8 alimente care cresc riscul de depresie

Cu toții putem avea perioade în care ne simțim abătuți, apatici sau lipsiți de energie, dar în momentul în care această stare se transformă în depresie poate afecta orice relație și performanțele. Meniul zilnic poate reduce sau agrava problema.
Tratamentul pentru depresie poate include terapie, medicamente, exerciții fizice și un meniu adecvat. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că alegerile alimentare pot exacerba simptomele specifice sau pot minimiza emoțiile negative. Deși nu ai cum să te vindeci numai utilizând o anumită dietă, cu siguranță poți ține manifestările sub control, reducând frevența și durata episoadelor depresive. În plus, de îndată ce vei elimina alimentele care îți periclitează echilibrul emoțional vei începe să ai mai multă încredere în tine și vei pune bazele unor reacții rapide indiferent de situațiile cu care te confrunți.

 
Iată ce ar trebui să eviți pentru a preveni agravarea depresiei:

 
1. Dulciurile

Zahărul are un impact negativ asupra persoanelor diagnosticate cu depresie. Te simți foarte bine pe moment, dar înainte să-ți dai seama vei fi copleșit de epuizare, pot apărea sentimente de tristețe sau vinovăție.
Potrivit specialiștilor, diabetul, depresia și demența sunt întâlnite foarte frecvent împreună, iar opinia cercetătorilor este că un nivel ridicat al glicemiei reduce activitatea creierului. Excesul de zahăr cauzează scăderea producției de proteine care încurajează dezvoltarea neuronilor și a sinapselor, iar depresia este numai una dintre consecințele negative posibile.

 
2. Îndulcitorii artificiali

Din păcate nu poți înlocui zahărul cu îndulcitori artificiali. S-a identificat o conexiune directă între consumul frecvent de aspartam și o reducere a nivelului de serotonină. În momentul în care se întâmplă acest lucru poate apărea depresia, dar și insomnia sau durerile de cap, tocmai datorită blocării acestui hormon la nivelul creierului. Niciun îndulcitor artificial nu este lipsit de riscuri și ar putea să-ți compromită echilibrul emoțional.
Dacă simți nevoia de ceva dulce poți încerca puțină miere pentru a evita efectele negative.

 
3. Alimentele de tip fast food

Probabil că ți se pare că ai nevoie de foarte mult timp pentru a găti mesele chiar tu și îți este mult mai ușor să te oprești la un fast food. Problema este că aceste alimente vor crea un cerc vicios de simptome specifice depresiei, combinate cu un risc crescut de tulburări alimentare. În cadrul studiilor realizate s-a concluzionat că persoanele care consumă des alimente de la fast food au un risc de depresie cu 51% mai ridicat.
Ocolește acest tip de preparate și alege nucile, fructele confiate, avocado, pâinea prăjită din făină integrală sau terciul de ovăz.

 
4. Băuturile alcoolice

Multe persoane folosesc alcoolul pentru a uita de probleme, dar este numai un remediu temporar. Alcoolul suprimă funcțiile sistemului nervos central, care procesează emoțiile.
Este foarte probabil să te simți și mai deprimat după câteva ore sau ai putea cădea în „capcană”, crezând că ai nevoie de alcool tot timpul pentru a te simți „normal”. 

 
5. Preparatele sărate

Prea mult sodiu accentuează depresia și starea de oboseală. De asemenea, poate provoca balonare, retenție de apă și îngrășare, iar imaginea negativă cauzată de acumularea kilogramelor nu te va ajuta deloc să fii mai optimist. Dacă vei consuma rețete care conțin un exces de sare sistemul imunitar poate fi suprimat, ceea ce crește și riscul de îmbolnăvire.

 
6. Glutenul

Indiferent dacă ai intoleranță la gluten sau nu, s-a stabilit că acest compus are un efect inflamator asupra organismului pentru că periclitează echilibrul microbiomului din tractul intestinal. Consumul de produse care conțin gluten a fost identificat drept unul dintre factorii declanșatori ai depresiei.
Merită să renunți la gluten timp de 2-3 săptămâni pentru a observa dacă te simți mai bine.

 
7. Cafeina

Nu cauzează depresia în mod direct, dar poate agrava simptomele pentru că afectează calitatea somnului. Odihna este foarte importantă pentru a evita episoadele depresive. Este recomandat să elimini cafeaua și sucurile tip cola după ora prânzului. De asemenea, trebuie să eviți înghețata care conține cafea, ceaiul negru sau prăjiturile care au ingrediente pe bază de cafeină.

 
8. Produsele lactate

Există studii care au indicat cazeina, proteina din lactate, ca factor declanșator al inflamației și depresiei. Nu este o problemă generică, dar poți elimina produsele lactate timp de 30 de zile pentru a vedea dacă obții un efect pozitiv.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.