Care sunt inamicii unei siluete armonioase?

Exista o serie de factori externi care ne influenteaza sa mancam mai mult decat am face-o in mod normal. Iata cateva aspecte care te ajuta sa-i combati

Probabil iti este cunoscut urmatorul gen de situatie: tocmai ai luat cina la restaurant, te-ai ospatat pe cinste si, cu toate ca ai senzatia ca nu ai mai putea inghiti nici macar o firimitura, nu te poti abtine de la un desert fabulos. Oare de ce se intampla astfel? Nu cumva pentru ca, spre exemplu, prajitura, crema sau inghetata era foarte frumos ornata?

Iata o alta situatie asemanatoare: iti verifici e-mail-urile sau rasfoiesti presa. Aproape fara sa realizezi constient acest lucru, intinzi mana spre punga de chipsuri. O jumatate de ora mai tarziu, cand ai terminat ce aveai de facut, punga este goala. Nu iti este familiar si acest context? Cu siguranta, da. Ni se intampla tuturor.

Care este concluzia la care putem ajunge? Exista o serie de factori externi care ne influenteaza sa mancam mai mult decat am face-o in alte conditii. Iata cateva exemple: dimensiunea portiilor, varietatea ofertei de alimente, activitatile conexe, mediul ambiant dau marimea farfuriei.

Adevarul este ca, daca toti oamenii ar manca numai atunci cand le este foame si s-ar ridica de la masa de indata ce s-a instalat starea de satietate, nu ar mai exista obezitate nicaieri in lume.

Prin urmare, nu-ti ramane decat sa fii mai atenta la acesti factori externi si, de indata ce-i constientizezi ca atare, sa-i combati. Iata care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere.

Stimulente de ordin auditiv, vizual si olfactiv

Ai mancat nu de mult timp si, bineinteles, nu-ti este foame. Dar se pot intampla urmatoarele lucruri: auzi pe cineva manevrand vesela si tacamurile la bucatarie; floricelele de porumb pocnesc vesele pe plita, in timp ce aroma este imbietoare; la televizor tocmai se deruleaza un spot publicitar pentru vreun nou sandvis sau alt gen de produs alimentar din categoria "fast food".

In oricare dintre aceste cazuri, foarte putini sunt aceia care se stapanesc si nu deschid frigiderul. De ce faci, de fapt, acest lucru? Ti-e foame? Nu, te-ai ridicat de putin timp de la masa. Este vorba despre o falsa impresie, generata de stimulentele despre care tocmai am vorbit. Ai doua alternative: fie le eviti (fapt care nu este intotdeauna posibil), fie inveti sa te stapanesti (e mai dificil), fie te asiguri ca ai la dispozitie fructe, legume si lactate dietetice din care te poti infrupta fara riscuri.


Mancatul din... neatentie

La inceputul articolului, ti-am oferit un exemplu in acest sens. Este vorba exact despre unul din cei mai mari inamici ai siluetei: rontaitul, pe care cateodata nu-l constientizezi ca atare. Atentia ta fiind orientata in alta directie, nu este de mirare ca nu realizezi ca ai devorat o punga de chipsuri.

Tocmai de aceea ar trebui sa nu le lasi la indemana. Mancarea trebuie "gandita". Da, nu rade! Nu stii ce se spune despre cei care citesc in timpul mesei? "Nu inteleg ceea ce mananca si nu digera ceea ce citesc". Este ceva adevar in aceasta afirmatie...

Pretutindeni, mancare

N-ai remarcat? Cum iesi din bloc, dai de vreo brutarie sau cofetarie - in tot cazul, vreun local unde produsele arata foarte bine si aroma este irezistibila. Te duci sa iei benzina - sandvisurile si batoanele de ciocolata iti fac cu ochiul. Ajungi la serviciu - pana la lift, treci pe langa bufet. Tentatiile sunt multe si nu intotdeauna le putem rezista.

Din pacate, nu prea ai cum evita aceste locuri. Nu-ti ramane decat sa constientizezi chestiunea si sa aplici acelasi sfat ca in situatia precedenta: pune-ti la indemana fructe si legume din belsug.
Daca nu-ti este foame, vei face fata mai usor ispitei.

Mancare ieftina si relativ gustoasa

Nu stiu cum se explica, dar din acest punct de vedere facem de multe ori o analogie eronata: daca este ieftin, nu ingrasa, pentru ca nu este consistent. Asa gandim multi dintre noi, dar gresim. Feluritele pateuri cu diverse umpluturi, strudelele, gogosile si alte produse din aceeasi categorie sunt ademenitoare si accesibile oricui, dar au un neajuns major: foarte multe grasimi, sare si, nu de putine ori, conservanti. N-ar fi deloc indicat sa le consumi frecvent, desi sunt ispititoare. O data pe saptamana ar fi mai mult decat suficient.

Portii prea mari

Acesta este un risc atunci cand alegi sa mananci la un restaurant cu autoservire. Dincolo de faptul ca si aici se insinueaza factorul acela care tine de simtul olfactiv si vizual, daca iti este foame cu siguranta vei pune in farfurie mai mult decat de obicei.

Tocmai de aceea n-ar trebui sa te asezi niciodata la masa fiindu-ti foarte foame. De-a lungul zilei, poti manca la intervale de timp relativ scurte - trei-patru ore, de exemplu - si in cantitati mici.
Astfel, vei preveni scaderea glicemiei si foamea intensa. Nu ar trebui sa-ti lipseasca nici supele de legume, care functioneaza ca niste adevarati catalizatori de energie.

Tot la acest capitol, se inscrie si varietatea ofertei de produse. Ai vrea sa gusti cate putin din fiecare, si este de inteles; numai ca stilul "putin din toate" va sfarsi prin a-ti umple farfuria. Si, paradoxal, tu ai sentimentul ca abia te-ai atins de bucate. Daca tot iti doresti variatie, cel putin opteaza pentru produsele sarace in calorii.