Deși poți avea impresia că vei transforma rapid orice ingredient în pastă apelând la blender, nu toate variantele se potrivesc cu acțiunea specifică. În unele cazuri nu înseamnă că trebuie să le eviți complet la smoothie-uri, dar trebuie să iei măsuri pentru a minimiza efectele neplăcute.
Iată ce ingrediente nu ar trebui să pui într-un blender:
1. Frunzele verzi la temperatura camerei
Este adevărat că frunzele de salată verde, de spanac sau rucola au foarte multe vitamine și minerale, dar evită să le pui în blender la temperatura camerei. „Motorul blenderului va crea un lichid maro închis, care te va descuraja să guști produsul final. Pentru a menține verdele intens ține frunzele între cuburi de gheață timp de 10-15 minute înainte de a le utiliza”, recomandă Andre Sickinger, maestru bucătar.
2. Orice alimente cu un conținut ridicat de fibre
„Chiar dacă ai un blender de ultimă generație tot vei avea probleme când folosești astfel de ingrediente. Bucățile de broccoli se vor transforma în fire lungi de fibre, care nu te vor atrage deloc.
Mai bine apelează la o altă modalitate de prelucrare”, recomandă Rachel Muse, maestru bucătar.
3. Fructele congelate foarte tari
Multe persoane preferă smoothie-urile pe bază de fructe. Deși sunt delicioase și foarte ușor de preparat uneori poți face greșeala de a a pune în blender fructele congelate extrem de tari. Consecințele pot fi obținerea smoothie-urilor care au cocoloașe sau chiar fisurarea și ruperea lamelor blenderului. Lasă fructele congelate cel puțin oră în frigider înainte de a le folosi, într-o pungă sau un alt recipient etanș. Înainte de a le adăuga la smoothie le poți ține 5 minute la temperatura camerei, într-un bol cu apă.
4. Nucile sau alte boabe tari
Orice ingredient mai tare cum sunt nucile, migdalele, boabele de cafea sau de cacao îți pot face probleme dacă le pui în blender. Poți fie să tocești lama blenderului, fie să obții o pastă lipicioasă, care dă o consistență neplăcută preparatului final.
Mai bine folosește râșnița pentru a obține particule fine.
5. Alimentele cu arome foarte intense
Orice ingredient cu un gust foarte intens, de exemplu ceapa, usturoiul sau ardeiul iute, poate afecta componentele blenderului, dând aroma specifică și preparatelor pe care le vei pregăti în viitor. Probabil ai observat că dacă prepari marinata pentru friptură cu blenderul și smoothie-ul de a doua zi va avea un gust pregnant de usturoi, chiar dacă ai spălat bine vasul.
6. Prea mult sau prea puțin lichid
Dacă vrei să adaugi lichid în timp ce folosești blenderul ai grijă să-l pui încet pentru a evita stropirea sau suprasolicitarea motorului. Este esențial să identifici echilibrul potrivit dintre ingrediente. Prea mult lichid va face ca lamele blenderului să nu intre în contact cu ingredientele solide, iar dacă pui prea puțin vei obține un amestec plin de cocoloașe.
7. Orice aliment cu oase
Persoanele care folosesc pentru prima dată blenderul fac frecvent această greșeală. Dacă ai decis să prepari amestecul pentru plăcintă sau pentru chiftele folosind blenderul mai bine combină toate celelalte ingrediente, păstrând separat carnea.
În afară de faptul că oasele pot deteriora blenderul, nici consistența cărnii nu se potrivește cu acest mod de prelucrare. Va deveni asemănătoare cu mâncarea pentru bebeluși. Cu excepția cazului în care pregătești o masă pentru cel mai mic membru al familiei sau dacă ai un regim strict în urma unei extracții dentare nu ar trebuie să pui carnea în blender.
8. Roșiile uscate
Dacă nu ai un blender foarte performant nu este recomandat să adaugi roșii uscate la diferitele mixuri pe care le prepari. „Textura lor specifică va bloca blenderul. Dacă vrei neapărat să le utilizezi le poți lăsa la înmuiat în apă caldă timp de o oră”, recomandă Ali Mafucci, bucătar.
9. Cartofii
Atât cartofii, cât și orice alte legume cu un conținut ridicat de amidon vor căpăta o textură neplăcută dacă sunt preparate cu blenderul. Nu alege această metodă pentru a pregăti un piure de cartofi.
Posteaza comentariu