Semințele de cardamom au o aromă dulce, florală și ușor lemnoasă, care se integrează perfect în cadrul rețetelor pentru diferite feluri de mâncare și băuturi. De-a lungul timpului cardamomul a fost utilizat pentru împrospătarea respirației și stimularea digestiei. În India este un obicei foarte frecvent să se mestece păstăi de cardamom pentru a fortifica organismul.
Cardamomul este bogat în fitonutrienți și este o sursă foarte bună de mangan, mineral care menține densitatea osoasă și previne dezechilibrele hormonale. În plus, acest condiment asigură metabolizarea optimă a carbohidraților, absorbția calciului și reducerea glicemiei.
Iată de ce ar trebui să-l consumi mai des:
1. Ameliorează respirația urât mirositoare
Cardamomul este un remediu eficient împotriva halenei. Nu trebuie decât să mesteci semințele aromate pentru a elimina orice miros neplăcut de la nivelul cavității bucale.
Există anumite tipuri de gumă de mestecat care includ acest ingredient, dar dacă nu reușești să le găsești ai la îndemână soluția naturală.În cadrul unui studiu recent realizat de secția de microbiologie a Universității Kurukshetra din India s-a studiat efectul cardamomului asupra bacteriilor din gură. Oamenii de știință au demonstrat că acest condiment neutralizează bacteriile Streptococcus mutans și Candida albicans. În plus, are efecte antiseptice și elimină rapid infecțiile.
2. Susține tratarea cariilor
Nu numai că elimină halena, dar cardamomul este soluția potrivită și pentru prevenirea sau vindecarea cariilor. Mestecatul păstăilor de cardamom are aceleași beneficii de curățare ca și ale gumei. Nu se vor lipi deloc de dinți, neutralizează bacteriile, stimulează producția de salivă, înlătură tartrul și te ajută să ai un zâmbet mai frumos.
3. Ar putea deveni un tratament natural pentru cancer
Cardamomul joacă un rol important și în terapia împotriva cancerului. În cadrul studiilor realizate pe animale s-a observat că poate preveni apariția și dezvoltarea tumorilor.
De asemenea, poate aduce celulele maligne în stadiul de remisie. Administrarea zilnică a cardamomului previne modificările de la nivelul ADN-ului care declanșează cancerul și este eficient până în stadiul 2 al maladiei.
4. Reduce tensiunea arterială
Cardamomul ar putea fi varianta cea mai simplă pentru a echilibra tensiunea arterială. Acest efect benefic se datorează faptului că susține funcțiile rinichilor și ale inimii. În cadrul unui studiu realizat asupra a 20 de voluntari care aveau hipertensiune în stadiul 1 s-a analizat efectul administrării zilnice a 3g de cardamom timp de 12 săptămâni. Rezultatele obținute au fost impresionante. Cardamomul a redus tensiunea sistolică, diastolică și media celor două, dar a și crescut cantitatea totală de antioxidanți din organism cu 90%.
5. Tratează diabetul
Conținutul ridicat de mangan tranformă cardamomul într-un remediu natural pentru diabet. Potrivit specialiștilor, persoanele care suferă de diabet au de obicei un nivel redus de mangan, iar adăugarea acestui condiment la meniul zilnic va contribui la menținerea glicemiei în limitele normale.
În cadrul studiilor realizate s-a observat că persoanele care aveau un nivel mai ridicat de mangan erau protejate de creșterea colesterolului „rău” de tip LDL.
6. Reduce gravitatea simptomelor astmului
Dacă ai probleme cu respirația cardamomul te poate ajuta să te simți mai bine. Astfel, condimentul are un efect bronhodilatator, crescând cantitatea de oxigen care ajunge în plămâni.
Este ideal pentru persoanele care suferă de astm sau respirație întretăiată (wheezing).
7. Reglează digestia
Cardamomul este utilizat în medicina chinezească și în cea ayurvedică pentru a trata durerile de stomac. De asemenea, s-a constatat că previne apariția sau agravarea ulcerului gastric, protejând stomacul.