Toata lumea foloseste la gatit rosii, iar atunci cand acestea nu se maigasesc la piata, apeleaza la forma lor conservata. Suc de rosii, bulionde rosii, pasta de rosii, sau dupa unii producatori, de tomate. V-atiintrebat vreodata care e diferenta dintre aceste produse si mai ales cecontin ele?
Daca la prima intrebare e usor de raspuns, diferenta dintre acesteproduse e data de gradul de concentrare al partii uscate, de cat demulta apa contine produsul, la cea de a doua lucrurile se complica,desi ar trebui sa fie la fel de simplu ca cititul etichetei.
Dar cati dintre dumneavoastra cititi cu atentie eticheta? Cati dintredumneavoastra treceti de cititul termenului de garantie si ajungeti lalista componentelor, o lista care pe langa informatii despre calitateaacelui produs, va poate scuti de cheltuieli inutile, va poate oferi unprodus de calitate si, uneori, va poate apara sanatatea?
Asadar ce este aceasta eticheta miraculoasa care stie sa faca atat demulte lucruri si ce putem citi pe ea?
Asociatia Pentru Protectia Consumatorilor - Romania a citit etichetele depe 18 borcane sau cutii cu pasta de rosii si lucrurile care pareau simples-au complicat. Iata de ce: in ordinul nr. 975 din 16 decembrie 1998,privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente, putem citi:
"Bulionul si pasta de rosii trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte:
- aciditate volatila, in acid acetic - maximum 0,5%;
- cenusa insolubila in solutie de HCl 10% - maximum 0,15% .
Nu se admite folosirea colorantilor de sinteza si a substantelor deingrosare (amidon, gume etc.)."
Ordinul de mai sus reglementeaza producerea de bulion si pasta de rosii,si specifica explicit ca in acestea nu se pot folosi substante deingrosare. In cinci dintre produsele examinate, pe eticheta, la listaingredientelor apare amidonul sau amidonul modificat, aditiv trecut inacelasi ordin al Ministerului Sanatatii la substante de ingrosare. Unuldin aceste produse are trei substante de ingrosare, pe langa amidongasim guar-gum E 412, xantan gum E415.
Incalca acesti producatori legea? Asa am crezut si noi dar:
1. toate aceste produse se numesc "pasta de tomate" si desi listacomponentelor demonstreaza ca sinonimia este perfecta, in articolulamintit mai sus, cuvintele "de tomate" nu apar. Am cautat mai departein textul legii cuvantul "tomate". L-am gasit in formulari ca "Piuresi conserve de tomate" (nu se admit coloranti), "Tomate"( Limitelemaxime de azotati in unele legume si fructe), acestea fiind singurelereferinte. Asadar termenul "tomate" nu este bine definit si nu stim dacase suprapune peste cel de "rosii".
Daca argumentul de mai sus nu vi se pare suficient aflati ca:
2. toate aceste produse au scris in diverse locuri, uneori cu litere rosiipe fond rosu (ca sa vedeti mai bine, nu-i asa?), cuvintele: " Sos cu " ," Sos concentrat din" si urmeaza cu litere mult mai mari deja discutatul"Pasta de Tomate".
Acum mai stiti ce cumparati? Sos sau pasta, rosii sau tomate? Nu depindedecat de dumneavoastra sa aflati! Cititi cu atentie eticheta pentru anu folosi cu constanta pasta de rosii cu amidon sau gume, desi preferatipasta de rosii pura.
Mai jos aveti lista produselor care sunt "Sos cu pasta de tomate" sau"Sos concentrat din pasta de tomate"
- Regal "Sos cu pasta de tomate" Producator: S.C. European Food S.A.,contine amidon modificat E 1422
- Daria "Sos concentrat din pasta de tomate" Producator: S.C. BuissnesS.R.L., contine amidon modificat
- Picnic land "Sos concentrat din pasta de tomate" Producator:S.C. Buissnes S.R.L., contine amidon modificat E1422, xantan gum E 415,guar-gum E412
- "Sos concentrat din pasta de tomate" Producator: Maxrom Plus SRL ,contine amidon alimentar olandez(?)
- Val Ver "Sos concentrat din pasta de tomate" Producator: S.C. TaMj 2S.A. Giurgiu, contine amidon alimentar natural modificat(?)
Mai putin subtili sau poate doar mai nepasatori sunt cei care nici numai trec pe eticheta lista componentelor iar despre produsele acestoranu stim daca au aditivi:- "Bulion de tomate" Producator SC Fralvil SA Rimnicu Vilcea
- "Bulion" Producator probabil: Munca Constanta
- Encon "Pasta de tomate" Producator: S.C. F. Enculescu Com SRL
Atentie asadar! Cititi eticheta atent pentru a sti ce cumparati cuadevarat, iar daca producatorul nu se sinchiseste sa va informeze asupracontinutului, tratati-l cu respect... cumparand produsele concurentei!
Comentarii (5)
pe majoritatea mabalajelor scrie 20% rosii. dle reprezentant : restul de 80 % ce contine???
Si pana la urma care este diferenta dintre Pasta de tomate si Bulion? M-am uitat la continut si sunt identice! De ce au atunci denumiri diferite? Poate ne explicati si noua, bietilor consumatori, care riscam sa ajungem in spital de la mizeriile pe care le mancam.
Cumpar mereu bulion concentrat la cutii ,vreau sa stiu cum se pastreaza bulionul ce-mi ramane in cutie intrucit folosesc la mincare mai putin de jumatate din cutie.Multumesc !
Domnule Paul Piscoi daca pe eticheta nu este specificat: conservanti, aditivi - nu credeti ca inainte sa va exprimati era necesar un control al produsului? Nu au fost mentionate doua firme al caror produs este foarte prezent pe piata. Intrebare: ati beneficiat de un folos material?
Pasta de tomate de la Regal contine gluten?
Posteaza comentariu