Care sunt efectele secundare ale consumului excesiv de iaurt?

Conține calciu, te protejează de osteoporoză și favorizează creșterea masei musculare. Înseamnă oare că nu ai cum să consumi prea mult iaurt?
Profilul nutrițional al iaurtului dezvăluie o combinație de nutrienți extrem de utilă pentru organism. Impulsionează digestia și menține imunitatea, luptând eficient împotriva virușilor și microbilor dar care este limita? 

 
Prea mult iaurt îți va face rău?

Iaurtul este o sursă foarte bună de vitamine, minerale, proteine și grăsimi. O porție de 200ml de iaurt conține 140 de calorii, 8g de proteine, 7,5g de grăsimi și 11g de carbohidrați.
O mare problemă legată de iaurt se referă la conservanți, coloranți sau diferite arome. În unele cazuri se utilizează chiar și toppinguri care aduc un exces de zahăr, iar pulpa de fructe din interiorul iaurtului va conține aditivi și alte substanțe artificiale. Un consum moderat de iaurt simplu se poate integra în cadrul unui meniu sănătos, dar dacă mănânci prea mult vei avea probleme legate de nivelul zahărului din sânge, alergii sau alte simptome.

 
Iată care sunt efectele negative ale unui consum exagerat de iaurt:

 
1. Un risc crescut de pietre la rinichi

Cantitatea ridicată de calciu din componența iaurtului te poate predispune la apariția calculilor renali și crește riscul de cancer de prostată. Un consum prea mare de iaurt va reduce absorbția fierului și a zincului din alimentație, ceea ce ar putea provoca depunerea calciului pe pereții vaselor de sânge.
Acest efect nu se va observa decât dacă vei consuma foarte mult iaurt într-o perioadă mai lungă de timp.
Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților. Laptele, iaurtul și celelalte produse lactate furnizează necesarul zilnic, dar trebuie să ții mereu cont cât iaurt ai consumat pentru a nu dubla sau tripla calciul de care ai nevoie.

 
2. Crește riscul de cancer 

Zahărul conținut de iaurt se numește galactoză și provine din lactoză. Un meniu care conține o cantitate ridicată de proteine animale crește riscul de cancer ovarian. Ingredientul principal folosit la prepararea iaurtului este laptele de vacă, care poate conține antibiotice și alte medicamente cu care au fost tratate animalele. Hormonii din componența iaurtului pot predispune organismul la cancerul la sân sau de prostată.

 
3. Poate interacționa cu anumite medicamente

Consumul de iaurt în timpul unui tratament pe bază de antibiotice le poate scădea eficiența. Acest lucru se întâmplă în cazul tetraciclinei pentru că mineralele din iaurt, în principal calciul, se combină cu substanțele active în intestin.
Nu este indicat să consumi iaurt nici dacă iei medicamente care suprimă imunitatea pentru că te-ai putea îmbolnăvi mult mai ușor.

 
4. Poate cauza creșterea în greutate

Consumul unei cantități prea mari de iaurt va determina și acumularea caloriilor, având drept consecință creșterea în greutate. În unele cazuri iaurtul conține și sirop de glucoză-fructoză sau aspartam, substanțe care pot afecta negativ nivelul glicemiei. Aspartamul conține metanol, care este toxic chiar dacă este consumat în doze mici. Aromele sau conservanții pot afecta și ei greutatea, fie prin stoparea procesului de slăbire, fie prin adăugarea de noi centimetri.

 
5. Ce se intampla daca mananci excesiv iaurt: Afectează creierul

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că iaurtul consumat de două ori pe zi reduce activitatea creierului tocmai în zonele cele mai importante. Cu toate acestea, iaurtul poate fortifica zona creierului responsabilă pentru luarea deciziilor.

 
Efecte negative în cazul copiilor

Iaurtul conține hormoni, care au fost injectați animalelor pentru a crește cantitatea de lapte. În cazul în care copiii consumă un astfel de iaurt ar putea apărea dezechilibre hormonale pe termen lung și va crește riscul de cancer.
Un iaurt cu fructe are aproximativ 26g de zahăr, în timp ce Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă 12,5g de zahăr pe zi pentru copii.
Un iaurt conțin 8g de proteine, recomandarea până la vârsta de 7 ani fiind de 11g pe zi. De asemenea, excesul de iaurt poate favoriza și obezitatea infantilă.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.