Recuperarea motorie a copiilor cu afectiuni neurologice II

Prin exercitiile propuse, se doreste sa se induca miscarea de la membre catre creier; in cazul persoanelor fara aceste afectiuni informatia se transmite de la creier spre membre si muschi.

Programul Le Metayer"

"Acest program are scheme mai complexe, combinand mai multe miscari. De exemplu, are miscari de adductie, cu flexie, pronatie, supinatie, extensie abductie. Se fac din asezat si culcat", spune Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Centrului Medical Romar.

Cum se lucreaza in cadrul acestui program?

1. Se fac usoare mobilizari la nivelul articulatiei membrului superior, apoi o miscare de sensibilizare si deschidere a degetelor (pentru ca pacientii, avand spasticitate, au tendinta de a sta cu manuta inchisa). Kinetoterapeutul ajuta copilul (care sta asezat) sa faca o miscare cu mana asemanatoare miscarii de imbracare, apoi se face o miscare usoara de relaxare in spate pe lateral, dupa care se intinde mana in sus si lateral cu extensie. "Miscarile se fac de mai multe ori, spasticitatea scazand la un moment dat", precizeaza kinetoterapeutul.

2. Exercitiu din culcat. Pacientul este intins pe spate, mana se tine la 45 de grade, se face ca o miscare de pod: se intinde mana pe langa cap in sus, se aduce in pozitie normala si se relaxeaza.


Programul Kabath

Se lucreaza atat partea superioara, cat si partea inferioara a corpului. Kabath pune accent foarte mare pe pivot, adica axul principal, si propune miscari in jurul axului respectiv. Axul principal la Kabath este umarul, si de aceea se fac miscari in jurul lui. Dupa exercitiile pentru umar se lucreaza ariculatia cotului - el nu pune, insa, accent pe articulatia cotului sau mainii foarte mult.

"In alegerea programului, trebuie sa se tina cont de spasticitate. Daca ai un cot flectat si umarul este relaxat nu pui accent pe Kabath, pentru ca acest program lucreaza umarul, ci pui accent pe altceva care lucreaza cotul", subliniaza terapeutul. Miscarile se fac cu participarea pacientului si constau in efectuarea a diferite diagonale. Kinetoterapeutul pune rezistenta iar pacientul trebuie sa o invinga.

Sunt mai multe diagonale:

  • Diagonala pentru umar, in care mana este intinsa la 45 de grade pe langa pacient, se opune rezistenta asupra manii intinse, efectuandu-se o miscare de flexie, asociata cu miscarea de supinatie, se duce mana pe langa ureche intinsa si se revine, combinandu-se cu pronatie.
  • Cealalta diagonala porneste tot de jos, de la 45 de grade usor departat, se duce mana pe partea opusa (la urechea opusa), asociata cu supinatie, pronatie si se revine.
  • Varianta pentru cot. Mana se tine tot la 45 de grade, se face miscare de flexie, se ridica bratul, se indoaie din cot combinata cu pronatie si supinatie si se revine in pozitia initiala.
Aceste exercitii se fac si pentru membrele inferioare.


Exercitii pentru acasa


Mama poate sa ajute foarte mult in recuperarea copilului. Se poate incepe cu exercitiile mai simple si pozitionari ale copilului. In timp, daca lucreaza singura cu micutul, invata si reuseste sa faca exercitii din ce in ce mai complexe. Rostogolirile, tararile, ridicarea in asezat si mersul in patru labe nu sunt dificil de realizat de catre mama, o data ce a fost instruita de kinetoterapeut in acest sens.

Articol realizat in colaborare cu Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Centrului Medical Romar.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sirbu Mariana pe 11 Iul 2007, 20:47
    Imi iubesc copilul si vreau sa-i ofer mai mult

    Articolul de fata atinge o problema mai putin mediatizata in Romania. Spun acest lucru pentru ca, desi am incercat sa gasesc materiale despre recuperarea copiilor cu handicap, nu am gasit decat articole prea putin aprofundate. Stefan are 3 ani si 3 luni. Pana la 2 ani si 5 luni a trebuit sa luptam pentru a-l mentine in viata. O deficienta imunitara ne-a dat mult de chinuit. Are retard psiho-motor si o mare teama de tot ceea ce il inconjoara, mai ales de oameni si de spatiile inchise (spitale, cabinete medicale). La Braila nu exista un centru de recuperare a copiilor cu handicap si de aceea ne este f. greu sa grabim mai mult procesul de recuperare. Problema financiara care a aparut dupa implinirea varstei de 3 ani, a ridicat piedici si mai mari. Inainte, am reusit sa facem 2 internari de cate 2 sapt. la Sp. "Al. Obregia" din Bucuresti. In acest moment nu ne mai permitem nici un fel de recuperare, decat cea facuta de noi, la domiciliu. Tratamentul medicamentos, la care se adauga ingrijirea si alimentatia, sunt f. costisitoare. Un ghid de kinetoterapie, o bicicleta medicinala si o banda rulanta ne-ar fi de mare ajutor.

    0
    0

  • doinabita pe 24 Iul 2006, 14:27
    exercitii pt. copii cu afectiuni neurologice.

    Ce poti sa faci atunci cand fiul tau are 24 ani?are tetraplegie,complet motor si senzitiv,iar posibilitatile materiale nu-ti permit recuperare cu un kinetoterapeut,cand locuiesti in orasul zimnicea,teleorman si parca am fi rupti de lume,prin conceptii si gandire,cand multi din cei pe care ii intrebi au o parere: "cel paralizat este un handicapat"ma confrunt des cu aceasta opinie si lupt de 10 ani cu aceste conceptii.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod