Alimente indispensabile pentru sanatate

"Alimentele pe care le consumi trebuie sa-ti fie medicamente", Hipocrate avea dreptate. Fie ca este vorba despre bolile cardiovasculare sau despre cele legate de metabolism, cum sunt unele tipuri de cancer, numeroase studii au ajuns la aceeasi concluzie privind importanta prevenirii acestora prin alimentatie.

"Alimentele pe care le consumi trebuie sa-ti fie medicamente", Hipocrate avea dreptate. Fie ca este vorba despre bolile cardiovasculare sau despre cele legate de metabolism, cum sunt unele tipuri de cancer, numeroase studii au ajuns la aceeasi concluzie privind importanta prevenirii acestora prin alimentatie.

 

Legumele: varza, varza creata, conopida, varza rosie, broccoli, rosiile, morcovii, ardeii, telina, andivele, spanacul, anghinarea, ciupercile si mazarea boabe.

Ceaiul si vinul, bogate in polifenoli sunt eficiente in lupta impotriva virusilor si bacteriilor si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, chiar impotriva cancerului. Ceapa, legumele cu frunze precum prazul sau laptucile, numeroase fructe, dar mai ales vinul rosu si ceaiul, in special cel verde sunt surse importante de fenoli.

Uleiurile de rapita, de masline si de nuci au avantajul de a contine cei doi acizi polinesaturati (acidul linoleic si alfalinoleic).

Aceste grasimi bune sunt transformate in energie si ajuta la dezvoltarea celulelor. In plus, ele sunt eficiente in lupta impotriva colesterolului.

Soia sub toate formele pe langa bogatia sa de fibre si actiunea benefica asupra colesterolului din sange contine o cantitate importanta de estrogeni naturali. Acestia pot face din soia un supliment nutritional interesant pentru femeia la menopauza, ba chiar pot interveni in prevenirea anumitor tipuri de cancer hormonodependente.

Produsele lactate: lapte degresat, branzeturi (in afara de cele grase), iaurturi pentru calciu, evident, dar si pentru artere (laptele degresat reduce nivelul de colesterol din sange). In schimb, laptele integral si untul, bogate in acizi grasi saturati trebuie sa fie consumate cu moderatie.


Pestele, crustaceele, scoicile si alte produse marine. Grasimile care se gasesc in peste fac parte din familia acizilor grasi polinesaturati. Produsele marine contin, de asemenea, vitamine si oligoelemente.

Cerealele si painea integrala sunt bogate in amidon si sarace in grasimi, mai ales in grasimi nesaturate. Datorita fibrelor pe care le contine, painea integrala favorizeaza tranzitul intestinal si asigura o cantitate importanta de vitamine si oligoelemente.

Fructele: bineinteles ca sunt indispensabile, mai ales bananele, care prezinta avantajul de a fi, impreuna cu merele, fructele cu cel mai puternic efect asupra glicemiei; bogate in fibre, acestea corecteaza anumite tulburari functionale intestinale.

Legumele uscate: bogate in fibre, acestea joaca un rol de protectie fata de anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare.

Usturoiul, ceapa, hasma, ardeiul iute si toate condimentele si ierburile aromatice (cimbru, dafin, patrunjel, tarhon, etc).


Fructele uscate
contin magneziu, cu conditia sa te abtii de la aperitivele de tip arahide prajite, sarate, etc.

Carnea
alba contine mai putine grasimi saturate decat cea de miel, de porc sau de vita. In schimb, carnea rosie este mai bogata in fier. Carnea este importanta pentru proteinele pe care le furnizeaza organismului, dar si pentru fierul, zincul si vitaminele din grupul B pe care le contine.

Informatiile au fost preluate din cartea "Slabeste natural: 8 zile, 0 dificultati, 4 kilograme: cum sa ardeti grasimile si sa va modelati silueta", Eric Favre, traducere de Mihaela Sinca, Bucuresti, Alicat, 2005 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod