Alimente "antiimbatranire"

Cu cat trece timpul mai repede, cu atat simtim ca "ruginim". In realitate procesul de oxidare este fiziologic si nu este nevoie sa fii foarte batran ca sa-l resimti. O alimentatie corespunzatoare, bogata in antioxidanti, este un prim pas pe care trebuie sa-l urmezi pentru a stopa fenomenul de imbatranire precoce.

Este esential sa dam o mana de ajutor corpului nostru si putem face lucrul acesta in primul rand printr-o alimentatie sanatoasa si corecta care ne va ajuta sa eliminam  si sa tinem sub control radicalii liberi. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare atrage atentia ca, "desi specia umana este programata sa traiasca 120 de ani si a fost o perioada in care media de viata era in crestere, fenomenul acesta deocamdata s-a stopat, nu doar la noi in tara, ci si la nivel mondial. La baza scaderii mediei de viata stau "proastele" obiceiuri alimentare, dar si alti factori precum stilul de viata neechilibrat sau poluarea".


Alimentele naturale - secretul tineretii

Dr. Mencinicopschi recomanda alimentele naturale integrale. "Consumul produselor industrializate genereaza un stres oxidativ puternic, de aceea este de dorit evitarea lor". Pot fi consumate fructe si legume proaspete, in starea lor naturala. Studii efectuate de cercetatori din California timp de 18 ani au aratat recent ca valoarea nutritiva a sucului obtinut din fructe sau legume este mai mica daca acestea sunt consumate crude.

"Orice interventie a omului duce la o spoliere a alimentului" - argumenteaza specialistul.

De asemenea, foarte important este modul de preparare. Nu gati legumele prea mult si la temperaturi prea ridicate. Foloseste sau bea prima apa dupa ce ai fiert legumele, dar nu le tine gatite la frigider mai mult de o zi.

Principalii antioxidanti sunt vitaminele A, C, E, zinc si seleniu. Iata unde se gasesc:

Vitamina A - in natura se gaseste in doua forme principale: retinol (origine animala) si betacaroten (origine vegetala). Ajuta la cresterea si repararea tesuturilor, mentine pielea moale si catifelata, protejeaza mucoasele de infectii, ajuta oasele si dintii sa fie puternici. Se gaseste in general in uleiul din ficat de peste, in fructele si legumele de culoare portocalie (caise, morcov, dovleac), in legumele de culoare verde inchis (spanac, cicoare), in lapte si in unt.

Vitamina C - este cu siguranta cea mai cunoscuta, datorita proprietatilor ei: sintetizeaza colagenul, creste imunitatea organismului, favorizeaza dezvoltarea sanatoasa a oaselor si dintilor, neutralizeaza radicalii liberi intrand in sinergie cu vitaminele A si E.
Se gaseste cu precadere in citrice, kiwi, capsuni, broccoli, ardei, conopida, spanac si patrunjel.

Vitamina E - protejeaza celulele de procesul imbatranirii, ajuta la circulatia sangelui, imbunatateste elesticitatea pielii si previne bolile degenerative. Se gaseste in uleiul din seminte de greu, uleiul de arahide, patrunjel, soia, ciocolata si in legumele cu frunze verzi.

Zinc - este, impreuna cu fierul, unul dintre mineralele cele mai importante; ajuta la producerea insulinei, indeparteaza radicalii liberi, cicatrizeaza tesuturile, previne bolile articilare si elimina colesterolul. Se gaseste in crustacee, stridii, cereale integrale, germeni de grau, seminte de dovleac si carne de vita.

Seleniu - este un antioxidant care previne formarea de radicali liberi. Se afla in alimente bogate in proteine, precum: pestele, carnea, galbenusul de ou, cereale integrale.


Care este dieta ideala?

Conform specialistului, meniul zilnic ar trebui sa contina:

  • minim 5 portii de fructe si legume pe zi - in proportie de 50 %. De preferat, sa se consume intre mese;
  • proteine de origine animala, nu foarte multe - 10 - 15 %. Ideala este carnea de vanat sau de pui, dar cat mai ecologica.
    La fel si ouale;
  • la baza piramidei alimentare stau cerealele, dar nu in cantitati foarte mari, deoarece pot deveni daunatoare;
  • lapte, dar nu in stare fluida, ci sub forma de iaurt, de exemplu - este un element probiotic si nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Excesul de branzeuri, de asemenea, este bine sa fie evitat;
  • peste, recunoscut pentru acizii grasi omega 3 pe care ii contine.
  • Cheia este diversitatea!


Nu uita sa te hidratezi!

Bea intre 1,5 - 2 litri de apa zilnic. Dr. Mencinicopschi spune ca: "la nastere corpul omului este compus din 70 % apa. Spre batranete, doar din 60 %. Recomand apa plata cu mineralizare mica".

Pot fi utile suplimentele precum vitaminele, antioxidantii, acizii grasi esentiali, dar in varianta naturala. Specialistul nostru spune un "Nu" categoric suplimentelor de sinteza.


Citeste intotdeauna etichetele produselor!

"Daca se intampla sa cumparam alimente industrializate, trebuie sa citim eticheta. Daca nu cunoastem trei componente din produsul respectiv, nu-l cumparam!", ne sfatuieste dr. Mencinicopschi. In general, exista tendinta de a se cumpara produse ieftine (si implicit, proaste) si se uita esentialul: calitatea hranei.
Mai bine cumpara produse mai putine, dar de calitate, decat sa-ti umpli cosul de cumparaturi cu E-uri!

Dr. Gheorghe Mencinicopschi mai recomanda, pe langa alimentatie sanatoasa si echilibrata:

  • Respectare bioritmului organismului. "Intre orele 22.00 - 3.00 se secreta hormonul cresterii. De aceea este foarte important sa nu depasim cu mult ora 22.00 atunci cand dormim. Trebuie sa existe un echilibru intre munca si repaus, la fel si intre distractie si odihna", adauga specialistul;
  • Stilul de viata activ. "Sportul este, de fapt, cheia longevitatii, iar prin sport trebuie sa intelegem: mersul pe jos (ideal 4-5 km pe zi), urcatul si coboratul scarilor - aproximativ 70 zilnic, activitate care previne aparitia bolilor vasculare. Retine ca alergatul printr-un oras plin de noxe nu iti ajuta cu nimic organismul, dimpotriva";
  • Stai cat mai putin in fata calculatorului. Cu cat socializam face-to-face mai putin, cu atat de instrainam de lumea aceasta, existand si riscul imbolnavirii;
  • Gandeste pozitiv!