Ce alimente fac parte din grupa alimentara a fructelor?

Fiecare fruct in parte si sucurile naturale de fructe intra in grupa alimentara a fructelor. Fructele pot fi pastrate sub forma congelata, in conserve, proaspete sau uscate si bineinteles ca modalitatile de preparare iti ofera o libertate in a alege intre diversele combinatii de salate si piureuri.
Categoria fructelor

Printre cele mai consumate fructe se numara:
  • merele;
  • caisele;
  • avocado;
  • bananele;
  • capsunele;
  • afine;
  • zmeura;
  • ciresele;
  • grepfrut;
  • struguri;
  • kiwi;
  • lamaile;
  • mango;
  • pepene galben;
  • nectarine;
  • portocale;
  • piersici;
  • pere;
  • papaya;
  • ananas;
  • prune;
  • stafide;
  • mandarine.

Un suc 100% natural si bogat in vitamine si minerale il poti obtine combinand zeama urmatoarelor fructe: portocale, mere, struguri si grepfrut.


Sfaturi

Un consum ridicat de fructe poate aduce numeroase beneficii sanatatii organismului - persoanele care integreaza in dieta zilnica multe fructe si legume proaspete prezinta un risc scazut de aparitie a bolilor cronice.
Fructele constituie o importanta sursa de nutrienti vitali pentru sanatatea organismului si intretinerea corpului.


Beneficiile acestei grupe alimentare asupra sanatatii
  • o dieta bogata in fructe si legume reduce riscul de aparitie a atacurilor de inima sau alte afectiuni cardiovasculare;
  • un consum constant de fructe si legume poate reduce riscul de aparitie a diabetului de tip II;
  • protejeaza organismul impotriva diferitelor tipuri de cancer: bucal, stomacal sau de colon;
  • datorita continutului bogat in fibre, fructele pot reduce riscul de aparitie a bolilor de inima (coronariene);
  • fructele si legumele bogate in potasiu reduc riscul de aparitie a pietrelor la rinichi si intaresc osatura;
  • de asemenea, sunt deosebit de indicate pentru a reduce consumul de calorii daca te decizi ca este timpul unei cure de slabire;


Nutrienti
  • cele mai multe fructe sunt sarace in calorii, sodiu si grasimi.
    Nici unul nu contine colesterol;
  • sunt importante surse de potasiu, fibre dietetice, vitamina C si acid folic;
  • fructele cu un continut ridicat de potasiu ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale scazute. Printre aceste fructe se numara: bananele, prunele si sucul de prune, piersicile si caisele uscate, cantalup (varietate de pepene galben) si sucul de portocale;
  • fibrele dietetice reduc nivelul colesterolului din sange, precum si riscul de aparitie a bolilor de inima. Important: fructele intregi sau taiate bucati sunt cele mai bogate in fibre, in schimb sucurile de fructe contin foarte putine fibre sau sunt chiar lipsite de ele;
  • vitamina C are un rol important in asigurarea dezvoltarii si intretinerii tesuturilor, accelereaza procesul de vindecare a ranilor si pastreaza dintii sanatosi;
  • acidul folic este indispensabil in formarea de celule rosii sanatoase.
    Femeile care se pregatesc de o sarcina sau care sunt in primul trimestru de sarcina trebuie sa asigure prin alimentatie un aport de folati, reducand in acest fel riscul de aparitie a defectelor tubului neural, spina bifida si anencefalia care pot aparea pe perioada sarcinii.