Care este cel mai sănătos tip de lapte vegetal

În momentul în care cercetătorii au comparat valorile nutriționale ale celor patru tipuri de lapte vegetal mai des folosite, au descoperit că laptele de soia a ieșit pe primul loc, în timp ce laptele de migdale, cel de orez și de cocos nu aveau substanțele nutritive esențiale importante pentru starea generală de sănătate.

Care este cel mai bun lapte vegetal?

Laptele pe bază de plante este adesea comercializat ca înlocuitor sănătos și adecvat pentru laptele de vacă. Pentru a afla dacă aceste afirmații sunt adevărate, oamenii de știință de la Universitatea McGill din Canada au studiat etichetele nutriționale ale mai multor băuturi, printre care s-au numărat laptele de soia, de migdale, de orez și de cocos.
 
Cercetătorii afirmă că laptele de vacă este în continuare cea mai echilibrată și completă sursă de proteine, grăsimi și carbohidrați.

Laptele de soia 

Laptele de soia, o opțiune populară alternativă, este cel mai apropiat de laptele de vacă din punct de vedere al echilibrului global al nutrienților. Este, de asemenea, varianta cu cele mai multe proteine dintre toate tipurile de lapte vegetal, cu aproximativ 7-12 grame pe porție.
Laptele de soia conține fitonutrienți care au proprietăți de combatere a cancerului. Nu este un substitut perfect, iar unii oameni se plâng de aroma sa.
 
În plus, unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la substanțele anti-nutritive găsite în mod natural în soia, cum ar fi acidul fitic, care poate face organismul să absoarbă și să digere mai greu vitaminele și mineralele importante.

Laptele de migdale 

Pe de altă parte, laptele de migdale are un conținut scăzut de calorii și este bogat în acizi grași mononesaturați. Aceste grăsimi sănătoase sunt benefice pentru scăderea în greutate și gestionarea greutății.
Dar laptele de migdale are un conținut scăzut și de proteine și carbohidrați, fiind mai puțin echilibrat din punct de vedere nutrițional decât laptele de soia sau de vacă.

Laptele de cocos

Laptele de cocos nu conține proteine. Și, deși are un conținut scăzut de calorii, cea mai mare parte provine din grăsimile saturate. Consumul acestei băuturi a fost asociat cu creșterea nivelului de colesterol bun și reducerea colesterolului rău.

Laptele de orez 

Laptele de orez poate reprezenta o alternativă pentru persoanele cu alergii la soia și migdale, însă are un conținut ridicat de calorii și scăzut de substanțe nutritive. Cercetările sugerează că un consum de lapte de orez ca alternativă la laptele de vacă fără o îngrijire adecvată poate duce la malnutriție, în special în cazul sugarilor.
iulia-mirica