Desi cafeaua este considerata unul dintre cele mai bune remedii impotriva mahmurelii, oamenii de stiinta sustin ca aceasta poate face mai mult rau decat bine, intensificand simptomele.
Conform cercetatorilor americani, cafeaua nu numai ca nu te trezeste din betie, dar poate spori senzatia de rau. Cafeaua si bauturile energizante care contin cafeina mascheaza simptomele consumului excesiv de alcool si dau senzatia ca starea de ebrietate a trecut, fapt ce poate duce la luarea unor decizii gresite.
Studiul condus de Universitatea Temple din Philadelphia arata ca, desi cafeina ne face mai alerti, in cazul unui consum excesiv de alcool poate doar masca pentru o perioada efectele starii de ebrietate.
"Mitul conform caruia cafeaua are puteri miraculoase si ne poate pune pe picioare din orice betie este fals si acest lucru trebuie stiut avand in vedere ca starea de ebrietate ne poate determina sa luam decizii gresite cu urmari dezastruoase. Persoanele care experimenteaza stari de oboseala si intoxicatie ca urmare a consumului mare de alcool trebuie sa ramana constienti de faptul ca sunt in stare de ebrietate," declara conducatorul studiului, dr. Thomas Gould.
In timpul studiului, unui grup de soareci de laborator le-a fost administrat etanol sau alcool, pentru a le da starea de ebrietate, dar si diferite doze de cafeina. Apoi soarecii au fost urmariti cum se descurca intr-un labirint. Desi cafeina i-a facut mai calmi, soarecii nu au reusit sa evite capcanele din labirint si asta din cauza starii de ameteala provocate de alcool. Cercetarile urmeaza sa fie efectate, in scurt timp, si pe oameni.
Cercetatorii avertizeaza consumatorii de alcool ca o simpla cafea nu poate elimina efectele consumului excesiv de alcool.
Recomandarile specialistului
Nu exista remedii-minune, ne spune Livia Nena, biolog - nutritionist. Aceasta recomanda ca un consum excesiv de alcool sa fie urmat de odihna si pauza alimentara. "Este indicat ca un consum riicat de alcool sa fie urmat de 8 ore de somn si 8 ore de pauza alimentara. Dupa, recomand ceaiurile hepatobiliare (sunatoare, papadie) sau sucurile de fructe, care vor ajuta ficatul sa isi revina."
De asemenea, specialistul te sfatuieste sa consumi cat mai multe fructe, in special citrice pentru ca "vitamina C din citrice ajuta printr-o hranire mai buna a celulei hepatice, imbunatateste circulatia sanguina si ofera o curatire mai buna a organismului de alcool".
Trebuie evitate si proteinele grele (carnea grasa, ouale, branza grasa etc), avertizeaza nutritionistul. Indicat este ca dupa o noapte in care am avut parte de un consum ridicat de alcool sa ne axam pe fructe si legume si sa evitam alimentele grele.
"Recomand salatele de legume, fructe si un consum cat mai mare de lichide pentru a ajuta la eliminarea alcoolului din sange. Nu exista trucuri miraculoase. Repausul alimentar si evitarea hranei hiperproteice sunt singurele trucuri care pot ajuta."