Printre cele mai consumate fructe se numara:
- merele;
- caisele;
- avocado;
- bananele;
- capsunele;
- afine;
- zmeura;
- ciresele;
- grepfrut;
- struguri;
- kiwi;
- lamaile;
- mango;
- pepene galben;
- nectarine;
- portocale;
- piersici;
- pere;
- papaya;
- ananas;
- prune;
- stafide;
- mandarine.
Un suc 100% natural si bogat in vitamine si minerale il poti obtine combinand zeama urmatoarelor fructe: portocale, mere, struguri si grepfrut.
Sfaturi
Un consum ridicat de fructe poate aduce numeroase beneficii sanatatii organismului - persoanele care integreaza in dieta zilnica multe fructe si legume proaspete prezinta un risc scazut de aparitie a bolilor cronice. Fructele constituie o importanta sursa de nutrienti vitali pentru sanatatea organismului si intretinerea corpului.
Beneficiile acestei grupe alimentare asupra sanatatii
- o dieta bogata in fructe si legume reduce riscul de aparitie a atacurilor de inima sau alte afectiuni cardiovasculare;
- un consum constant de fructe si legume poate reduce riscul de aparitie a diabetului de tip II;
- protejeaza organismul impotriva diferitelor tipuri de cancer: bucal, stomacal sau de colon;
- datorita continutului bogat in fibre, fructele pot reduce riscul de aparitie a bolilor de inima (coronariene);
- fructele si legumele bogate in potasiu reduc riscul de aparitie a pietrelor la rinichi si intaresc osatura;
- de asemenea, sunt deosebit de indicate pentru a reduce consumul de calorii daca te decizi ca este timpul unei cure de slabire;
Nutrienti
- cele mai multe fructe sunt sarace in calorii, sodiu si grasimi. Nici unul nu contine colesterol;
- sunt importante surse de potasiu, fibre dietetice, vitamina C si acid folic;
- fructele cu un continut ridicat de potasiu ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale scazute. Printre aceste fructe se numara: bananele, prunele si sucul de prune, piersicile si caisele uscate, cantalup (varietate de pepene galben) si sucul de portocale;
- fibrele dietetice reduc nivelul colesterolului din sange, precum si riscul de aparitie a bolilor de inima. Important: fructele intregi sau taiate bucati sunt cele mai bogate in fibre, in schimb sucurile de fructe contin foarte putine fibre sau sunt chiar lipsite de ele;
- vitamina C are un rol important in asigurarea dezvoltarii si intretinerii tesuturilor, accelereaza procesul de vindecare a ranilor si pastreaza dintii sanatosi;
- acidul folic este indispensabil in formarea de celule rosii sanatoase. Femeile care se pregatesc de o sarcina sau care sunt in primul trimestru de sarcina trebuie sa asigure prin alimentatie un aport de folati, reducand in acest fel riscul de aparitie a defectelor tubului neural, spina bifida si anencefalia care pot aparea pe perioada sarcinii.