Bauturile racoritoare sunt una dintre temele controversate atunci cand vine vorba de nutritie. Adevarul este ca ele pot fi consumate fara probleme in cadrul unei diete echilibrate.
Cand vorbim despre bauturi racoritoare, ne referim in egala masura la bauturile racoritoare carbogazoase si necarbogazoase, ceaiuri reci, bauturi de tip sport si bauturi energizante, dar si la bauturi cum sunt sucurile si nectarurile. Fiecare dintre aceste categorii se adreseaza unui anumit segment de consumatori printr-un set specific de beneficii pe care ingredientele prezente in componenta lor le ofera.
Informatii de baza despre bauturile racoritoare
"Bauturi racoritoare" este termenul generic sub care aceste bauturi nonalcoolice sunt reunite. Alaturi de apa, oricare dintre aceste bauturi poate asigura aportul zilnic necesar de lichid, ingredientul de baza al tuturor bauturilor racoritoare fiind apa, care reprezinta peste 90% din acestea.
Studiile medicale arata ca hidratarea este esentiala desfasurarii normale a multor functii ale organismului, in lipsa acesteia putand aparea dureri de cap, oboseala, scaderea capacitatii de concentrare si coordonare a miscarilor, la copii aceste efecte fiind mai accentuate decat la adulti.Pentru mentinerea unui nivel normal de hidratare este recomandat consumul zilnic de 2-3 litri de lichide, provenite atat din bauturi cat si din alimente. Este demonstrat stiintific ca un consum variat de lichide - apa, bauturi racoritoare, bauturi calde (cafea, ceai), lactate - ajuta hidratarea normala printr-o larga varietate a gusturilor si aromelor.
Iata cateva informatii care cu siguranta va vor ajuta in a face alegerea potrivita in materie de hidratare
Bauturile racoritoare carbogazoase si necarbogazoase sunt pe baza de extract de fructe sau plante, cu concentratie intre 0 si 24%, diferenta dintre ele constand in apa folosita, fie carbogazoasa, fie plata. Bauturile carbogazoase cu aport caloric sunt o buna sursa de energie datorita carbohidratilor prezenti in componenta lor.
Glucidele au un rol important in functionarea organismului uman - creierul este, practic, exclusiv dependent de un aport constant de glucoza. Pentru a functiona normal, creierul unui adult are nevoie zilnic de 140 g de glucoza, ceea ce reprezinta pana la jumatate din totalul de glucide alimentare ingerate.
Sucurile sunt bauturi care contin 100% suc de fructe sau legume, fara a avea alti ingredienti adaugati, cu exceptia uneori a unor minerale si vitamine permise in scopul fortificarii. Sucurile nu contin zahar sau alti indulcitori adaugati, ci numai cei proveniti in mod natural din fructe. Consumul sucurilor asigura o parte din necesarul zilnic de vitamine, saruri minerale si enzime.
Spre deosebire de sucuri, nectarul (Lat. "bautura zeilor") este o bautura pe baza de suc de fructe sau legume cu o concentratie intre 25 si 99%, in procesul lui de fabricare fiind utilizate si alte adaosuri (arome, indulcitori).
Ceaiurile reci (gata preparate) sunt bauturi racoritoare pe baza de extract de diferite tipuri de ceai, care sunt recunoscute pentru efectul lor antioxidant.
Bauturile de tip sport si energizante sunt bauturi racoritoare functionale, recomandate pentru beneficiile lor specifice.
Bauturile de tip sport sunt destinate persoanelor care depun un efort fizic intens, deoarece contin minerale ce pot compensa sarurile pierdute prin transpiratie odata cu apa. Formula acestor bauturi a fost conceputa astfel incat sa compenseze rapid pierderea fluidelor si sarurilor minerale prin transpiratie, oferind concomitent o sursa instant de energie.
Pe de alta parte, bauturile energizante sunt o categorie de bauturi racoritoare, cu un continut sporit de cofeina si alte ingrediente energizante (taurina, guarana, gingseng).
Articol realizat de specialistii Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara