca ii combinati cu10%fulgi de porumb trasi/facuti cu cacao.Sunt deliciosi.Si mai buni sunt daca ii amesteci cu o lingura de stafide.Sunt un fel de musli "integtrali".
oare fulgii de ovaz pot fi mancati cu lapte? ce gust au?
Fibrele dietetice se impart in 2 mari categorii: fibre solubile si fibre insolubile, acestea aflandu-se impreuna in fructe, cereale si legume. Este diferit raportul dintre ele: tarata de grau, mazarea, ananasul sunt mai bogate in fibre insolubile, iar caisele, prunele, ceapa, morcovii contin mai multe fibre solubile. Cea mai bogata sursa de fibre insolubile este tarata de grau. Fibrele insolubile regleaza tranzitul intestinal, prevenind astfel constipatia. In plus, in stomac, ele isi maresc volumul si creeaza senzatia de satietate, ceea ce este foarte important in reducerea si mentinerea greutatii corporale. Deci, cerealele ne ajuta sa slabim cu conditia sa contina suficienta tarata de grau si sa nu contina zaharuri rafinate si grasimi. Cerealele integrale pe langa tarata (fibre) contin si faina (amidon). Deci este mult mai eficient consumul de tarata ca atare sau prelucrata. Fibrele solubile contribuie la reducerea de nivelului de colesterol din sange si la reducerea nivelului glicemiei. In concluzie, alegandu-ne atent ceea ce mancam ne hranim si in acelasi timp ne mentinem sanatatea. Desideria
cerealele sunt super bune si sanatoase.ar trebui sa manance toata lumea
Posteaza comentariu