Antioxidanţii: Ce sunt, la ce folosesc şi în ce alimente îi găsim

Auzi peste tot despre cât de buni sunt antioxidanţii pentru sănătatea şi frumuseţea ta. Însă, ştii mai exact ce sunt aceste substanţe, la ce folosesc şi în ce alimente îi găseşti?
Ce sunt antioxidanţii?

Un antioxidant este orice vitamină, mineral sau nutrient care are rolul de a proteja şi de a repara celulele corpului, astfel încât să nu fie afectate de efectul nociv al radicalilor liberi. Aceşti radicali liberi sunt prezenţi în corpul nostru în mod firesc şi contribuie la distrugerea şi eliminarea bacteriilor şi viruşilor care atacă organismul. Însă, atunci când ajung în concentraţii prea mari (din cauza poluării, a alimentelor nesănătoase sau a fumului de ţigară inspirat) devin dăunători.
Aici, intervin antioxidanţii.


La ce folosesc antioxidanţii?

Cel mai important beneficiu al antioxidanţilor constă în faptul că neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi, care, în timp, provoacă degenerarea celulelor şi astfel corpul este expus bolilor grave. Radicalii liberi pot cauza cancer, boli cardiovasculare, îmbătrânirea prematură şi alte afecţiuni cronice.

Numeroase studii efectuate până în prezent arată că antioxidanţii reduc riscul de cancer şi boli de inimă. Dintre antioxidanţi, vitaminele E, C, zincul şi betacarotenul sunt recunoscute pentru efectul protector pe care îl au asupra ochilor, prevenind apariţia bolilor grave.


Specialiştii susţin că este de preferat să consumi fructe şi legume proaspete pentru a asigura necesarul de antioxidanţi, în defavoarea suplimentelor vitaminice.


În ce alimete găsim antioxidanţii?

Antioxidanţii există sub cea mai pură formă în fructe, legume, cereale, nuci, aflăm de la medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu. Printre cei mai importanţi antioxidanţi pentru organism se numără betacarotenul, vitamina C, vitamina E, zincul şi seleniul. Iată în ce alimente le găseşti!

Betacarotenul îl găseşti în spanac, cartofi dulci, roşii, caise, sparanghel, sfeclă, broccoli, pepene galben, morcovi, mango, piersici, grepfrut roz, dovleac.

Vitamina C o găseşti în ardei, pătrunjel, citrice, măceşe, cătină, căpşuni, broccoli, varză de Bruxelles, pepene galben, conopidă, grepfrut, nectarine, papaya.

Vitamina E o găseşti în broccoli, morcovi, ardei roşu, spanac, nuci, seminţe de floarea-soarelui.

Zincul îi găseşti în stridii, carne roşie, carne de pasăre, fasole boabe, nuci, fructe de mare, cereale integrale, lactate.

Seleniul îl găseşti în nucile braziliene, ton, carne de vită, carne de pasăre şi cereale integrale.


Reţine că şi ceaiul verde conţine polifenol, un antioxidant care este de 100 de ori mai puternic decât vitamina C şi are efect anticancerigen. Consumă-l zlinic în cantităţi moderate!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod