Tipul de alimente pe care îl selectezi poate ameliora sau agrava starea tenului. Dincolo de gustul bun, combinația de nutrienți din fiecare fel de mâncare are o influență asupra felului în care arată pielea și de multe ori poți îmbunătăți aspectul tenului sau corecta semnele de oboseală prin simpla schimbare a meniului. Ceea ce consumi are un efect la fel de puternic asupra pielii precum produsele de îngrijire. Alimentele bogate în antioxidanți pot da un aspect ferm, întinerit și vor menține pielea hidratată. De asemenea, există și preparate care cauzează roșeață, iritații sau acnee.
Iată ce alimente se regăsesc pe lista „neagră” a dermatologilor:
1. Sucurile dietetice: agravează celulita
Precis că ai auzit că trebuie să renunți la sucurile carbogazoase pentru că au mult zahăr, dar nici varianta dietetică nu este benefică. Aciditatea are un efect negativ asupra aspectului pielii.
„Acidul din sucurile dietetice va determina umflarea celulelor adipoase, ceea ce înseamnă că vei evidenția celulita”, explică dr. Paul Jarrod Frank, dermatolog.
2. Preparatele condimentate: cauzează sau exacerbează rozaceea
Dacă suferi de rozacee nu este indicat să consumi nimic foarte condimentat. „Felurile de mâncare picante fac ca vasele de sânge să se dilate, iar pielea se va înroși rapid”, explică dr. Joshua Zeichner, dermatolog din New York.
3. Farfuriile pline cu paste: exacerbează acneea și celulita
În momentul în care consumi o cantitate execesivă de carbohidrați are loc o umflare generalizată, care pornește de la nivelul feței. „Carbohidrații rafinați din pastele obținute din făină albă vor agrava acneea și favorizează extinderea celulitei. În același timp modifică echilibrul de fluide din întreg organismul și determină o umflare temporară generalizată.
Mai bine alege porțiile mici de paste, combinate cu multe legume sau carne slabă”, recomandă dr. Frank.
4. Produsele lactate: rețetă pentru acnee
Produsele lactate au un puternic efect inflamator, ceea ce înseamnă că vor exacerba orice afecțiune dermatologică apărut pe un astfel de fond, de exemplu acneea, rozaceea sau eczema.
5. Pâinea albă: agravează acneea
Dacă te îngrijorează leziunile acneice ar fi bine să înlocuiești pâinea albă cu varianta din făină integrală. Evită carbohidrații rafinați din pâinea alblă sau din orezul alb și vei vedea că aspectul pielii va fi mult mai plăcut.
6. Chips-urile: înrăutățesc afecțiunile dermatologice pe fond inflamator
Ai văzut vreodată o celebritate, un chirurg plastician sau un dermatolog renumit ronțăind chips-uri? Dacă îți dorești să ai o piele fără imperfecțiuni trebuie neapărat să renunți la această gustare inflamatoare. Alege salatele, nucile sau fructele pentru a preveni problemele dermatologice.
7. Brioșele: rețetă dulce pentru riduri
„Este indicat să eviți alimentele cu un indice glicemic crescut deoarece favorizează îmbătrânirea pielii. Brioșele pe care le savurezi fără să te gândești de două ori pot provoca un tip de inflamare care determină procesul de glicare, responsabil pentru apariția ridurilor ca urmare a reducerii colagenului”, explică dr.
Zeichner.
8. Puiul prăjit: evidențiază acneea și celulita
Aripioarele crocante de pui poate au un gust bun, dar nu fac deloc bine tenului. Alimentele prăjite stimulează producția excesivă de sebum, iar grăsimile hidrogenate și cele de tip trans accentuează inflamațiile, agravând acneea și celulita.
9. Șunca presată: cauzează pungile de sub ochi
Dacă deja te-ai obișnuit să-ți faci toate sandvișurile cu șuncă presată sau salam să știi că nu îți ajuți deloc pielea. Excesul de sodiu din aceste produse favorizează retenția de apă, umflarea gleznelor, hipertensiunea arterială și pungile de sub ochi. Optează pentru sandvișurile cu friptură slabă, frunze de salată și felii de roșie. În acest mod te vei menține în formă și vei avea un ten curat, cu aspect revigorat.